Börsipäev 6. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 468 tehingut ning käive oli 676 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 464 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 165 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 293 ning 148.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AUGA group AUG1L pikendas enda pakutavate võlakirjade avalikku pakkumise perioodi kuni 12. detsembrini.

    Sel nädalal:
    02.12-12.12 AUGA group AUG1L võlakirjade avalik pakkumine
    02.12-06.12 Klaipedos nafta KNF1L müügitulemused
  • Ühendriikide aktsiaturud jäid tänase töötururaporti eel ooterežiimile, mille tulemusel päädis S&P 500 indeksi jaoks päev 0,2% tõusuga ning dollar alanes valuutakorvi suhtes viiendat päeva järjest madalaimale tasemele alates novembri algusest (EUR/USD kauples kirjutamise hetkel 1,1107 dollaril). Euroopas liikus Stoxx 600 suurema osa sessioonist plusspoolel, ent viimaste tundide müük viis indeksi lõpuks 0,1% kaotuseni.

    USA emased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal 10 tuhande võrra 203 tuhandele, osutudes paremaks analüütikute oodatud 215 tuhandest ning liikudes tagasi mitmekümne aasta madalaima taseme lähedale (193 tuhat tänavu aprilli keskel) pärast pisut muret tekitavat hüpet novembri esimeses pooles.

    USA kaubandusbilansi puudujääk kahanes oktoobris -47,2 miljardi dollarini septembris registreeritud -51,1 miljardi dollari järel, mis osutus arvatust väiksemaks (prognoositi -48,5 miljardit dollarit) ning võib tänu sellele tõsta analüütikute SKP kasvuootust. Kestvuskaupade tellimused ilma kaitse ja lennutööstuseta kasvasid oktoobrikuu lõpliku näitaja kohaselt 1,1% võrreldes septembriga (septembris -0,5%) ja tarne 0,8% (septembris -0,8%). Aasta baasil kahanes tellimuste viimase kolme kuu keskmine 0,9% (septembris -0,8%) ning tarne kolme kuu keskmine suurenes 0,6% (septembris 0,8%), mis ei näita, et ettevõtted oleksid investeeringute tegemisel taas julgemaks muutunud.



    Aasia aktsiaturud tiksusid öösel teist päeva vaikselt ülespoole: Nikkei parandas taset 0,2%, Shanghai Composite kerkis 0,4% ja Hang Seng kosus 0,6%. OPECi ministrid jõudsid põhimõtteliselt kokkuleppele vähendada ühiselt päevast naftatoodangut poole miljoni barreli võrra, kuid ametlikkult seda veel ei vormistatud. Arutelu jätkub täna. Toornafta hinnale see siiski kuigi palju mõju ei avaldanud, kuna see muudaks ametlikuks vaid kärped, mida kartell on suurema osa sellest aastast juba realiseerinud (Saudi Araabia on pumbanud naftat tublisti alla ettenähtud kvoodi ning samuti on pakkumist tagasi hoidnud Angola, Ažerbaidžaani ja Mehhiko suutmatus hoida oma tootmistaset). Brent kauples kirjutamise hetkel kolmapäevase sulgumistaseme juures ehk 63 dollaril.

    Majandusuudistes on täna fookuses Ühendriikide novembrikuu tööturu raport, kus konsensus prognoosib 183 tuhande töökoha loomist väljaspool põllumajandussektorit (oktoobris 128 tuhat) ning töötuse määra püsimist 3,6% peal. Umbes 50 tuhat peaks sellest moodustuma General Motorsi töötajate naasmine tagasi tööpostile pärast oktoobrikuist streiki. Nädalavahetusel avaldab Hiina novembri kaubandusstatistika, mis võiks analüütikute arvates näidata paranemise märke nii ekspordis kui ka impordis.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (oktoober)
    11.00 Itaalia jaemüük (oktoober)
    15.30 USA tööturu raport (november)
    15.30 Kanada tööturu raport (november)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (6. dets)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (oktoober)

    Ettevõtete uudised:
    --Saudi Aramco aktsia hinnaks kujunes IPO raames 32 riaali (8,53 dollarit), mis jäi hinnavahemiku ülemisse äärde ning annab ettevõtte turukapitalisatsiooniks 1,7 triljonit dollarit. Aktsiapakkumine märgiti 4,65 korda üle ning sellega kaasati peamiselt kohalikelt investoritelt kokku 25,6 miljardit dollarit.
  • Saksamaa oktoobri tööstustoodang valmistas pettumuse, kahanedes septembri baasil 1,7% (oodati 0,1% kasvu), mis tõi aasta baasil languse -5,3% peale (oodati -3,6%). Uuendasin eilset graafikut, kus on näha, et tellimused sellele ka eelnevalt viitasid.
  • Saksamaa tehaste tellimused on üldiselt ka maailma tööstustoodangu liikumist üsna kenasti ennetanud

  • Itaalia jaemüük langes oktoobris 0,2% võrreldes septembriga ning näitas aasta baasil 1,0% kasvu (oodati 1,1%).
  • Deutsche Bank vaatab oma ajakirja Kontzept viimases numbris otsa järgmise kümne aasta võimalikele arengutele

    Imagine 2030
  • ADP selgelt alahindas USA novembri tööjõuraportit

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon