Börsipäev 13. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 1382 tehingut ning käive oli 2085 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 699 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1331 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 572 ning 779.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    EfTEN Real Estate Fund III AS EFT1T teenis detsembris 947 tuhat eurot müügitulu, mis on 21% rohkem kui kuu varem. Kõrgem üür oli seotud erakorraliselt kõrge käibeüüriga Saules Miestase kaubanduskeskuses Leedus. Saules Miestase 2019. aasta tulemus on ületanud juhtkonna ootusi, mis on eriti rõõmustav, arvestades, et Saules Miestas on senini fondi suurim ning ka esimene investeering. Saules Miestase keskuses tegutsevate kaupluste ja teenindusfirmade kogukäive kasvas 2019. aastal 11,5% võrreldes aasta varasema perioodiga, jõudes 42,3 miljoni euroni. 2019. aasta 12 kuu kokkuvõttes on EfTEN Real Estate Fund III auditeerimata andmetel teeninud 9,5 miljonit eurot (2018: 8,7 miljonit eurot) müügitulu ja 7 miljonit eurot (2018: 6,7 miljonit eurot) EBITDA-d.
  • USA töötururaport osutus piisavaks, et mitte panna muretsema majanduse võimaliku ülekuumenemise pärast ega tekitanud ka hirmu palkamise aeglustumise pärast. Väike kasumivõtt reedel (S&P 500 alanes 0,3%) kulus marjaks ära, arvestades seda, et Lähis-Ida pingetest hoolimata lõpetas laiapõhjaline indeks nädala 0,9% võiduga ning eurodes arvestatuna isegi 1,4% tõusuga. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,1% punases, millega vähenes nädala tõus 0,2% peale.



    Ühendriikides loodi detsembris väljaspool põllumajandussektorit 145 tuhat töökohta (2019. aasta keskmine 176 tuhat), mis osutus veidi tagasihoidlikumaks analüütikute oodatud 160 tuhandest ning lisaks revideeriti kahe eelneva kuu tulemust 14 tuhande võrra allapoole. Mõnevõrra üllatav oli keskmise tunnipalga kasvu aeglustumine 3,1% pealt 2,9%le (oodati 3,1%), mis oli madalaim tase alates 2018. aasta juulist ning näitab, et isegi 3,5% töötuse määr pole palgasurve tekitamiseks piisav ja ilmselt annab keskpangale põhjuse jääda truuks lõdvemale rahapoliitilisele hoiakule.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat võidukalt, kerkides Hiinas 0,2%, Hongkongis 1,0% ja Lõuna-Koreas 1,0%. Jaapanis oli börs püha tõttu suletud. Hiina ja USA võivad Ühendriikide rahandusministri Steven Mnuchini ettepaneku kohaselt taastada aastas kahel korral majanduslike suhete arutelu, mis realiseerudes ei oleks seotud kaubandusleppe teise faasi läbirääkimisega. Säärase strateegilise arutelu kahe suurriigi vahel käivitas 2006. aastas George W Bush ning selle eesmärk oli pikaajaliste küsimuste uurimine ja raamistiku andmine erinevatele majanduslikele lahkhelidele nagu näiteks Hiina valuutapoliitika.

    Majandusuudiste kalender kipub USA tööjõuraporti järgsel nädalal olema üsna hõre, pakkudes täna vaid Suurbritannia ja Itaalia novembrikuu jaemüüginumbreid. Seda tühimikku aitab aga täita ettevõtete neljanda kvartali tulemuste hooaeg, mis algab mitteametlikult homme, kui oma aruanded esitavad Citigroup, JPMorgan ja Wells Fargo.

    11.00 Itaalia jaemüük (november)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (november)
    17.00 FEDi Rosengren esineb
    19.40 FEDi Bostic esineb
    21.00 USA valitsuse eelarve (detsember)
  • Itaalia jaemüük kahanes novembris 0,2% võrreldes oktoobriga ning näitas mullusega võrreldes 0,9% kasvu, mis osutus veidi tagasihoidlikumaks analüütikute prognoositud 1,4%st.
  • Suurbritannia töötleva tööstuse toodang kukkus novembris 1,7% võrreldes oktoobriga, oluliselt rohkem kui oodatud -0,2% (oktoobri kasv korrigeeriti 0,2% pealt 0,5%le) ja eelmise aasta sama perioodiga võrreldes oli langus 2,0% vs prognoositud -1,6%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon