Börsipäev 3. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 3713 tehingut ning käive oli 3759 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2518 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1111 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2459 ning 1118.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,942 x 827 763)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Apranga APG1L 2020. aasta veebruari müügitulu oli 17,3 miljonit eurot ja kasvas 2019. aasta veebruariga võrreldes 14,2%. Jaanuarist veebruarini 2020 oli Apranga grupi müügitulu 37,2 miljonit eurot, kasvades aastaga 15,9%. Apranga omab praegu 184 kauplust, mille üldpind on 93,0 tuhat ruutmeetrit ehk 13,2% enam kui aasta tagasi.

    Sel nädalal:
    02.03-08.03 Tallink Grupp TAL1T veebruari müügitulemused
    02.03-06.03 Klaipėdos nafta KNF1l veebruari müügitulemused
  • Lühiajaliselt ülemüüdud tingimused ja lootus, et G7 riigid kavatsevad ühises avalduses tõsta esile rahapoliitika lõdvendamise või fiskaalstiimuli vajadust, aitasid S&P 500 indeksil eile tõusta 4,6%, millest suur osa leidis aset viimasel tunnil. Kuna meeleolu sessiooni alguses oli ebakindlam, pidi Euroopas Stoxx 600 leppima vaid 0,1% tõusuga.

    Euroala riikide töötleva tööstuse veebruari aktiivsuse näitajate revideerimised osutusid üldiselt oodatust paremaks, tänu millele saavutas 19 riigi ühine PMI 49,2 punktile kerkides ühe aasta kõrgeima taseme. Üles kerkisid aga märgid hilinemistest tarneahelas, mis võivad piirata järgnevate kuude tootmist. Samuti jääb õhku küsimus, kui palju vähendab viiruse edasine levik ettevõtete investeeringuid ja tarbijate kulutusi, mis mõjutaksid negatiivselt töötleva tööstuse nõudlust.

    Ühendriikide töötleva tööstuse ISM indeks alanes veebruaris 0,8 punkti 50,1 punktile, mis oli pettumus analüütikutele, kes ootasid eelnevalt avaldatud regionaalsete küsitluste baasil positiivsemat näitajat (50,5). Uute tellimuste indeks langes 2,2 punkti 49,8 punktile pärast 4,4punktist hüpet jaanuaris, olles tingitud nii Boeingu 737 Max mudeli tootmise peatamisest kui ka koroonaviirusest.

    Üleilmse töötleva tööstuse aktiivsusindeks kahanes veebruaris 50,4 punktilt 47,2 punktile, saavutades madalaima taseme alates 2009. aasta maist. Suuresti oli see tingitud Hiina PMI tugevast kukkumisest, samas kui mujal maailmas jäid näitajad võrdlemisi stabiilseks. Ettevõtete tuleviiku toodangu mahu hinnang jäi püsima sisuliselt samale tasemele (60,8 vs 61,0 jaanuaris), mis võib näidata, et firmad hindavad koroonaviiruse mõju lühiajaliseks.



    Aasia aktsiaturud liikusid öösel samuti valdavalt kõrgemal, välja arvatud Jaapanis, kus Nikkei kauples tugevama jeeni tõttu 1,2% kaotusega. Austraalia keskpank otsustas langetada intressimäära 25 baaspunkti võrra rekordmadalale tasemele 0,5% peale, mida analüütikud ka suuresti ootasid. Austraalia on arenenud riikidest kõige tugevamalt Hiinaga seotud, kuna kolmandik nende ekspordist suundub sinna ning keskpanga juhi sõnul on koroonaviirus lükkamas edasi progressi saavutada täistööhõivet ja inflatsioonieesmärki. Vajadusel ollakse valmis majandusele täiendavat tuge pakkuma.

    Kuigi erinevad keskpangad juba lõdvendavad rahapoliitikat ja investorid ootavad sama EKP ja Föderaalreservi märtsi istungitelt (vastavalt 12.03 ja 18.03), siis väidetavalt ei kutsu G7 riikide täna või homme avaldatav teade üles valitsusi kulutusi suurendama või koordineeritult intressimäärasid langetama. Reutersi andmetel lubatakse teha koostööd vähendamaks koroonaviiruse levikust tekkivat majanduslikku tagasilööki.

    Tänane majandusuudiste valik on võrdlemisi hõre, kui välja võiks tuua euroala veebruarikuu esmase inflatsiooni näitaja, mis võis kütust ja toitu arvestamata kiireneda 0,1pp võrra 1,2%le.

    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve (jaanuar)
    10.00 Hispaania töötute arvu muutus (veebruar)
    11.00 Itaalia töötuse määr (jaanuar)
    12.00 Euroala inflatsioon (veebruar)
    12.00 Euroala töötuse määr (jaanuar)
    ??.?? USA automüük (veebruar)
  • TAIWAN'S FOXCONN SAYS MORE THAN 50% OF SEASONAL WORKFORCE IN CHINA HAS RESUMED WORK
    TAIWAN'S FOXCONN SAYS TO RESUME NORMAL PRODUCTION IN CHINA BY END OF MARCH
  • Kasumihoiatajaid lisandub nüüd tihedamalt, mis on tinginud Euroopas Stoxx 600 ettevõtete 2020. EPSi kasvuootuse kärpimise 4,4% peale (Goldman Sachs prognoosib koguni 6% langust). Ühendriikides jätkub ootuste kärpimine aeglasemas tempos.
  • Euroala töötuse määr püsis jaanuaris ootuspäraselt 7,4% peal, inflatsioon kiirenes veebruaris toitu ja energiat arvestamata samuti ootuspäraselt 0,1pp võrra 1,2%le
  • ZM laieneb, pressikas

    Viirusevaba suhtlemise haibikas andis välja pressika, tulemused kolmapäeval AH.
  • Turud langevad Fed cuti peale. See küll hea märk pole.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon