Maa müük ja tagasirent, rahavooga maad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maa müük ja tagasirent, rahavooga maad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Maa müük ja tagasirent, rahavooga maad

    Olen huvitatud stabiilse rahavooga maa ostust. Näiteks põllumaa, tanklate alune maa, mobiilimastide alune maa, päikese- ja tuuleparkide alune maa, eluhoonete alune maa, autopesulate alune maa, jne, ad infinitum. Olen huvitatud kõigist pakkumistest, kus maaomand ja opereerimine on üksteisest eraldatud, näiteks hoonestusõiguse või isikliku kasutusõiguse seadmise lepinguga, kasutusvaldusega või rendilepinguga. Vajadusel võin ka nõu anda, kui sellist struktuuri veel ei ole, aga on huvi, et kapitali maaomandist vabastada.
    NB! Hoonete ja rajatiste endi omamisest ja opereerimisest huvitet ei ole.

    Investeerimishorisont on universumi termodünaamilise tasakaaluni, kirtsus ninaga olen nõus alla 10 aastaseid projekte ka tegema, aga eelistaks mitte.
    Olen üle 10 aasta tegelenud vastava valdkonnaga. Eestis ainus, kes sellele kitsale valdkonnale spetsialiseerub.

    Reio Vare
    Live Nature OÜ
    +372 5341 1445
    reio@livenature.com
    www.livenature.com

    PS Loodan, et adminnid ei pahanda, usun, et kui kõlbab robotitehase miljardäridel omavahel 5 aktsia kaupa kaubelda, võin ma ka oma biznjäkki siin buustida. Vastutasuks annan pädevuse piires nõu selles spetsiifilises, paljude äride kapitali hypersenior kihi osas.
  • Bump! Kui kellelgi on ükskõik millist stabiilse, regulaarse rahavooga maad, mille müügimõtted mõlguvad, olen jätkuvalt huvitet. Kui endal ei ole, aga on solid lead, siis olen alati valmis ka leiutasu maksma, kui lead'i põhjal tehinguks peaks minema.
  • Kui siin ei õnnestu, saad 18.03.21- Frankfurtis 82000 Vodafone masti aktsionäriks hakata. Vantage Towers IPO.

    IPO €22.50 - €29 per share, giving a market cap €11.4 - €14.7 billion. Including debt of €2.1 billion, its enterprise value would be about €17 billion. Voda will raise up to €2.8 billion, selling down a 24.6% stake at the bottom of the price range and 19.1% at the top. And investors will still own the majority of a business on a far higher valuation than Voda, ebitda multiples, including debt, of 19 to 24 times depending on the float price versus six times for the group.
    What happened to the €20 billion ent. value figure knocking about last year? 2 listed towers outfits, Cellnex (SPA) and Inwit (ITA), are down by about a fifth. Hence Vantage’s lower valuation. Cellnex has been consolidating the towers market in Europe, and American Tower, biggest tower company, bought Telxius (SPA) for €7.7 billion in Jan.
  • Kõik mastioperaatorid on permanentselt liiga kallid minu jaoks. Juba 10 aastat. Ilmselt ka järgmised 30 aastat.
  • Elon viskab varsti kosmosse musttuhat saatjat ja ongi see äri õhtal.
  • "velvo"
    Elon viskab varsti kosmosse musttuhat saatjat ja ongi see äri õhtal.


    Satelliitsidel, sealhulgas satelliitandmesidel on oma kohta ja turusegment - maailmas on terve ports kohti, kuhu ei ole võimalik või majanduslikult otstarbekas taristut lohistada - ookeanid, kõrgmäestik, kõrbed. Seal on satelliitside ka kasutusel ja jääb kasutusse. Inimasustusega aladel, kuhu traditsiooniline taristu ulatub, ei hakka satelliit hariliku taristuga konkureerima, eriti kiire ja madala latentsusvajadusega andmeside vallas (5G). Ma pole küll füüsik, aga LEO satelliit asub vähemalt paarisaja kilomeetri kõrgusel. Harilik maapealne saatja asub sinust maksimaalselt mõne kilomeetri kaugusel. Ma eeldan, et kaugus tingib suurema energiakulu signaali saatmiseks ja pikema aja signaali kohalejõudmiseks.

    Kommertssatelliitside on olemas juba viimased 20+ aastat. See ei ole ei uus asi ega ohuks traditsioonilisele mobiilsidele.
  • "Heki Fond"
    Inimasustusega aladel, kuhu traditsiooniline taristu ulatub, ei hakka satelliit hariliku taristuga konkureerima, eriti kiire ja madala latentsusvajadusega andmeside vallas (5G). Ma pole küll füüsik, aga LEO satelliit asub vähemalt paarisaja kilomeetri kõrgusel.


    Tõest kaugemal on raske olla, kui Sina praegu oled :)

    Näha on jah, et Sa pole füüsik. Raadiolained levivad Maa atmosfääris 40% kiiremini kui optiline signaal valguskaablis. Lisaks ei paikne valguskaablid kunagi sirgjooneliselt kahe otspunkti vahel. Fakt on see, et High-Frequency Trading ja muud sellised valdkonnad, kus kiirus on elu ja surma küsimus, liigub just järjest enam satelliitandmeside peale üle, sest see on arvestatavalt kiirem!

    https://www.nsr.com/leo-speed-when-milliseconds-are-worth-millions/

    Ka SpaceX Starlink paigutab lõviosa oma satelliitidest sinna Very Low Orbit kõrgusele (ca 340 km), sest see on koht, kus tehakse tulevikus suurt raha. Börsil kauplemine liigub sinna peale tõenäoliselt esimese asjana.

    Selge on muidugi siiski ka see, et 4G ja 5G ei kao mitte kuhugi, sest erinevalt satelliitandmesidest võimaldab see tarbijale mobiilsust koos madala energiavajadusega. Satelliidiga sa saad suhelda kas suundantenniga, mis peab olema täpselt joondatud või siis mobiiltelefonist märksa suurema võimsusega antenni abil, mis loomulikult vajab rohkem elektrit ja mida ei tasu kõrva äärde endale panna (terviseriskid). Seega Su investeerimistees peab vett küll, isegi siis, kui StarLink oma teenuseid pakkuma hakkab :)
  • See läheb teemast välja aga tüüpiliselt ei kaubelda HFT-d üle ookeani. HFT-d tegev klaster istub börsi süsteemist enam-vähem sama kaugel, kui satelliitsignaali väljastav antenn. Ehk selleks ajaks kui sinu LEO signaal hakkab esimesele satelliidile jõudma on sinu konkurendi klastris signaal juba kohal ja andmetöötlus käib.
    Allikakriitilisus - nsr on ju selgelt LEO paadis ja isegi selles artiklis on terve hulk "kui-sid" (veel tõestamata lahendusi), et väide paika peaks.
  • Jätkuvalt - kui sul on stabiilse, regulaarse rahavooga maa (nt mobiilside mastide alune maa, keskpinge alajaama alune maa, tankla või tehase alune maa vms), siis paku seda mulle. Põllumaad pole ilmselt mõtet, kuna seal on ostupoolel konkurents suureks läinud, Linnamäe, Bigbank ja paljud teised teevad puhta töö ja nendega konkureerimiseks pole jõudu ega mõistust, aga muu eelpool mainitud rahavooga maa puhul teen ma väga tõenäoliselt parima pakkumise, mis turul saada.

    Mobiilimastidest pikemalt olen jahvatanud siin. Olles aastate jooksul üksjagu inimesi ka läbirääkimistes operaatoritega tasuta nõustanud, võib minu poole pöörduda ka küsimustega, kui alles selliste lepingute sõlmimine pooleli või kaalumisel. Plekki selle eest ei küsi, kui nõu anda ei oska, siis ei anna. Kui oskan, siis annan.

    Helistada ja kirjutada võib alati ja enam-vähem igal ajal.
    Reio Vare
    53411445
    reio@vare.ee
  • Üks teema, mida aeg-ajalt küsitakse, on talumistasude teema. Et kuna need on naeruväärsed võrreldes koormusega, et kas on olulist muutust oodata või kas neid saab üles kaubelda. Ei ja ei. Aastast 2024 need küll seoses maa maksustamishinna muutusega "tõusevad" aga isegi juhul, kui maa maksustamishind on kordades tõusnud aastast 2001, siis talumistasud tõusevad vähem, kuna nende tõusu on masseeritud erinevate meetmetega. Samuti on baas nii madal, et ka kordades tõusu puhul on tasu üliväike. Not a business.
  • Mis hea põllu hind hetkel on ja kuidas Bigbank puhta töö teeb, Pruunsild?
  • "TereTanel"
    Mis hea põllu hind hetkel on ja kuidas Bigbank puhta töö teeb, Pruunsild?


    Ma ei tea, mis hinda makstakse. Äkki sakuska oskab kommenteerida täpsemalt, mis keissinen hetkel põllumaade turul on?
  • Suht segane seis on. Pruunsild ja Linnamäe on ostnud suuri lahmakaid (tuhandetes hektarites), hind kuuldavasti 6000-8000 eur/ha suurusjärgus. Samas viimasel ajal pole sellistest tehingutest enam väga kuulnud, seega võis see olla ka tasuta raha buumiaja veidrus.
    Probleem on selles, et kui põllumaa ostu-müügihind on isegi sellel tasemel suhteliselt adekvaatne (ikka veel suhtes saagikusse oluliselt odavam kui nt Poolas), siis renditase sellisele hinnale järgi ei tule. Täna on tähtajaline hoius juba oluliselt mõttekam kui 2-3% brutotootlus põllumaa rendilt, kusjuures maamaks on täna suur kirves iga maaomaniku pea kohal, mis võib sellestki õnnetust tootlusest homme poole ära ampsata.
    Samuti pole sellise hinnaga põllumaa ost kindlasti enam ilma downside riskita, nagu ta 2000-3000 eur/ha tasemel oli. Praktiliselt kõik toiduained on täna tippudest massiivses deflatsioonis (piima hind näiteks kukkunud kahe kuuga 25% spot turul) ja ühel hetkel ei pruugi maa 7000 eur/ha tasemelt enam realiseeritav olla, vähemalt mõne aasta perspektiivis. Lühikokkuvõte: olukorras, kus rahale on tekkinud hind, ei ole sellisel hinnatasemel põllumaa minu meelest täna atraktiivne investeering.
    See jutt käis muidugi suurte massiivide kohta. Sellise keskmise 10-20 ha põllu hind pole muidugi sellistele tasemetele kunagi tõusnud, seal võiks eeldada suurusjärku 4000 eur/ha ringis, tootlust siis vast 5% bruto. Loomulikult sõltub sellisel juhul eeskätt maa kvaliteedist, aga ka kohalikust konkurentsist maadele. Selle hinna eest peab maa olema korras - juurdepääsud, maaparandussüsteemid, korralikult haritud. Rohumaa hind on heal juhul pool põllu hinnast.
  • "sakuska"
    Suht segane seis on. Pruunsild ja Linnamäe on ostnud suuri lahmakaid (tuhandetes hektarites), hind kuuldavasti 6000-8000 eur/ha suurusjärgus. Samas viimasel ajal pole sellistest tehingutest enam väga kuulnud, seega võis see olla ka tasuta raha buumiaja veidrus.
    Probleem on selles, et kui põllumaa ostu-müügihind on isegi sellel tasemel suhteliselt adekvaatne (ikka veel suhtes saagikusse oluliselt odavam kui nt Poolas), siis renditase sellisele hinnale järgi ei tule. Täna on tähtajaline hoius juba oluliselt mõttekam kui 2-3% brutotootlus põllumaa rendilt, kusjuures maamaks on täna suur kirves iga maaomaniku pea kohal, mis võib sellestki õnnetust tootlusest homme poole ära ampsata.
    Samuti pole sellise hinnaga põllumaa ost kindlasti enam ilma downside riskita, nagu ta 2000-3000 eur/ha tasemel oli. Praktiliselt kõik toiduained on täna tippudest massiivses deflatsioonis (piima hind näiteks kukkunud kahe kuuga 25% spot turul) ja ühel hetkel ei pruugi maa 7000 eur/ha tasemelt enam realiseeritav olla, vähemalt mõne aasta perspektiivis. Lühikokkuvõte: olukorras, kus rahale on tekkinud hind, ei ole sellisel hinnatasemel põllumaa minu meelest täna atraktiivne investeering.
    See jutt käis muidugi suurte massiivide kohta. Sellise keskmise 10-20 ha põllu hind pole muidugi sellistele tasemetele kunagi tõusnud, seal võiks eeldada suurusjärku 4000 eur/ha ringis, tootlust siis vast 5% bruto. Loomulikult sõltub sellisel juhul eeskätt maa kvaliteedist, aga ka kohalikust konkurentsist maadele. Selle hinna eest peab maa olema korras - juurdepääsud, maaparandussüsteemid, korralikult haritud. Rohumaa hind on heal juhul pool põllu hinnast.


    Suured maatükid oli raha peitmine inflatsiooni eest, mitte eesmärgiga meeletut tootlikust teenida ma arvan. Juba 25% võitu, et ei hoidnud raha kuskil tähtajalises hoiuses tiksumas ;)

    Jubedalt ikka kangutati maatükke 2020-2022. Telefon oli kogu aeg punane, nüüd ei midagi.
  • Kas maatükid siis pakkusid kaitset inflatsiooni eest? Ma ütleks, et ka praegu helistatakse veel, aga kui seletad ära et sellise infla juures müümisel pole nagu erilist pointi, kui pole seda raha vaja kuhugi kiirelt paigutada, siis jäetakse rahule.
  • Kui tahta ise pakkuda müüa, kellele peaks helistama?
  • "bulvar"
    Kui tahta ise pakkuda müüa, kellele peaks helistama?


    Esimesena helistaks kohalikele põllumeestele.
  • "bulvar"
    Kui tahta ise pakkuda müüa, kellele peaks helistama?


    Mis maakonnas maad?
  • Kui soovite põllumeeste kontakte, siis võtke siit Google Drive kaustast fail nimega "Põllumehed seisuga 3. veebruar 2023".

    Saab põllumehi piirkondade ja tegevusalade lõikes filtreerida.

    Kuigi tänapäeval vist tuleb põllumaad müüa hoopis päikesepaneelide "kasvatajatele" :) - neid kusjuures märkasin samuti seal tabelites.
  • "Heki Fond"
    Jätkuvalt - kui sul on stabiilse, regulaarse rahavooga maa (nt mobiilside mastide alune maa, keskpinge alajaama alune maa, tankla või tehase alune maa vms), siis paku seda mulle. Põllumaad pole ilmselt mõtet, kuna seal on ostupoolel konkurents suureks läinud, Linnamäe, Bigbank ja paljud teised teevad puhta töö ja nendega konkureerimiseks pole jõudu ega mõistust, aga muu eelpool mainitud rahavooga maa puhul teen ma väga tõenäoliselt parima pakkumise, mis turul saada.

    Mobiilimastidest pikemalt olen jahvatanud siin. Olles aastate jooksul üksjagu inimesi ka läbirääkimistes operaatoritega tasuta nõustanud, võib minu poole pöörduda ka küsimustega, kui alles selliste lepingute sõlmimine pooleli või kaalumisel. Plekki selle eest ei küsi, kui nõu anda ei oska, siis ei anna. Kui oskan, siis annan.

    Helistada ja kirjutada võib alati ja enam-vähem igal ajal.
    Reio Vare
    53411445
    reio@vare.ee


    Mobiilimastide aluse rahavooga maa osas on Eestis lõpuks konkurents tekkimas. Rahvusvaheline agregaator saadab omanikele pakkumisi. Müügihuviga maaomanikele loomulikult kasulik. 1 bid asemel on nüüd 2.
  • Kellel põllumaa müügihuvi aga jooksvat rahavooga varianti ei ole (loomulikult sobib ka jooksva rahavooga!) siis võib ka mulle pakkuda. Saada kiri tarmo@maamees.ee ja vaatame kauba üle.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon