Pandeemia - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Pandeemia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pandeemia (Wikipedia) ehk laustaud on riikide- ja kontinentidevaheliselt leviv haiguspuhang, mille suunda pole võimalik ette arvata ja mida harilikult seostatakse mitmete kahju toovate teguritega, nagu kahju inimeste tervisele ja elule (sh meditsiinitöötajate), kahju riikide majandusele ja ravi, vaktsiinide puudumine jpt.

    What is the likelihood of a pandemic?
    In 2017, this range would be the equivalent of between 2 million and 6 million excess deaths globally. A modelling exercise for the insurance industry concluded that the annual risk of an influenza outbreak on the scale of the 1918 pandemic lies between 0.5% and 1.0%.


    Igal juhul on pandeemiate puhul tegemist võib olla kõige suurema ohuga majandusele. Teised ohud on kas väiksema tõenäosusega või paremini hoomatavad.
    Lihtsalt see loll ja määramatu tunne mis haiguspuhangutega või tekkida. Kas on ravitav? Millal on ravitav? Kellele mõjub jne.
    Väidetavalt ongi kõige halvemad sellised madala paari protsendise suremusega ja kergesti nakkuvad haigused.
  • https://www.bbc.com/news/health-51048366

    Wuhan
    * The time between infection and symptoms - known as the incubation period - lasts between one and 14 days
    * And over the weekend, researchers at Lancaster University estimated the number of cases suggesting 11,000 have been infected this year. If true, that would be more than Sars.
    * Scientists have now revealed each infected person is passing the virus on to between 1.4 and 2.5 people. This figure is called the virus' basic reproduction number - anything higher than 1 means it's self-sustaining. We now know this is not a virus that will burn out on its own and disappear.
    * The only option is to prevent people who have become infected from spreading the virus to others.
    That means:
    - Limiting people's movement
    - Encouraging hand-washing
    - Treating patients in isolation with healthcare workers wearing protective gear
    * How worried are the experts?
    Dr Golding says: "At the moment, until we have more information, it's really hard to know how worried we should be.
    * Are there any vaccines or treatments? No
  • Asi mida turg tihtilugu õpetab.

    Pea alati tuleb austada turu liikumisi.

    Swedbanki kukkumine ei ole niisama hea ostukoht. Boeingu jamad ei ole lihtsalt lahendatavad. Tesla liikumine üles ei ole suvaline haip. Loomulikult on mitte efektiivseid liikumisi aga neid on ülimalt raske tuvastada. Tagantjärgi on kõik targad.
    Kui 40m inimest on karantiinis ja turg 3% kukkunud, on tegemist probleemiga. Vastus pole nii lihtne, et mõned spetsialistid ütlevad, et rahu. Kuigi tahaks öelda, et overreaction.
  • Jah, tuleb näomaske hakata lühikeseks müüma varsti.


    Pilt internetiavarustest, asi on nüüdseks kõrgemal. APT
  • Paari nädala küsimus äkki.
    Pühapäeval saavad Hiinas pühad läbi ja nädala jooksul pärast seda on kõik juba targemad.
    Ei ole välistatud muidugu, et leitakse kiirelt mingi rohi ja see rahustab.
  • Seda vist kõige rohkem kardetaksegi, et pühade lõppedes valguvad inimesed üle Hiina taas laiali ja sellega seoses levik plahvatab (kui pole ülevaadet ja kontrolli sellest, mis seis hetkel tegelikult on)
  • Kuna Hiina pühadega on alati üks jant, siis enamused püüdsid oma kauabd enne pühi salt teele saada, see ehk pisut leevendab pauku, ilmselt suur osa maailma tööstustest käib hetkel oma alternatiivseid tarneahelaid läbi, et olla valmis selleks, et pühade aega veelgi pikendatakse ja kaupade valmimine/liikumine saab oluliselt mõjutatud.
  • https://www.weibo.com/2656274875/IrrjfzKyF?ref=home&rid=0_0_202_2606539046958183775_0_0_0&type=comment#_rnd1580129558358

    CCTV uudised
    今天 17:29 alates mikro-blogi weibo.com
    [ # 山东 第一 第一 新 冠 冠 病毒 测试 产品 Pass # sooritas testi! Pärast turult heakskiidu saamist saadetakse erinevatesse haiglatesse] Shandongi ravimiameti teatel: Shandong Aikewei Biotechnology Co., Ltd. välja töötatud uus koroonaviiruse tuumahappekogumikomplekt 2019. aastal on kõiki kaupu testitud täna kell 9 ja tooted vastavad tehnilistele nõuetele , Saades esimeseks uut tüüpi koroonaviiruse tuvastamise tooteks, mille kvalifitseerib Shandongi provintsi seaduslik kontrolliasutus. Pärast riikliku toidu- ja ravimiametilt müügiloa saamist saadetakse komplekt haiglatesse, et teha kindlaks, kas kahtlustatavate patsientide proovidel on uus koroonaviirus. (CCTV reporter Hu Yang)
  • Veel üks Wuhani koronaviiruse kaart ja blogi: https://china.liveuamap.com/
    (Sama sait mis Ukraina sõja kaardi puhul.)

  • Üleöö on kinnitatud nakkusjuhtumite arv Hiinas tõusnud 2800-lt 4500-ni ning surmade arv üle 100.
  • Vaid 0,6% nakatunutest on alla 15 aastased - see tõbi aitab lahendada vananeva elanikkonna poolt tekitatud koormust riigieelarvele.
  • Millise metoodikaga seal nakatunuid mõõdetakse? Et kes on haiglasse/arstile tulnud ja positiivse proovi andnud, need on nakatunud? Sellisel juhul ilmselt tüüpiline viirushaiguste "häda" - nooremad/tugevamad organismid saavad ise hakkama ja arstile ei pöördutagi. Sellest ka vähe noori nakatunuid.
    Gripp murrab igal aastal oluliselt rohkem inimesi aga tüüpiliselt ikka sama tulemus - lähevad nõrgemad/vanemad.
  • Valesti kirjutasin jah, 0,6% nendest, kel see viirus diagnoositud on.
    Meil on gripihoojajal koolidest rohkemgi (para)gripi diagnoosiga puudujaid, kui töökohtadest. Rääkimata lasteaedadest.
  • Tõe hetk saab olema siis, kui Euroopas esimene surmajuhtum tuleb, ehk siis kui Euroopa meditsiin ei suuda selle viirusega hakkama saada. Hiina meditsiinisüsteemis tundub tõeline korralagedus valitsevat.
  • Fake McCoy
    Tõe hetk saab olema siis, kui Euroopas esimene surmajuhtum tuleb, ehk siis kui Euroopa meditsiin ei suuda selle viirusega hakkama saada. Hiina meditsiinisüsteemis tundub tõeline korralagedus valitsevat.


    Tundub, et ninasarvikusarve jahu ei aitagi kõigi haiguste vastu
  • See Wuhai koronaviirus (2019-nCoV) on ikkagi õudne.
    Inimesed kukuvad Hiinas tänaval lihtsalt pikali, kaotades äkitselt tasakaalu ja jäävad tee peale lamama. Haiguse letaalses staadiumis kogu haigestunu keha vappub tugevates krampides, mis jätab mulje nagu ta pikali olles üritab voodis hüpata.
  • Eestis haigestus 2018/2019 hooajal grippi hinnanguliste arvestuste järgi 45 - 55 000 inimest.
    Terviseameti andmeil hospitaliseeriti raske gripi või gripiga seotud pneumoonia tõttu 1662
    inimest.(1946 hooajal 2017/2018). Intensiivravi vajas 130 inimest (212 inimest hooajal 2017/2018).
    Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 57 haigestunut . (94 inimest hooajal 2017/2018).
    Allikas: https://www.terviseamet.ee/sites/default/files/Nakkushaigused/Haigestumine/nakkush_statistika/gripoihooaja_kokkuvote_2018.pdf

    Arvestades haigestunute arvu ja suremust vs rahvaarv, siis gripi tõttu on Eestis iga-aastaselt palju hullemad tagajärjed. Huvitav, et meil linnu ja koole ei ole kinni pandud.
  • mrk
    Fake McCoy
    Tõe hetk saab olema siis, kui Euroopas esimene surmajuhtum tuleb, ehk siis kui Euroopa meditsiin ei suuda selle viirusega hakkama saada. Hiina meditsiinisüsteemis tundub tõeline korralagedus valitsevat.


    Tundub, et ninasarvikusarve jahu ei aitagi kõigi haiguste vastu


    Ega´s viiruste vastu ravi pole olemas. Meditsiini võimuses on ainult inimest elus hoida kuni imuunsüsteem viiruse tuvastab ja hävitab. Kui ikka 80 aastase või muidu nõrga organism ei suuda võidelda, siis ei saa ka parim meditsiin midagi teha. Sureb ju ka tavalise gripi kätte Euroopas igal aastal inimesi ja pole see mingi tõehetk.
  • OK, ma sõnastan ümber, tõehetk saabub siis, kui Euroopa juhtumite pealt saab statistikat tegema hakata. Hiinas valitseb tõeline bardakk ja kommunistlik pakasuuha.
  • 076699
    Eestis haigestus 2018/2019 hooajal grippi hinnanguliste arvestuste järgi 45 - 55 000 inimest.
    Terviseameti andmeil hospitaliseeriti raske gripi või gripiga seotud pneumoonia tõttu 1662
    inimest.(1946 hooajal 2017/2018). Intensiivravi vajas 130 inimest (212 inimest hooajal 2017/2018).
    Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 57 haigestunut . (94 inimest hooajal 2017/2018).
    Allikas: https://www.terviseamet.ee/sites/default/files/Nakkushaigused/Haigestumine/nakkush_statistika/gripoihooaja_kokkuvote_2018.pdf
    Arvestades haigestunute arvu ja suremust vs rahvaarv, siis gripi tõttu on Eestis iga-aastaselt palju hullemad tagajärjed. Huvitav, et meil linnu ja koole ei ole kinni pandud.

    Nüüd pole teada, kas need 4474 koroonaviirus 2019-nCoV -e juhtumit on ainult hospitaliseerimised või on kõik koroonaviiruse tuvastamised. Näib, et need, kellel on koroonaviirus tuvastatud, kohe ka hospitaliseeritakse. Seega osadel neist haiglas on viiruse kulg väga kerge ja seda oleks ta saanud ka kodus ära põdeda. (Kuna on nakkushohtlik, siis kasutatakse hospitaliseerimist.)
    Pole teada kui palju on Hiinas neid kes kodus koroonaviiruse läbi põevad ja üldse nimekirja ei satu.

    Eesti kohta pole märgitud, kui paljudel inimestel tuvastati gripp ja saadeti kodusele ravile. Gripi puhul hospitaliseeritakse ainult need kellel haiguse kulg on väga raske.

    Seega on väga raske koroonaviirust ja grippi võrrelda, ehk ainult nii palju, et mõlemate hospitaliseerimiste ja surmade suhe on suhteliselt samas suurusjärgus.
  • SARS ei reageerinud antibiootikumiravile.
    Gripp ise ei tapa vaid ohtlikud on tüsistused.
    Kopsupõletik on ravitav kui saad "jaole".
    Kui sul on viirus mida ei saa alla suruda siis kas see on hullem või pigem mitte?
    Täna hindab Hiina, et see praegune on isegi hullem kui SARS kuna levib inimeselt inimesele varjatult kuni 14 päeva.
    Teadaolevalt suri MERSiga nakatunud 10 patsiendist kolm kuni neli.

    WHO andmetel põhjustab SARS hingamisprobleeme, kuid kaasneda võib ka kõhulahtisus, väsimus, õhupuudus, hingamisraskused ja neerupuudulikkus.

    SARS ja MERS levisid loomade kaudu väidetavalt.
  • Antibiootikumiravi on üldjuhul bakterite hävitamiseks, mitte viiruste hävitamiseks. SARS on viirus.
  • Kaletra on Abbvie (NYSE:ABBV) ravi:
    No antiviral treatment has proven effective against coronaviruses. But one hospital in Wuhan has started a clinical trial using a combination of two drugs that had been tested on MERS patients in Saudi Arabia. The therapy, sold under the brand name Kaletra in the U.S., is normally used to treat HIV patients and belongs to a class of drugs known as protease inhibitors, which block a key enzyme that helps viruses replicate.
    Praegu siis kinnitatud nakkusega 4500+ inimest
  • Esialgse info järgi ikkagi võimalik ülereageerimine, arvestades ka Hiina kommunistlikku meditsiini, siis andmed kaheldavad ja eks kuuleme kui haigustega patsiendid läänelikku ühiskonda jõuavad, mis nendega juhtuma hakkab. Hetkel ka on info, et Eestis kiirabid peavad endale Terviseameti (ka WHO) nõuetele vastavaid vahendeid (kindaid, niiskuskindlaid kitleid jne ostma), aga paanikat veel siin pole. Samas on ka info, et mingid kitlite vahendajad Euroopas on juba tühjaks ostetud, et hea investeerimisvõimalus ;)
  • Seal failis on ilus graafik. Gripp käitub igal aastal ühtemoodi tsükliliselt, varieeruvus on väga väike. Nakatunuid tipphetkel jaanuari alguses 500-600 100k elaniku kohta. Uue viiruse kohta aga ilmselt ei taha keegi prognoose teha, mis see nakatunute arv saab olema, enne kui tsükkel allapoole pöörab. Kui meditsiinisüsteem saab ülekoormatud, siis kasvab ka surevus väga kõvasti.

    Kui näiteks selle aasta lõpus oleks grippi nakatumine detsembri alguses 800 juhtumit 100k kohta, siis peaks samuti mõtlema linnade ja koolide sulgemisele. Küllap asjaga tegelevatel inimestel on taolised asjad juba ka läbi mõeldud.

    076699
    Arvestades haigestunute arvu ja suremust vs rahvaarv, siis gripi tõttu on Eestis iga-aastaselt palju hullemad tagajärjed. Huvitav, et meil linnu ja koole ei ole kinni pandud.


  • Hetkel Eestis väga hullult grippi ei liigu... aga eks vaktsineerimine ka kasvanud.
  • ttrust
    See Wuhai koronaviirus (2019-nCoV) on ikkagi õudne.
    Inimesed kukuvad Hiinas tänaval lihtsalt pikali, kaotades äkitselt tasakaalu ja jäävad tee peale lamama. Haiguse letaalses staadiumis kogu haigestunu keha vappub tugevates krampides, mis jätab mulje nagu ta pikali olles üritab voodis hüpata.


    Ma arvan, et osad nendest tänaval jala pealt mahakukkumistest ja maas tõmblemistest võivad olla lavastatud. Et vaatajaskoori saada. Raha ei haise :(
  • It appears to be less deadly than a related pathogen SARS, which erupted in China in 2002 and spread globally in 2003. SARS killed about 10% of the people it infected, while about 3% of the people confirmed to be infected with this new coronavirus have died. Many of those who have died are elderly or have other illnesses such as diabetes.
    But the new virus may spread from one person to another more easily than SARS, some early disease modeling suggests. Disease-modeling experts at Imperial College London estimated late last week that on average, each infected person transmitted the virus to 2.6 others. The World Health Organization said last week early indications were that that rate is between 1.4 and 2.5. Those rates are higher than for some influenza viruses, but far lower than measles, in which one infected person can transmit the virus to 12 to 18 other people.
    Public-health experts caution that these estimates are very preliminary -WSJ

  • mutionu
    ttrust
    See Wuhai koronaviirus (2019-nCoV) on ikkagi õudne.
    Inimesed kukuvad Hiinas tänaval lihtsalt pikali, kaotades äkitselt tasakaalu ja jäävad tee peale lamama. Haiguse letaalses staadiumis kogu haigestunu keha vappub tugevates krampides, mis jätab mulje nagu ta pikali olles üritab voodis hüpata.

    Ma arvan, et osad nendest tänaval jala pealt mahakukkumistest ja maas tõmblemistest võivad olla lavastatud. Et vaatajaskoori saada. Raha ei haise :(

    Konkreetselt nähtud krampidega patsiendi video oli tehtud kusagil haiglas intensiivraviosakonnas, patsient ise oli sellisel ratastega haiglavoodil, mida kasutatakse haigete transpordiks.
  • :-D siseinfo, kas selle viimase hoiatuse panid sina ise sinna lõppu?

  • siseinfo
    I hjalp!



    Rõhk sõnale "unprotected". :)
  • Originaali on siiski veidi timmitud suurema tähelepanu võitmiseks.
  • Nunnud hiina tüdrukud nahkhiirepraadi söömas. Ja lisaks terve rivi jala pealt maha niidetud inimesi ning ummistunud haiglakoridore. Ei imestaks kui surmade arvu teatamine varsti lõpetatakse. Paanika tekkimine nii suures riigis on võimudele ohtlik.
  • India pole veel ühtegi avastanud. Huvitav kuidas nad hakkama saaks.
  • UV-kiirgus peaks ka selle viiruse levikut oluliselt pärssima, Hiina on ka muidugi suht lõunamaa, aga sealsetes suurlinnades palju päikest ei näe.
  • juured
    India pole veel ühtegi avastanud. Huvitav kuidas nad hakkama saaks.


    Wiki järgi on Indias kahtlustus olemas, aga pole kinnitatud keissi, samuti on hetkel vist lahtine veel ka see Soome keiss. Arvestades, et hetkel terve Põhja-Soome/Lapimaa paksul hiinlasi täis, kes parasjagu aastavahetust Soome tulnud veetma, siis risk sealt seda varsti avastada on pigem kõrge kui madal?
  • Pole vist veel teada, kuidas kliima selle viiruse levikut inimeselt inimesele mõjutab - ehk India suurlinnades on liiga soe? Muidu oleks pupu.
  • Jate

    Wiki järgi on Indias kahtlustus olemas, aga pole kinnitatud keissi, samuti on hetkel vist lahtine veel ka see Soome keiss. Arvestades, et hetkel terve Põhja-Soome/Lapimaa paksul hiinlasi täis, kes parasjagu aastavahetust Soome tulnud veetma, siis risk sealt seda varsti avastada on pigem kõrge kui madal?


    Seal on õnneks külmakraadid, viiruse levik oluliselt raskendatud. Kes vetsus käsi ei pese, sel on muidugi lootus loteriivõit saada. Levi suusakeskus on venelaste hulgas väga populaarne. Noh, eestlasi käib seal ka.
  • Turistid soomes olid negatiivsete tulemustega: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/tests_dispel_coronavirus_fears_in_finland/11174109
    around 40 tour groups have cancelled trips. Some of the groups, each made up of 20-40 people, have rescheduled their trips to the northern tourist destination, she said.
  • February is most commonly the time of year when the highest number of Chinese tourists visits Lapland, a month when some 5,000-10,000 visitors from China are expected to descend on the region.
    Need vist jäävad tulemata sel aastal suures osas, peaks ise sinna minema, hotellid tühjad, hinnad all.
  • Suht lihtsalt käib..

    The coronavirus patient in Germany has been identified as a 33-year-old German man who works in Starnberg, south of Munich. He had not been to China but was in a meeting with a Chinese national last week, who has since been identified with the coronavirus, Dr. Andreas Zapf, the head of the Bavarian State Office for Health and Food safety said Tuesday.Zapf said at a news conference that the patient had attended a company meeting in Starnberg last week, where the training manager -- a female Chinese citizen -- was leading the meeting.
    The Chinese staff member is originally from Shanghai, but her parents had visited her there a few days prior to the meeting in Germany, Zapf said.The Chinese citizen has since flown back to China. She felt ill on the flight back and tested positive for the coronavirus after her return to Shanghai. She notified the German office upon this discovery, Zapf said. 
  • Need tava-maskid mis Hiinas pea kõigil nüüd on, aitavad ka vist osaliselt ainult.

  • Tavalised "marli"-maskid hoiavad köhides süljepritsmete välja paiskamise eest, et mitte nii kiirelt nakatada teisi. Muud kaitset see ei anna, läbi "marli" väljahingatav õhk kannab nakkust endiselt. Tervet inimest see nakkuse eest ei kaitse, nakkuse eest kaitseb spetsiaalne hingamismask.
  • Winstoni youtube kanal informatiivne, mis Hiinas tegelikult toimub:
    https://youtu.be/lk5XkhUKMDM



  • Siin detailne ülevaade mis suuruses teha ja kuidas siduda. Et kui kriisi olukord käes on siis kõik ikka teaks :)
    Raske õppustel hiljem kerge lahingus.
  • [quote=koto]
    siseinfo
    I hjalp!

    Rõhk sõnale "unprotected". :)


    Eee… ikka rõhk sõnale "live"!!!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon