Börsipäev 17. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 624 tehingut ning käive oli 673 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 423 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 227 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 420 ning 185.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:
  • Isu riskivarade järele taastus eile pärast Hiina oodatust tugevamat novembri konjunktuuri, mille jätkumisele võiks mõne nädala pärast USA ja Hiina kaubandusleppe esimese faasi allkirjastamine tuleval aastal kaasa aidata. S&P 500 lõpetas 0,7% tõusuga uuel rekordtasemel ning ajaloolise verstapostini jõudis Euroopas ka Stoxx 600, mis suutis 1,4% ralliga ületada viimaks 2015. aasta kõrgtaseme.

    Euroopa enda konjunktuur tõusule eile kaasa ei aidanud, sest värskete PMI küsitluste kohaselt püsis euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsus detsembris muutumatuna 50,6 punktil peamiselt, kuna töötleva tööstuse aktiivsuse langus süvenes uuesti pärast olukorra marginaalset paranemist eelneval kahel kuul. Kuigi üle 50punktine tase viitab euroala majanduse väga tagasihoidlikule kasvule, siis vähemalt positiivsest küljest ei ole seis muutunud hullemaks. Küll aga võib majandusliku tagasilöögiga silmitsi seista Prantsusmaa, kus täna toimub kolmandat korda laiem protest valitsuse pensionireformi vastu, mille tõttu on jaemüüjate pühade käive kannatamas juba rohkem kui kollavestide protestide ajal eelmisel aastal.



    Ühendriikides näitas sama Markiti küsitlus, et töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsus kerkis detsembris 0,2 punkti 52,2 punktile, seda peamiselt tänu teenindusele, mille PMI paranes 0,6 punkti 52,2 punktile, samas kui töötleva tööstuse näitaja alanes 0,1 punkti 52,5 punktile. Seega erinevalt euroalast on Ühendriikides majanduskasv küsitluste järgi kogunud aasta lõpus hoogu, sh kerkis viie kuu kõrgeimale tasemele uute tellimuste indeks, mis annab lootust tugevamale 2020. aasta algusele.

    Üks sektor, mille aktiivsusele on USA madal tööpuudus ja FED intressimäära alandamisega kaasa aidanud, on kinnisvarasektor. NAHB küsitluse kohaselt kerkis majade ehitajate kindlustunde indeks detsembris viie punkti võrra 76 punktile, saavutades sellega kahe aastakümne kõrgeima taseme. Siiski ei saa ehitajad nõudlust täielikult rahuldada, sest piiravateks teguriteks on tööjõu nappus ning arendatava maa puudus.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel samuti kõrgemale: Nikkei kosus 0,5%, Hang Seng 1,0% ja Shanghai Composite 1,3%.

    Tänane majandusuudiste valik on pisut tagasihoidlikum, kui peamist tähelepanu võiks tõmmata USA novembrikuu väljastatud ehituslubade ja alustatud elamuehituste statistika. Järelkauplemise ajal raporteerib oma majandustulemused FedEx.

    09.00 Euroopa uute autode registreerimised (november)
    11.30 Suurbritannia tööturu statistika (oktoober/november)
    15.00 FEDi Kaplan esineb
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (november)
    16.15 USA tööstustoodang (november)
    17.00 USA JOLTS tööturu küsitlus (oktoober)
    19.30 FEDi Rosegnren esineb

    Ettevõtete uudised:
    --Boeing otsustas peatada 737 Max lennuki tootmise, olles eelnevalt valmistanud neid ligikaudu 40 tükki kuus. Kuna tegemist on USA suurima eksportiva tööstusettevõttega, siis mõjutab otsus pisut ka SKP kasvu. Antud mudeli tootmisega on otseselt seotud 12 tuhat inimest ning lisaks tuhandeid kaudsemalt, kuid ettevõte kavatseb sundpuhkuste või vallandamiste asemel töötajad ümber suunata. Tootmispausi pikkust firma ei määratlenud. Aktsia reageeris uudisele 4,3% langusega.
    --Amazon jätkab FedExi transporditeenuse hülgamist. Kui aasta alguses hakkas Amazon Ühendriikides kasutama oma kauba tarneks enda logistikat, siis väidetavalt on nüüd keelatud ka kolmanda osapoole müüjatel Prime kaupade tarnes kasutada FedExit. Amazon ise põhjendab otsust sellega, et FedExi pühadeaegne teenuse kvaliteet jätab soovida, olles saanud musta reede ajal palju kaebusi lõhutud pakkidest.
    --Globaalse haardega esmatarbekaupade müüja Unilever teatas, et 2019. aasta orgaaniline kasv saab olema kergelt tagasihoidlikum pikaajalisest 3-5% prognoosist. Ettevõte tõi põhjustes esile raskused osadel turgudel, mh majanduse jahenemise Lõuna-Aasias. Põhja-Ameerika müük on paranemas, ent võtab täielikult taastumiseks siiski aega.
  • Suurbritannia töötuabiraha taotlejate arv kasvas novembris 28,8 tuhat, olles oktoobris suurenenud 26,4 tuhande võrra. Kolme kuu keskmine töötuse määr aga püsis oktoobris stabiilsena 3,8% peal ning arvatust tugevamaks osutus ka kolme kuu keskmine nädalapalga kasv (boonuseid arvestamata).

    - UK Claimant Count Unemployment Change (Nov): 28.8K (est 24.5K, prevR 26.4K)
    - UK ILO Unemployment Rate (Oct): 3.8% (est 3.9%, prev 3.8%)
    - UK Average Earnings (Ex-Bonus) Oct: 3.5% (est 3.4%,prev 3.6%)

  • USA kinnisvarastatistika oodatust parem

    - US Building Permits (Nov): 1482K (est 1418K, prev 1461K)
    - US Building Permits (M/M) Nov: 1.4% (est -2.9%, prev 5%)

    - US Housing Starts (Nov): 1365K (est 1345K, prevR 1323K)
    - US Housing Starts (M/M) Nov: 3.2% (est 2.3%, prevR 4.5%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon