Börsipäev 9. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 328 tehingut ning käive oli 323 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 185 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 115 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 202 ning 109.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Nasdaq teatab, et Coop Pank AS-i aktsiad (kauplemistähis: CPA1T) noteeritakse Balti põhinimekirjas teisipäeval, 10. detsembril 2019. Nasdaq Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon otsustas 26. novembril 2019, et Coop Pank AS-i kuni 94 400 000 nimiväärtuseta aktsiat noteeritakse börsi põhinimekirjas esmaspäeval, 9. detsembril 2019 või sellele lähedasel kuupäeval. Coop Panga aktsiate avalikul esmapakkumisel osalenud suure märkijate hulga tõttu ei suutnud arveldusplatvorm kõiki märkimiskorraldusi plaanipäraselt reede öösel arveldada. Seepärast viiakse esmaspäeval, 9. detsembril läbi kogu arveldustsükli vastavuskontroll, veendumaks, et kõik süsteemid on valmis esimeseks kauplemispäevaks teisipäeval, 10. detsembril.

    Sel nädalal:
    02.12-12.12 AUGA group AUG1L võlakirjade avalik pakkumine
    03.12.-13.12 Inbank võlakirjade avalik pakkumine
    10.12 Coop Pank esmane noteerimine/kauplemine
  • Dollar tugevnes, USA valitsuse võlakirjade tulusused tõusid ning Ühendriikide aktsiaturg rallis pärast seda, kui selgus, et novembrikuu töötururaport kujunes oodatust märksa paremaks. S&P 500 indeks sulgus 0,9% kõrgemal, mis aitas likvideerida nädala esimese poole langust ning lõpetada viie tööpäeva lõikes 0,2% plussis. Euroopas päädis sessioon Stoxx 600 jaoks 1,2% võiduga, mis kergitas indeksi tagasi eelmise reede tasemele.



    Ühendriikides loodi novembris väljaspool põllumajandussektorit 266 tuhat töökohta, millele lisaks revideeriti eelneva kahe kuu tulemust 41 tuhande võrra kõrgemaks. Seega isegi General Motorsi u 50 tuhande töökoha positiivset mõju arvestades oli tegemist tugeva tulemusega. Töötuse määr alanes 0,1pp võrra 3,5%le, ent samal ajal langes ka tööjõus osalemise määr (0,1pp võrra 63,2%le). Kokkuvõttes peaks see sisendama usku, et majandus on püsimas tugevana ning keskpank ei pruugi lähiajal intressimäära rohkem kärpima.

    Tugev tööturg on peegeldumas ka tarbijate kindlustundes, mis paranes Michigani ülikooli küsitluse kohaselt detsembris 2,4 punkti 99,2 punktile (oodati 97,0), saavutades kõrgeima taseme alates maist. Jooksva olukorra hinnang paranes 3,6 punkti võrra 115,2 punktile ja järgmise kuue kuu ootuste indeks tõusis 2,6 punkti võrra 88,9 punktile, jõudes kõrgeimale tasemele alates juulist.

    Aasias alustasid aktsiaturud uut nädalat erisuunaliste liikumistega, kuna USA töötururaportit varjutasid Honkongi viimaste kuude suurim protestiliikumine ning Hiina kaubandusstatistika. Viimase eksport kahanes novembris 1,1% võrreldes mullusega (oodati 0,8% kasvu) ning eksport Ühendriikidesse seejuures kukkus 23%. Import aga paranes 0,3%, ületades konsensuse -1,4% prognoosi.

    Sarnaselt Ühendriikidele, kus Trump soovib vähendada Hiina tehnoloogia kasutust ning motiveerib ka oma liitlasi sama tegema, astub sarnaseid samme ka Hiina. FT kohaselt soovib valitsus riigiasutustes ja avalikes institutsioonides asendada tuleval aastal 30% välismaisest arvuti riist- ja tarkvarast välja kodumaise vastu ning minna kolme aastaga üle täielikult kodumaisele tehnoloogiale, et vähendada sõltuvust välisriikide firmadest ja toetada oma tööstust.

    Jaapani majanduskasv korrigeeriti kolmandas kvartalis tublisti kõrgemaks. Kui eelnevalt oli teada, et SKP suurenes annualiseeritult 0,2%, siis tegelikult kasvas see 1,8%. Ülespoole revideeriti nii tarbimine, ettevõtete investeeringud ja ka varud. Paljuski peegeldab see tarbijate ja ettevõtete ettepoole toodud nõudlust, millega ennetati oktoobris tõusnud käibemaksu ja sestap võib see neljanda kvartali kasvus kätte maksta.

    Majandusuudiseid jagub tänasesse päeva vähe: avaldamisele tulevad vaid Saksamaa oktoobri kaubandusstatistika ning euroala investorite detsembri kindlustunde indeks.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (oktoober)
    11.30 Euroala investorite kindlustunde indeks (detsember)

    Ettevõtete uudised:
    --Sanofi on teinud 2,5 miljardi dollari suuruse ülevõtupakkumise biotehnoloogiaettevõttele Synthorx, millega tahetakse kiirendada oma kohalolu vähiravis. 68 dollari suurune ostupakkumine aktsia kohta märgib ligi 172% preemiat võrreldes Synthorxi aktsia reedese sulgumishinnaga (25 dollarit).

  • Saksamaa import oli oktoobris üsna ootuspärane, eksport aga tugevam

  • Citi värskendas oma S&P 500 järgmise aasta sihti, tõstes selle 3375 peale, olles septembris välja käinud 3300punktise prognoosi.

    * Citi says S&P 500 bounce to 3,375 by end of 2020 seems reasonable, increasing target for gauge from 3,300
    previously given better-than-forecast gains this year.
    * Says upside for U.S. stocks more limited unless there is a major earnings breakout

  • Euroala institutsionaalsete ja jaeinvestorite küsitluses paranes järgmise kuue kuu hinnangut kajastav indeks detsembris kuue punkti võrra 2,5 punktile. Näib, et investorite arvates on euroala majandus oma põhja saavutanud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon