Börsipäev 11. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 1155 tehingut ning käive oli 1611 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1120 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 420 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 912 ning 188.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,965 x 100 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Nordecon AS NCN1T kontserni kuuluv ettevõte Nordecon Betoon OÜ (brändinimi NOBE) sõlmis lepingu Öpiku Majad OÜ-ga parkimismaja II ehitusetapi projekteerimiseks ja ehitamiseks Ülemiste City linnakusse aadressile Sepise 8. Rajatav parkimismaja tuleb ühe maa-aluse ja viie maapealse korrusega ja selles saab olema 453 parkimiskohta. Lepingu maksumus on 3,5 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. Parkimismaja II etapp valmib 2020. aasta oktoobris.

    Sel nädalal:
    02.12-12.12 AUGA group AUG1L võlakirjade avalik pakkumine
    03.12.-13.12 Inbank võlakirjade avalik pakkumine
  • Meediasse jõudnud pealkirjad, et USA poolt 15. detsembriks planeeritud Hiina importkaupade täiendav maksustamine võib edasi lükkuda aitas tuua Ühendriikide aktsiaindeksite futuure eelturul miinusest välja ning toetas S&P 500 liikumist eelmise päeva sulgumistaseme juures. Hiljem Valge Maja majandusnõunik Larry Kudlow siiski nentis, et tariifide edasilükkumine pole sugugi kindel, mis võis jätta S&P 500 indeksi lõpuks 0,1% punasesse. Euroopas kauples Stoxx 600 päeva sügavaimas punktis 1,2% miinuses, kuid taastus koos USAga lõpuks -0,3% peale.

    USA väikefirmade novembri kindlustunde indeks üllatas positiivselt, kerkides 2,3 punkti 104,7 punktile ja märkides kõrgeimat taset alates 2019. aasta juulist. Viimase kahe kuu tõus näitab, et vahepeal tekkinud hirm võimaliku majandussurutise pärast on taandumas ning väikefirmad on jätkamas investeerimise, palkamise ja palkade tõstmisega. Tööhõivet suurendada planeerivate ettevõtete osakaal kerkis novembris 21% peale, mis on kõrgem kui eelneva kümne kuu keskmine (19%) ning 26% firmadest kavatseb järgneva kolme kuu jooksul tõsta palka (22% oktoobris), mis on kõrgeim tase alates 1989. aastast.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel kõrgemale: Shanghai Composite parandas taset 0,2%, Hang Seng kerkis 0,8% ja Kospi 0,4%. Nikkei indeks kauples Jaapanis 0,1% võrra miinuspoolel.

    Täna on fookuses Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriva komitee istung, mille päädides peaks intressimäära vahemik jääma 1,5-1,75% peale. Novembrikuu töötururaporti ning teiste majandusnäitajate valguses ei oodata enam lähiajal intressimäära edasist langetamist, kuid huvi võib pakkuda keskpanga prognoos võimaliku tõstmise osas järgmisel aastal või 2021.

    10.30 Rootsi inflatsioon (november)
    14.00 Brasiilia jaemüük (oktoober)
    15.30 USA inflatsioon (november)
    17.30 USA toornafta varude raport (6. detsember)
    21.00 FOMC intressimäära otsus
    21.00 USA valitsuse eelarve (november)
    21.30 FEDi Jerome Powelli pressikonverents

    Ettevõtete uudised:
    --Xiaomi aktsia rallis Hongkongi börsil üle 7% pärast uudist, et ettevõte kavatseb hakata müüma oma Redmi K30 5G telefoni 40% madalama hinnaga (284 dollarit) kui järgmiseks kõige odavam 5G telefon.
    –Spinningrataste tootja Pelotoni aktsia langes eile 5,7% tingituna Citroni analüüsimaja arvamusest, et firma väärtus on ebarealistlikult kõrge ning 32 dollari asemel peaks aktsia tegelikult maksma 5 dollarit.
    --Chevron seisab neljandas kvartalis silmitsi 11 miljardi dollari suuruse varade allhindlusega, kuna maagaasi hinnalanguse tõttu tuleb korrigeerida Appalachia piirkonna maagaasi varade väärtust rohkem kui poole võrra. Samuti kaalutakse kildagaasi varade ja veeldatud maagaasi projekti müüki.
    --Saudi Aramco aktsia alustab täna kauplemist ning kirjutamise hetkel oli hind eeloksjonil kerkinud 10% 35,2 riaalile ehk päevasesse limiiti.
  • USA novembri inflatsioon üllatust ei pakkunud, kerkides kütust ja toitu arvestamata aastaga 2,3% (sama, mis oktoobris)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon