Börsipäev 14. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 386 tehingut ning käive oli 460 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 160 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 233 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 164 ning 186.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS-i Tallink Grupp TAL1T 100% osalusega tütarettevõte OÜ Tallink Fast Food registreeris sel nädalal 100% osalusega tütarettevõtte Leedus – UAB Tallink Fast Food Lithuania – mis on kontserni esimene tütarettevõte Leedus, ning 100% osalusega tütarettevõtte Lätis – SIA Tallink Fast Food Latvia. Ettevõtete asutamise eesmärgiks on Burger King restoranide opereerimine Leedus ja Lätis.

    Sel nädalal:
    15.11 Tallinna Sadama TSM1T vahearuanne
  • Olgugi et USA ja Hiina kaubandusleppe saavutamist näris eile taas kahtluseuss, on viimasel ajal ostjad julged kasutama igat väiksemat langust ostuvõimalusena ja sestap ei suutnud suuremat kahju tekitada uudis Hiina võimalikust taganemisest kokkuleppe esimese faasi raames antud lubadusest osta USA põllumajandussaadusi. S&P 500 indeks kerkis 0,1%, Dow Jonesi 0,3% tõusu uuele rekordile toetas värskelt lansseeritud voogedastusplatvormile päevaga üle 10 miljoni kasutaja saanud Disney aktsia 7,3% ralli. Euroopas päädis sessioon Stoxx 600 indeksi näol 0,3% langusega.

    USA kongressi ülemkojas esinenud Föderaalreservi president Jerome Powell kordas suuresti sama sõnumit nagu keskpanga viimase istungijärgsel pressikonverentsil. Üldiselt paistab Ühendriikide majanduse väljavaade olevat baasstsenaariumi kohaselt hea, kuid õhku jäävad mitmed märkimisväärsed riskid eeskätt kaubandusarengute ja välismajanduse kesise kasvu näol. Rahapoliitika on tema hinnangul praegu sobiv nõnda kaua kuniks laekuvad majandusnäitajad on kooskõlas keskpanga nägemusega. Kui aga leiavad aset sündmused, mis tingivad väljavaate olulise muutuse, siis kavatseb FED vastavalt ka reageerida.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erisuunaliselt: Nikkei kauples 0,8% madalamal, samas leidis Shanghai Composite jõudu kosuda 0,3% vaatamata Hiina oodatust nõrgemale konjunktuurile. Viimase kohaselt aeglustus riigi tööstustoodangu aastane kasv oktoobris 5,8% pealt 4,7%le (oodati 5,4%), jaemüügi kasv taandus 0,6pp võrra 7,2%le (oodati 7,8%) ning investeeringud fikseeritud varadesse suurenesid 10 kuu lõikes 5,2%, mis oli tagasihoidlikum tempo kui 5,4% üheksa kuu lõikes ning samuti jäi alla konsensuse oodatud 5,4%le.



    Midagi rõõmustavat polnud raporteerida ka Jaapanil, kus sisemajanduse kogutoodangu kvartaalne annualiseeritud kasv aeglustus kolmandas kvartalis 0,2% peale (oodati 0,9%) peamiselt impordi suurenemise tõttu netoekspordis, kuid seda siiski ülespoole revideeritud teise kvartali baasil (1,3% asemel 1,8%). Austraalias vähenes oktoobris töökohtade arv 19 tuhande võrra, mis oli esimene langus viimase 17 kuu jooksul ning üllatas analüütikuid, kes prognoosisid 15 tuhande suurust kasvu.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa kolmanda kvartali SKP, Suurbritannia oktoobrikuu jaemüügi ning USA läinud nädala esmaste töötu abiraha taotluste arvu. FEDi president Jerome Powell jätkab esinemist Kongressis, sedapuhku esindajatekoja komitee ees, ent lisaks temale võtab päeva jooksul sõna veel üksjagu Föderaalreservi regionaalsete üksuste juhte.

    08.00 Soome SKP indikaator (september)
    09.00 Saksamaa kolmanda kvartali SKP
    11.30 Suurbritannia jaemüük (oktoober)
    12.00 Euroala kolmanda kvartali revideeritud SKP
    15.30 USA tootjahinnaindeks (oktoober)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.00 FEDi Clarida esineb
    16.10 FEDi Evans esineb
    17.00 FEDi Powell esineb esindajatekojas
    18.00 USA toornafta varude raport (8. november)
    18.45 FEDi Daly esineb
    19.00 FEDi Williams esineb
    19.20 FEDi Bullard esineb
    20.00 FEDi Kaplan esineb
  • Saksamaa majandusel õnnestus kahte järjestikust negatiivset kvartalit vältida, kui SKP suurenes kolmandas kvartalis eelmise baasil 0,1% (oodati -0,1%) ning teise kvartali tulemus korrigeeriti -0,1% pealt -0,2%le. Mullusega võrreldes kasvas majandus ootuspäraselt 0,5%.
  • Soome SKP kasv aeglustus septembris 2,1% pealt 0,8%le
  • Euroala majanduse kolmanda kvartali kasv oli 0,2% võrreldes teisega, mis ühtis esialgse hinnanguga, kuid aasta baasil revideeriti muutus 0,1pp võrra kõrgemaks 1,2%-le.

  • Samal ajal kui aktsiaturud on tänavu ülesmäge liikunud, on aktsiafondidest raha välja voolanud ning nüüd võivad ümber mõtlevad investorid kapitali tagasi pumbates anda börsidele lisatõuke nagu kahel varasemal korral.

    Citi Says Next Leg in Bull Market Coming as Outflows Turn Around


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon