Börsipäev 6. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 831 tehingut ning käive oli 1235 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 938 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 282 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 577 ning 231.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TKM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 8,92 x 37 513)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    06.01-12.01 Tallinna sadam TSM1T müügitulemused
  • Pingete kasv Lähis-Ida piirkonnas pärast USA raketirünnakut sundis reedel investoreid otsima kaitset, mis viis riigivõlakirjade hinnad üles, saatis kullauntsi 1,5% kõrgemale 1552,2 dollarile ning muutis dollari ja jeeni teiste valuuta suhtes tugevamaks. S&P 500 indeks lõpetas sessiooni 0,7% langusega, mis jättis nädala muutuseks -0,2% ning Euroopas sulgus Stoxx 0,3% punases, kujunedes ühtlasi kogu nädala kaotuseks.

    Ühendriikide töötleva tööstuse aktiivsuse langus süvenes ISM küsitluse kohaselt 0,9 punkti 47,2 punktile (oodati 49,0 punkti), mis on madalaim tase alates 2009. aasta suvest. See on üsna suures vastuolus eelnevalt avaldatud Markiti küsitlusega, mis oli detsembris 52,4 punkti ja viitas sektoris mõõdukale kasvule. Tingitud võib erinevus olla ISM küsitluse keskendumisest suurematele ettevõtetele, kes on rohkem sõltuvad eksporditurgudest ja sestap ka tugevamalt mõjutatud tariifisõjast ning üleilmse majanduse jahtumisest.

    Kui vaadata töötlevat tööstust üleilmselt, siis Markiti ja JPMorgani koostatud ühine aktiivsusindeks alanes detsembris 0,2 punkti 50,1 punktile ehk tasemele, mis viitab paigalseisule. Uute tellimuste indeks jäi detsembris 50,4 punktile ja eksporditellimuste indeks paranes 0,3 punkti 49,2 punktile, mis viitab jätkuvalt eksporditellimuste langusele, kuid aeglasemas tempos. Marginaalseid paranemise märke on alates septembrist näha olnud, kuid need on veel liiga tagasihoidlikud, et süstida usku sektoris tootmise olulisele hoogustumisele.



    Aasia aktsiaturud avanesid uuel nädalal miinuspoolel eesotsas Jaapaniga, kus investorid naasid pärast püha taas turgudele ning Nikkei taganes osaliselt kolme kuu kõrgeimale tasemele kerkinud jeeni tõttu 2% võrra. Väiksemad olid langused Hiinas, kus Shanghai Composite loovutas tasemest vaid 0,2%, olgugi et Caixini koostatud teenindussektori aktiivsusindeks alanes detsembris punkti võrra 52,5 punktile (oodati 53,2), andes ära osa novembri 2,4punktisest hüppest.

    Brenti toornafta kallines üle 70 dollari barreli eest (+2,4%) pärast nädalavahetuse uudiseid, mille kohaselt on Iraan loobunud tuumaleppe järgimisest ning Iraagi parlament hääletas USA vägede riigist välja saatmise poolt. Trumpi sõnul on nad valmis lahkuma vaid siis, kui Iraak maksab tagasi lennubaasi ehitamiseks kulutatud miljardeid dollareid. Juhul kui Ühendriigid lahkuvad mittesõbralikel tingimustel, ähvardas Trump peale panna tugevad sanktsioonid.

    Geopoliitika pälvib täna tõenäoliselt suurema tähelepanu, kuid sellele lisaks kinnitatakse mitmel pool Euroopas ja Ühendriikides ka teenindussektori detsembrikuu aktiivsusindeksid.

    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (detsember)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (detsember)
    10.50 Prantsusmaa teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    10.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    11.00 Euroala teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    11.30 Euroala investorite kindlustunde indeks (jaanuar)
    16.45 USA Markiti teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
  • Saksamaa novembri jaemüügi statistika selgus samuti täna lõpuks, kajastades oktoobri baasil 2,1% kasvu (oodati 1,0%) ning seda tugevama baasi pealt (oktoobri langus korrigeeriti -1,9% pealt -1,3%le). Mullusega võrreldes kasvas jaemüük 2,8% (oodati 1,0%).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon