Börsipäev 6. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 1156 tehingut ning käive oli 1042 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 734 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 281 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 848 ning 266.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Tallinna Kaubamaja Grupp AS TKM1T tütarettevõte Kaubamaja AS pikendas kehtivat üürilepingut AS-iga Viru Keskus seitsmeks aastaks, kuni aastani 2028. Üürilepingu pikendamine ei mõjuta Kaubamaja uue müügimaja arendusega seotud plaane.

    Täna:
    Nordecon NCN1T vahearuanne

    Sel nädalal:
    03.02-07.02 Klaipėdos Nafta KNF1L jaanuari müügitulemused
  • Finantsturgudel domineerib narratiiv, et koroonaviiruse mõju majandusele jääb tagasihoidlikuks, mida toetasid eile uudised, et vaktsiini leidmisele ollakse lähedal. Olgugi et Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul kasvas haigusesse nakatunute arv eilse päevaga enim alates detsembri lõpust (3100 võrra) ning tõdeti, et vaktsiini väljatöötamine võib võtta kaua aega, ei takistanud see S&P 500 indeksil rallimast kolmandat päeva, sedapuhku 1,1% uuele rekordtasemele. Euroopas sulgus Stoxx 600 1,2% kõrgemal, jõudes tagasi 17. jaanuaril saavutatud kõrgpunkti juurde.

    Teenindussektori jaanuarikuu aktiivsusnäitajad olid küll Hiinas ja Jaapanis pehmemad, ent euroalal ja USAs viitasid ärikeskkonna paranemisele. Täpsemalt revideeriti euroala näitaja 0,3 punkti võrra kõrgemaks 52,5 punktile, mis oli küll pisut madalam kui 52,8 punkti detsembris, kuid viitab sellele, et kuu lõpp on olnud tugevam ning koos töötleva tööstusega kerkis kogu erasektori aktiivsusnäitaja jaanuaris 0,4 punkti 51,3 punktile ehk kõrgeimale alates eelmisest augustist.

    Ühendriikide ISM küsitluse kohaselt hoogustus teenindussektori kasv jaanuaris kui vastav indeks kerkis 0,6 punkti 55,5 punktile (oodati 55,1 punkti). Kui võtta teenindussektori küsitlused üleilmselt kokku, siis tõusis aktiivsusindeks jaanuaris 0,7 punkti 52,7 punktile, märkides kõrgeimat taset alates eelmise aasta aprillist. Uute tellimuste kasv oli hoogsaim viimase poole aasta jooksul ja samuti paranes seitsme kuu kõrgeimale tasemele ettevõtete tuleviku optimism, kuid nii nagu töötleva tööstuse puhulgi, võib koroonaviiruse edasine levik hakata kasvu pidurdama.




    Häid uudiseid pakkus eile Ühendriikides ka ADP tööturu küsitlus, mille kohaselt loodi jaanuaris 291 tuhat töökohta (detsembris 199 tuhat), ületades tublisti konsensuse 157 tuhande suurust ootust ning annab analüütikutele kindlustunnet oodata reedel ka ametlikus statistikas tugevate trendide jätkumist, kuigi alati pole need kaks näitajat omavahel kooskõlas olnud. Töökohtasid loodi ADP kohaselt laiahaardeliselt: väikefirmades suurenes tööhõive 94 tuhande võrra (viimase kuue kuu jooksul keskmiselt 50 tuhat), keskmise suuruseega firmades lisandus 128 tuhat töökohta (kuue kuu keskmine 77 tuhat) ning suurettevõtetes 69 tuhat (47 tuhat).

    Aktsiaturgude tõus jätkus öösel ka Aasias, kui investorite meelt toetas uudis, et Hiina langetab alates 14. veebruarist 75 miljardi dollari väärtuses USA importkaupadele kehtestatud tariife poole võrra. Ka Ühendriigid alandavad kaubandusleppe esimese osa raames samal kuupäeval kindlate Hiina importkaupade puhul tariifi 15% pealt 7,5%le. Nikkei kerkis kirjutamise hetkeks 2,4%, Shanghai Composite tõusis 1,5% ja Hang Seng 2,6%. Samuti viitas USA aktsiaindeksite futuuride 0,5% tõus ralli edasisele jätkumisele.

    Olulisematest majandusuudistest võiks täna välja tuua vaid Saksamaa tehaste detsembri tellimused ning USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused teiste seas AGCO, ArchelorMittal, Bristol-Myers, Cardinal Health, CIGNA, Estee Lauder, Fiat Chrysler, Kellogg, Philip Morris International, Sanofi, Twitter, Tyseon Foods, T-Mobile US.

    OPECi liikmed jätkavad koos liitlasriikidega Viinis arutelu kolmandat päeva, kuid siiani pole suudetud leida üksmeelt, kuidas koroonaviirusest tulenevat mõju naftaturul adresseerida. Kui Venemaa pooldab seniste tootmismahtude kärbete pikendamist, siis Saudi Araabia soovib tootmist veelgi vähendada.

    Ühtlasi teeb Donald Trump täna ametliku avalduse, olles eilse senati hääletusega mõistetud tagandamissüüdistuses õigeks.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (detsember)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.15 FEDi Kaplan esineb
  • Saksamaa tehaste tellimused kahanesid detsembris 2,1% võrreldes novembriga, osutudes märksa nõrgemaks oodatud 0,6% kasvust, kuigi novembri langus korrigeeriti veidi pehmemaks (-1,3% asemel -0,8%). Aasta baasil süvenes langus -6,0% pealt -8,7%le, jäädes alla analüütikute oodatud -6,6%le. Suur osa langusest tulenes kestvuskaupade tellimuste (sh suuremad transporditellimused) arvelt teistest euroala riikidest, mis kukkus MoM 21,2%. Kui aga vaadata vahetoodete tellimusi ehk tooted, mis on pooleldi valmis ning neid kasutatakse teiste lõpptoodete sisendina, siis need viitavad vähemvolatiilse näitajana töötlevas tööstuses jätkuvale pöördele (YoY langus aeglustus 5,3% pealt 3,6%le).
  • Üleilmne tööstustoodangu aastane muutus pöördus novembris taas positiivseks ning Saksamaa vahetoodete tellimused annavad lootust, et see trend on jätkumas
  • USA tööturul jätkuvad positiivsed arengud

    US JOBLESS CLAIMS -15K TO 202K IN FEB 1 WK; SURVEY 215K

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon