Börsipäev 15. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 1037 tehingut ning käive oli 1267 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 707 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 519 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 583 ning 410.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Nordecon AS NCN1T ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus sõlmisid lepingu Tapa sõjaväelinnakusse hooldus- ja õppegaraaži, hoiustushalli, sihtimisrajatise projekteerimiseks ja ehitamiseks ning Jõhvi linnakusse hoiustushall projekteerimiseks ja ehitamiseks. Tööd algavad jaanuaris ja tööde üleandmine on planeeritud 2021. aasta alguses. Lepingu maksumus on 3 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks.
  • Ehkki USA rahandusministri Steven Mnuchini sõnul jäävad Hiina importkaupale rakendatud tariifid püsima kuni kaubandusleppe teise faasi allkirjastamiseni, mis võib juhtuda alles pärast Ühendriikide presidendivalimisi novembris, ei suutnud seegi uudis tekitada aktsiaturule suuremat kahju. S&P 500 ja Nasdaq lõpetasid teisipäevase sessiooni 0,2% langusega, Dow Jones suutis tervishoiu-, kommunikatsiooni- ja finantssektori abil ronida 0,1% plussi. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,3% kõrgemal.

    Ühendriikide väikefirmade kindlustunde indeks langes detsembris kahe punkti võrra 102,7 punktile, millega anti ära novembri tõus ja samuti jäi tulemus nõrgemaks analüütikute oodatud 104,6 punktist. Ajalooliselt jääb tase väga kõrgeks ning ühe kuu langusest on liialt ennatlik midagi majanduse kohta järeldada, seda enam et ühest küljest ettevõtete ebakindlust kajastanud indeks kerkis detsembris küll kaheksa punkti võrra 80 punktile, kuid samal ajal raporteeris suurem arv väikefirmasid viimase kolme kuu jooksul suuremast müügist ning samuti kerkis kolme protsendipunkti võrra 16% peale firmade netoosakaal, kes ootavad müügi paranemist.

    USA detsembrikuu alusinflatsioon üllatust ei pakkunud, jäädes kolmandat kuud järjest püsima 2,3% peale. Selle baasil ei oota analüütikud tõenäoliselt olulist muutust ka teises inflatsioonimõõdikus, mis avaldatakse 31. jaanuaril ning oli energiat ja toitu arvestamata novembris 1,6% peal.

    Aasia börsidel oli meeleolu öösel ettevaatlikum: Nikkei taganes 0,5%, Shanghai Composite langes 0,4% ning Hang Seng kaotas 0,5%.

    USA ja Hiina allkirjastavad täna kaubandusleppe esimese osa, avaldades seejärel 86leheküljelise dokumendi sisu ka avalikkusele. Majandusuudistes on täna esiplaanil euroala novembri tööstustoodang ja USA NY FEDi töötleva tööstuse jaanuarikuu aktiivsusindeks. Ettevõtetest avaldavad oma majandustulemused Bank of America, BlackRock, Goldman Sachs, PNC, U.S. Bancorp, UnitedHealth ning järelkauplemise ajal Alcoa ja Kinder Morgan.

    08.00 Soome SKP indikaator (november)
    11.30 Suurbritannia inflatsioon (detsember)
    12.00 Euroala tööstustoodang (november)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (detsember)
    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (jaanuar)
    17.30 USA toornafta varude raport (10. jaanuar)
    18.00 FEDi Harker esineb
    18.00 FEDi Daly esineb
    19.00 FEDi Kaplan esineb
    21.00 FEDi Beige Book
  • Suurbritannia alusinflatsioon aeglustus detsembris ootamatult kolme aasta madalaimale tasemele (1,4% vs oodatud 1,7%), millega võimenduvad Mark Carney viimase aja vihjed intressimäära võimaliku langetamise kohta
  • Euroala tööstustoodang kasvas novembris MoM 0,2% vs oodatud 0,3% (oktoober revideeriti -0,5% pealt -0,9%le) ning aasta baasil aeglustus langs 2,6% pealt 1,5%le (oodati -1,0%).

  • Ka USA tootjate tasandil aeglustus detsembris inflatsioon

    PPI Core 1.1%, Exp. 1.3% and 1.3% Prior
    US NY FED EMPIRE STATE MFG INDEX 4.8 JAN VS 3.3 DEC

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon