Börsipäev 24. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 465 tehingut ning käive oli 874 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 631 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 89 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 313 ning 116.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T 2019. aasta neljanda kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 192,6 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 5,6%. 12 kuu müügitulu oli 717,2 miljonit eurot, kasvades võrreldes 2018. aasta tulemusega, mil müügitulu oli 681,2 miljonit eurot, 5,3%. Grupi 2019. aasta neljanda kvartali konsolideeritud auditeerimata puhaskasum oli 14,1 miljonit eurot, mis on 22,0% kõrgem eelnenud aasta võrreldava perioodi kasumist. Grupi 2019. aasta puhaskasum oli 31,1 miljonit eurot, mis on aasta varasemaga võrreldes 2,3% kõrgem. Maksueelne kasum oli kaheteistkümnel kuul 37,7 miljonit eurot, kasvades varasema aastaga võrreldes 2,5%. Puhaskasumit mõjutas dividendimakse, millelt 2019. aasta I kvartalis arvestati tulumaksu 6,3 miljonit eurot, aasta varem arvestati tulumaksu summas 6,7 miljonit eurot. Puhaskasumit vähendas 1,5 miljoni euro võrra 2019. aastal esmakordselt rakendatud IFRS 16 põhine rendilepingute arvestus.
  • Ühendriikide aktsiaturg alustas eilset sessiooni koroonaviiruse leviku hirmu tõttu küll langusega, kuid ostjad kasutavad igat avanevat võimalust ära ning nõnda pani S&P 500 indeks päevale punkti 0,1% tõusuga. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 0,7% langusega.

    Euroopa Keskpank jättis intressimäärad ootuspäraselt samaks ning ei teinud muudatusi ka varade ostudes. Riskid on Christine Lagarde’i sõnul kallutatud negatiivses suunas, kuid need on muutunud vähem silmapaistvamaks võrreldes detsembrikuu istungiga. Keskpanga strateegia ülevaatus peaks vältama aasta lõpuni ning Lagarde ei tahtnud eile ennatlikult selle kohta oma arvamust avaldada, vältimaks turu hinnangu kaldumist inflatsiooni eesmärgi võimaliku muutmise osas. Täpsemaid detaile strateegia ülevaatuse ajakavast ning protsessist lubati avaldada täna Eesti aja järgi kell 16.30.

    USA esmased töötu abiraha taotlused kerkisid läinud nädalal kuue tuhande võrra 211 tuhandele, osutudes madalamaks oodatud 214 tuhandest. Nelja nädala libisev keskmine alanes valitsuse tööjõu raporti tarbeks läbi viidud küsitluse nädalal 216 tuhande pealt 213,25 tuhandele, mis on madalam kui 225,75 tuhat detsembris antud nädalal, mil tööjõu raporti tarbeks küsitlust korraldati.

    USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks paranes jaanuaris seitsme punkti võrra -1 punktile, mis oli kõrgeim alates septembrist ning osutus ka positiivsemaks oodatud -6 punktist. Kolmest siiani avaldatud regionaalsest töötleva tööstuse küsitlusest on siiani kõik viidanud jaanuaris aktiivsuse taastumisele, mis räägib ka üleriigilise indeksi võimaliku põrke kasuks detsembris saavutatud kümne aasta madalaimalt tasemelt.

    USA juhtivate indikaatorite indeks kahanes detsembris 0,3% võrreldes novembriga, osutudes analüütikute ootuste lähedaseks. Positiivselt mõjutasid indikaatorit aktsia- ja laenuturg ning tarbijate hinnang ärikeskkonna väljavaatele. Allapoole tirisid indeksit töötu abiraha taotluste ajutine hüpe, töötleva tööstuse uute tellimuste indeks ja väljastatud ehitusload. Aasta baasil aeglustus kasv 0,1pp võrra 0,1% peale ja seega on väga lähedal piirile, millest läbi vajudes on indikaator varem hoiatanud majanduslanguse eest.



    Aasia aktsiaturud liikusid öösel marginaalselt kõrgemale, olles Hiinas püha tõttu suletud. Hiina võimud suurendasid jõupingutusi viiruse leviku tõkestamiseks, seades reisimise piirangud nüüd juba kümnele linnale. WHO ei kuulutanud eile välja üleilmset eriolukorda, kuid organisatsiooni eksperdid tulevad kokku taas kümne päeva pärast ning hindavad olukorda uuesti.

    Täna on majandusuudistest fookuses erasektori jaanuarikuu aktiivsusindeksid nii Euroopas kui ka Ühendriikides. Ettevõtetest avaldavad oma majandustulemused teiste seas American Express ja NextEra Energy.

    10.15 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (jaanuar)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (jaanuar)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (jaanuar)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (jaanuar)
    16.45 USA Markiti töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (jaanuar)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (24. jaanuar)

    Ettevõtete uudised:
    --Inteli aktsia liikus eile järelkauplemise ajal ligi 6% kõrgemale pärast neljanda kvartali majandustulemusi ja prognooside avaldamist. Ettevõte kasvatas eelmises kvartalis käivet 8,3% 20,2 miljardi dollarini (oodati 19,23 mld) ja teenis selle pealt aktsia kohta 1,52 dollarit kasumit (oodati 1,25 USD). Jooksva majandusaasta käibeks prognoosib Intel 73,5 miljardit dollarit (oodati 72,15 mld) ning aktsiakasumiks 5,0 dollarit vs analüütikute oodatud 4,65 dollarit. Paremate tulemuste taga on nõudluse kasv kiipide järele pilveteenusteks vajalikes serverites.
  • eHealth inc. EHTH tõstis eile enne ametlikke tulemusi (20.02) oma kvartali guidot. Aktsia rallis +14%.

    Aktsia maksis viimaste tulemuste ajal $60-tes. Eile kasumiprognooside tõstmist tehti juba $97 pealt. Lisaks on kasumiprognooside tõstmine sellele firmale must ja igapäevane menüü.
    Normaalses maailmas võetaks õhtuselt pupsult kasumit. Näis, kuidas turg selle täna lahendab (loogilisel lahendusel vaiba alt tõmbab).
  • Euroala majandusaktiivsus püsis jaanuaris muutumatuna võrreldes detsembriga

    Manufacturing Flash PMI (Jan) 47.8 vs. Exp. 46.8 (Prev. 46.3)
    Services Flash PMI (Jan) 52.2 vs. Exp. 52.8 (Prev. 52.8)
    Comp Flash PMI (Jan) 50.9 vs. Exp. 51.2 (Prev. 50.9)

  • ymeramees
    eHealth inc. EHTH tõstis eile enne ametlikke tulemusi (20.02) oma kvartali guidot. Aktsia rallis +14%.

    Aktsia maksis viimaste tulemuste ajal $60-tes. Eile kasumiprognooside tõstmist tehti juba $97 pealt. Lisaks on kasumiprognooside tõstmine sellele firmale must ja igapäevane menüü.
    Normaalses maailmas võetaks õhtuselt pupsult kasumit. Näis, kuidas turg selle täna lahendab (loogilisel lahendusel vaiba alt tõmbab).


    Pilt andis aega korrigeerida. See bullet sai dodgetud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon