Börsipäev 4. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 2270 tehingut ning käive oli 2561 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1548 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 966 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1441 ning 756.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,94 x 400 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    AS Tallink Grupp TAL1T vedas 2020. aasta veebruaris 669 849 reisijat, mida on 8,0% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta veebruariga. Veetud kaubaveo ühikute maht kasvas 19,5% võrra 34 794 ühikuni ning veetud reisijate sõidukite maht kasvas 12,6% võrra 75 282 ühikuni.

    Sel nädalal:
    02.03-06.03 Klaipėdos nafta KNF1L veebruari müügitulemused
  • FED otsustas eile ennatlikult kärpida intressimäära 50 baaspunkti võrra 1,0-1,25% vahemikku, mida turuosalised oleksid oodanud 18. märtsi istungil, kuid kuna viimati astuti säärane erakorraline samm 2008. aasta finantskriisi ajal, siis pani see osasid tõenäoliselt küsima, kas viirus on jõudnud USA majandusele juba arvatust suuremat kahju tekitada. S&P 500 indeks sulgus volatiilse sessiooni lõpuks 2,8% madalamal, USA 10aastase riigivõlakirja tulusus vajus esimest korda ajaloos alla 1% ning kuld taastus eelmise nädala müügi järel 3,2% tagasi 1640,9 dollarile. Euroopas sulgus Stoxx 600 1,4% võiduga.

    Pressikonverentsil tõdes FEDi president Jerome Powell, et kuigi USA majanduse seis on tugev, on riskid viiruse tõttu oluliselt suurenenud ning seetõttu otsustati kohe ka tegutseda, et pakkuda majandusele rohkem tuge. Tema sõnul vähendavad nii viirus, kui ka selle leviku tõkestamiseks kasutatavad meetmed majandusaktiivsust nii välisriikides kui ka kodumaal, kuid mõju täpne hindamine on praegu äärmisel keeruline. Ta tõdes, et probleemile lahenduse leidmine sõltub ikkagi teistest, peamiselt tervishoiusektori töötajate pingutustest, kuid keskpank teeb ka omaltpoolt kõik, et majandust tugevana hoida.

    Hilisemas esinemises arvas Chicago Fedi president Charles Evans, et koroonaviirus võib USA majanduskasvu aeglustada vähemalt kvartali või kuni poole aasta ulatuses ning et see osutub lühiajaliseks nähtuseks, kui inimesed tagasi tööle naasevad. Cleveland Fedi president Loretta Mester loodab, et intressimäära kärbe ei tekita turuosalistes paanikat, sest see polnud nende eesmärk. Eesmärk on näidata, et keskpangad on olemas ja valmis vajadusel lisama likviidust pehmendamaks majanduse väljavaates negatiivseid riske.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel väikeste muutustega erinevates suundades, USA aktsiate futuurid kauplesid aga 1,2% plussis pärast Joe Bideni oodatust tugevamat tulemust demokraatide presidendikandidaadi eelvalimistel, kus tal õnnestus hääletajate poolehoid võita 14st osariigist kaheksas ja rahustas seetõtu Berni Sandersiga võrreldes mõõdukama kandidaadina finantsturgude meelt.

    Majandusuudistest avaldatakse täna mitmel pool teenindussektori veebruari aktiivsusnäitajad, samuti saab USAs tähelepanu ADP tööturu veebruarikuu küsitlus.

    09.00 Saksamaa jaemüük (jaanuar)
    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (veebruar)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (veebruar)
    10.50 Prantsusmaa teenindussektori PMI (veebruari lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (veebruari lõplik)
    11.00 Euroala teenindussektori PMI (veebruari lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (veebruari lõplik)
    12.00 Euroala jaemüük (jaanuar)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (veebruar)
    17.00 USA teenindussektori ISM (veebruar)
    17.00 Kanada keskpanga intressimäära otsus
    17.30 USA toornafta varude raport (28. veebruar)
    21.00 FEDi Beige Book
  • UPS täheldab taas kaupade aktiivsemat liikumist Hiinast ja Hongkongist

    United Parcel Service Inc. is seeing early signs of a recovery in air freight out of China and Hong Kong, a signal that supply-chain disruption caused by the coronavirus may be easing.
    Companies probably will need to shift some shipments of critical components to air freight from ship to keep factories
    working, Chief Financial Officer Brian Newman said Tuesday via webcast. The reduction of commercial flights to the area also reduced the amount of cargo that could be carried in the belly of passenger planes, he said.

  • Kas kuskil on ka maailma üldstatistika, et mitu lendu päevas maakera peale kokku tehakse või mitu sõidutundi?
    Olen niisama huvi pärast hoidnud Flight Radaril silma peal, seda jälgides tundub, et korraga õhus olevate lennukite arv kukkunud üle 30% paari nädalaga ja viimastel päevadel see kukkumine on jätkunud taktiga vähemalt 5% päevas.
    Kui usaldusväärne see info on on iseasi.
  • Ise küsin ise vastan, samal Flight Radar lehel on statistika täitsa olemas, mis ei kinnita mu väidet päeva jooksul trackitud lendude osas, langus pigem marginaalne. Ise olin valinud mingi ajahetke, päevas/tipptunni ja selle hetke lendude arvus nägin küll langust.
    https://www.flightradar24.com/data/statistics

    Nädal 6 trackis flightradar 1201091 lendu
    Nädal 7 trackis flightradar 1193331 lendu
    Nädal 8 trackis flightradar 1251643 lendu
    Nädal 9 trackis flightradar 1235643 lendu

    Huvitav igatahes edasi jälgida, mis toimub.

    Ja teine asi muidugi see, et lend ise ei tähenda veel lennu täituvust kauba ja inimestega.
  • Jate, peaksid kuidagi suutma arvestada ka hooajalisusega, selleks oleks vaja YoY datat. Kahe suure faktorina tulevad kohe pähe koolivaheajad ja ühe lähemale tulev kevad, mis mõlemad lennuaktiivsust suurendavad.
  • Euroala teenindussektori veebruari aktiivsus korrigeeriti 0,2 punkti allapoole ning ei erinenud kuigi palju jaanuari näitajast, kuid ilmselt kajastavad järgnevad kuud juba suuremat viiruse mõju

    Final Eurozone Services Business Activity Index: 52.6 (Flash: 52.8, January Final: 52.5)

    Markit: However, exports of both goods and services are now falling at an increased rate due to virus-related downturns in demand, and increasingly widespread delivery delays threaten future production. In the service sector, growing numbers of companies are reporting lost business due to the virus spread, notably in sectors such as
    hotels, travel, transport and tourism but also even in areas such as financial services.
  • invictus
    Jate, peaksid kuidagi suutma arvestada ka hooajalisusega, selleks oleks vaja YoY datat. Kahe suure faktorina tulevad kohe pähe koolivaheajad ja ühe lähemale tulev kevad, mis mõlemad lennuaktiivsust suurendavad.


    Nõus, nagu ütlesin siis pigem ongi huvitav edasist jälgida, sest see avalik statistika ongi seal vaid 30 päeva.
  • Mitte tingimata, vt nt avalik statistika seisuga 30. märts 2019. Webarchives saad kuupäevi muuta nii palju, kui neid seal salvestatud on.
  • Lisan, siis et seni pole tehtud lendude arvudes 2019 ja 2020 samu perioode vaadates mingit märkimisväärset vahet näha.
  • ECB AND BOE EXPECTED TO TAKE IMMEDIATE POLICY ACTION ON CORONAVIRUS IMPACT - CNBC
  • Ühendriikide erasektoris loodi ADP küsitluse kohaselt veebruaris oodatust veidi rohkem töökohtasid, jaanuar aga revideeriti oluliselt allapoole

    Feb ADP Employment Change: +183K vs +170Ke
    Prior revised lower from +291K to +209K

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon