Börsipäev 22. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 862 tehingut ning käive oli 1479 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 795 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 662 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 464 ning 367.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    22.01 Tallinna Vesi TVEAT müügitulemused

    Sel nädalal:
    23.01 Tallinna Kaubamaja TKM1T vahearuanne
  • Koroonaviiruse puhangu hirm raputas eile rohkem turismiga seotud ettevõtteid ning andis põhjuse ka lühiajaliselt väga kuumaks muutunud USA aktsiaturul tervikuna riske vähendada, kuid indeksid suutsid siiski üsna edukalt vastu pidada. S&P 500 taganes teisipäeval 0,3%, Nasdaq langes 0,2% ning Dow Jones lõpetas 0,5% kaotusega peamiselt Boeingu tõttu, mille aktsia odavnes 3,3% võrra. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,1% madalamal.

    Aasia aktsiaturud taastusid öösel eilsest langusest, kaubeldes Hiinas 0,4% kõrgemal ning kosudes Jaapanis 0,7% ja Hongkongis 1,2%. Lõuna-Korea majandus kavas eelmise aasta neljandas kvartalis 1,2% võrreldes kolmandaga, millega ületati analüütikute 0,7% ootust ning see märkis kiireimat tempot alates 2017. aasta kolmandast kvartalist. Aasta baasil kiirenes kasv 0,2pp võrra 2,2% peale (oodati 1,9%). Suureks toeks oli valitsuse fiskaalstiimul, millega leevendati rahvusvahelistest kaubanduspingetest tulenenud lööki eksporditööstusele. Viimane võiks USA ja Hiina suhete paranedes taastuda, kuid värske riskina on kerkinud üles nii seal kui ka teistes Aasia riikides koroonaviiruse võimalik laiem levik, mis vähendaks inimeste tarbimist.

    Hiina on suurendamas jõupingutusi transpordiühenduste jälgimisel, et üritada tõkestada viiruse levikut, mis on nüüd nõudnud juba üheksa inimelu ja mille teada olevate haigusjuhtude arv on kasvanud 440ni. Esimesest haigusjuhtumist teatati eile ka Ühendriikides ning samuti on viirus jõudnud veel Lõuna-Koreasse, Taisse, Macausse, Jaapanisse ja Taiwani. Maailma Tervishoiuorganisatsioon otsustab täna, kas kuulutada haiguse tõttu välja ülemaailmne eriolukord.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Prantsusmaa töötleva tööstuse jaanuarikuu kindlustunde indeksi ning USA olemasolevate majade detsembri müügi. Ettevõtetest avaldavad oma majandustulemused teiste seas Abbott Labs, ASML, Baker Hughes, Johnson & Johnson, Kinder Morgan ja Texas Instruments.

    09.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)
    11.00 itaalia tehaste müük ja tellimused (november)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (detsember)
    17.00 Kanada keskpanga intressimäära otsus (22. jaanuar)

    Ettevõtete uudised:
    --Apple’i uued telefonid näivad minevat hästi kaubaks, sest ettevõte on väidetavalt andnud TSMC-le tellimuse suurendada käesoleval kvartalil iPhone 11, 11 Pro ja 11 Pro Max mudelites kasutatavate kiipide tootmist. Lähikuudel peaks tellimus veelgi kasvama kui Apple kavatseb väidetavalt märtsis avalikustada madalamast hinnaklassist iPhone SE järeltulija.
    --Netflix suutis oma teenuse tellijate arvu kasvatada läinud kvartalil üleilmselt 20% ehk 8,76 miljoni inimese võrra, mis osutus paremaks ettevõtte enda 7,6 miljoni suurusest prognoosist. Kolme kuu käivet teeniti 5,47 miljardit dollarit, mis jäi konsensuse ootuse lähedale ning kasumiks aktsia kohta kujunes 1,3 dollarit (oodati 53 senti). Mõnevõrra pehmemaks osutus aga ettevõtte nägemus, et esimeses kvartalis võiks uusi teenuse tellijaid lisanduda 7 miljonit, samas kui analüütikud lootsid näha 7,8 miljonit. Aktsia kerkis sellegipoolest järelkauplemise ajal 2,2%.
    --IBM andis eile järelkauplemise ajal teada, et neljanda kvartali müügitulu püsis aastases võrdluses sisuliselt paigal 21,78 miljardil dollaril (oodati 21,62 miljardit) ning et aktsia kohta teeniti 4,71 dollarit kasumit, mis oli kahe sendi võrra parem analüütikute ootusest. Viis kvartalit järjest languses olnud käivet aitas toetada mullu kolmandas kvartalis lõpule viidud Red Hati ülevõtt, millega IBM on sisenenud jõulisemalt pilveärisse. Aktsiat kergitas 3,8% võrra samuti info, et 2020 majandusaasta aktsiakasum saab firma arvates olema vähemalt 13,35 dollarit, osutudes kõrgemaks konsensuse 13,29 dollari suurusest ootusest.
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunne paranes jaanuaris kahe punkti võrra 100 punktile, mis jäi küll oodatud 101 punktist madalamaks, kuid detsembri tulemus oli revideerimise järel 102 punkti asemel tegelikult 98 punkti.
  • Euroopa aktsiad on suhtelise odavuse toel nautinud viimase poole aasta jooksul samuti head minekut, kergitades näiteks DAXi indeksi täna uuele rekordtasemele. 12 kuu ettevaatava PE on see tõstnud 14,5 peale, mis jääb praegu veel alla tsükli tipule 2015. aastal (ca 15,5).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon