Börsipäev 30. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 571 tehingut ning käive oli 870 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 604 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 242 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 377 ning 166.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    31.01 Klaipėdos nafta KNF1L vahearuanne
    31.01 Tallinna Vesi TVEAT vahearuanne
  • Suurema osa päevast plussis kaubelnud Ühendriikide aktsiaturg kaotas päeva lõpus pärast Föderaalreservi otsust ja kommentaare auru, kuigi suuri üllatusi viimane turule ei pakkunud. S&P 500 sulgus 0,1% madalamal, Euroopas lõpetas Stoxx 600 sessiooni 0,4% võiduga.

    Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee jättis intressimäära vahemiku ootuspäraselt 1,5-1,75% peale ning ei teinud sisuliselt ka ühtegi muudatust majanduse hinnangus võrreldes detsembri istungiga. FEDi presidendi Jerome Powelli sõnul on rahapoliitika praegu sobiv, et aidata inflatsioonil jõuda tagasi 2% juurde, kuid täpsustav kommentaar, et komitee liikmed ei tunne ennast mugavalt, kui see jääb püsivalt alla 2%, kergitas turuosaliste intressimäära langetamise ootust 36,5 baaspunkti võrra aasta lõpuks. Samuti lisas Powell, et viirusepuhang annab löögi Hiina majandusele ja võib avaldada ka laiemat mõju, kuid selle täpsemat tagajärge USAle on veel vara öelda, sõltudes haiguse edasisest levikust ja tõsidusest.

    Kuigi eile hilisõhtusse jäid mitmete USA ettevõtete oodatust tugevamad majandustulemused, viis täna öösel uuesti viiruse leviku pärast tekkinud hirm Aasia aktsiaturud suurimasse langusesse alates eelmise aasta augustist ning ka USA indeksite futuurid kauplesid üle poole protsendi jagu miinuses. Nikkei langes 1,7%, Hang Seng taganes 2,4% ja pühade järel avanenud Taiwani Taiex indeks kukkus koguni 5,8%.

    Hiina rahandusministeerium on viiruse kontrollimiseks eraldanud 27,3 miljardi jüaani ehk ligi 4 miljardi dollari ulatuses subsiidiume ning samuti ootavad analüütikud majanduse ajutise aeglustumisega võitlemisel tuge keskpangalt. Maailma Terviseorganisatsioon kohtub täna taas, et arutada eriolukorra väljakuulutamise vajalikkust, kui surmajuhtumite arv on kasvanud 170ni.

    Otsustada tuleb täna ka Inglise keskpangal, kelle nõukogu Mark Carney viimast korda juhib ning analüütikud usuvad, et intressimäära langetamine 25 baaspunkti võrra võib tulla 50% tõenäosusega. Majandusuudistest avaldatakse USA neljanda kvartali SKP ning läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused.

    10.55 Saksamaa töötute arv (jaanuar)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (jaanuar)
    12.00 Euroala töötuse määr (detsember)
    14.00 inglise keskpanga intressimäära otsus
    14.30 Mark Carney pressikonverents
    15.00 Saksamaa inflatsioon (jaanuar)
    15.30 USA neljanda kvartali SKP
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused

    Ettevõtete uudised:
    --Tesla aktsia jätkas järelkauplemise ajal üle 11% rallit uuele rekordtasemele, saades tuge neljanda kvartali majandustulemsutest, kus ettevõtte sõnul suurenes käive aastaga 2,2% 7,38 miljardi dollarini (oodati 7,05 mld USD) ning kasumit teeniti selle pealt aktsia kohta 2,14 dollarit, ületades tublisti analüütikute 0,61 dollari suurust ootust. Käesoleva aasta Tesla mudelite tarne peaks ületama firma sõnul poole miljoni sõiduki piiri, mis on rohkem kui konsensuse oodatud 475 tuhat.
    --Microsoft suutis teises kvartalis kasvatada pilveteenuse toel oma müügitulu 13,7% 36,91 miljardi dollarini (oodati 35,68 mld USD) ning teenida aktsia kohta 1,51 dollarit kasumit, mis ületas analüütikute 1,27 dollari suurust prognoosi. Märtsis lõppevaks kolmandaks kvartaliks prognoosib firma müügitulu jäämist 34,1-34,9 miljardi dollari vahemikku, mille keskpunkt on veidi parem analüütikute oodatud 34,15 miljardist dollarist. Aktsia kerkis järelkauplemise ajal 4,1% 175,0 dollarile.
    -- Facebook kasvatas küll neljanda kvartali käivet 24,6% 21,08 miljardi dollarini, mis jäi konsensuse ootuse lähedale aga kasvutempo oli aeglaseim firma ajaloos ja samuti viitas uute kasutajate lisandumise aeglustumine peamise platvormi võimaliku kõrghetke möödumisele. Aktsia kohta teeniti 2,58 dollarit kasumit, mis jäi kahe sendi võrra alla analüütikute ootusele. Aktsia kauples tulemuste järel 7% madalamal.
  • Saksamaa töötute arv kahanes jaanuaris kahe tuhande võrra, samas kui oodati kasvu viie tuhande võrra. Töötuse määr püsis 5,0% peal.
  • Euroala majanduslik kindlustunne kerkis jaanuaris 1,5 punkti 102,8 punktile, ületades konsensuse punkti võrra madalamat ootust ning saates signaali majanduse võimalikust pöördumisest käesoleva aasta alguses.
  • USA esmased töötu abiraha taotlused osutusid üsna ootuspäraseks ja samuti neljanda kvartali SKP, kuigi tarbimine oli veidi pehmem

    U.S. Weekly Jobless Claims Fell 7k to 216k; Est. 215k
    U.S. Fourth Quarter Advance GDP Grew 2.1%; Est. 2%
    Personal consumption rose 1.8% in 4Q after rising 3.2% prior quarter (2.0% Expected); 4Q increase softest since 1Q


  • Fun fact:

    Terve turg on corona viiruse tõttu all, just tuli laksakas jälle sisse: CDC Announces First Instance of Person to Person Spread of Coronavirus in U.S

    ..., aga ALGN, millel on 8% turust Hiinas ning mille operatsioonid selleks ajaks jäätati, mängitakse paariprossase miinusega tulemusi. Hommikul käis isegi plussis, because Piper analyst ütles BTFD (samas ütleb ta seda ka kordadel, kus stock kukub puruks and then some).

    Suvel sai ALGN just Hiina jahtumise tõttu sisse (mis oli ka läbi saamas confi ajaks).

    Huvitavad ajad.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon