Börsipäev 9. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3715 tehingut ning käive oli 3271 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1971 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1233 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2604 ning 1005.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,93 x 49 983)

    Tõusjaid ei olnud. Suurimad langejad olid:

    Uudised:
    Klaipėdos Nafta KNF1L 2020. aasta veebruarikuu naftaterminalide esialgne müügitulu oli 2,0 miljonit eurot. Ettevõtte naftaterminalide esialgne müügitulu 2020. aasta esimesel kahel kuul oli 4,0 miljonit eurot, s.o võrreldes 2019. aasta sama perioodiga vähenenud 28,6 protsenti tänu naftatoodete ümberlaadimiskoguste vähenemisele. LNG-terminalide esialgne veebruarikuu müügitulu oli 4,0 miljonit eurot (2019. aasta samal kuul: 5,6 miljonit eurot).

    Sel Nädalal:
    09.02-18.03 Baltic Horizon Fund NHCBHFFT majandusaasta aruanne
    10.03 LHV Group LHV1T müügitulemused
  • Turuosalised ei hoolinud läinud reedel USA oodatust tugevamast veebruarikuu tööturu raportist, keskendudes vaid koroonaviirusega seotud uudistele, mis hoidsid S&P 500 indeksit veel tund enne sessiooni lõppu 4,1% miinusesse, kuid sarnaselt eelnevale reedele aitas viimase hetke ralli kaotust vähendada lõpuks -1,7% peale. Tänu sellele õnnestus indeksil nädala lõikes jääda 0,6% plussi. Arvestades aga euro tugevnemist dollari suhtes, langes S&P 500 nädalaga euroala investorite jaoks 2,1%.

    Euroopas lõpetas Stoxx 600 reedel 3,7% madalamal, mis tõi nädala peale languse -2,4% peale ja suurendas veebruari tipust kukkumist 15,5%ni. Kulla unts tugevnes nädalaga eurodes 3,3% ning Hiinas, kus uute nakkusjuhtumite arv on kahanemas, kerkis Shanghai Composite börsiindeks nädalaga 3,4%.



    Ühendriikides loodi veebruaris väljaspool põllumajandussektorit 273 tuhat töökohta, mis ületas konsensuse 175 tuhande suurust ootust ning lisaks korrigeeriti eelneva kahe kuu tulemusi kokku 85 tuhande võrra kõrgemaks. Osaliselt võis viimaste kuude näitajat toetada tavapärasest soojem ilm, mis tõi ehitussektorist tööjõu kevadist hooajalist palkamist ettepoole. Kuigi raport oli tugev, on see siiski tagasivaatav info ning pilt võib lähikuudel oluliselt muutuda sõltuvalt sellest, kui tugevalt hakkab koroonaviirus majandust aeglustama.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat tugeva kukkumisega: Nikkei kauples kirjutamise hetkel 5,1%, Shanghai Composite 3,0%, Hang Seng 3,7% ja Kospi 4,2% madalamal. Lisaks viiruse hirmule sattus ka energiasektor tugeva surve alla pärast seda, kui Venemaa keeldus reedel tulemast vastu Saudi Araabia soovile kärpida nafta tootmist, mille järel otsustas viimane oma nafta müügihinda aprillist 6-8 dollari barreli kohta langetades käivitada hinnasõja. Brenti toornafta hind kukkus öösel 27% 33,24 dollarile ja WTI hind kolistas 29% allapoole 29,5 dollarile.

    Juhul kui Saudi Araabia ja Venemaa lähiajal kokkuleppele ei jõua ning nafta hind jätkab pikemalt langust, ei sea see mitte ainult küsimuse alla paljude energiaettevõtete äritegevuse jätkusuutlikkuse, vaid võib kahjustada kindlustunnet krediiditurgudel laiemalt, peamiselt just riskantsemates laenudes, kus energiaettevõtted on olnud ühed suuremad laenajad (USAs on viimase viie aasta jooksul kõrge riskiga võlakirjadest 14% emiteerinud energiatööstusega seotud ettevõtted).

    Tähelepanu saab olema täna rohkem turu tugevatel langustel, sest ka USA aktsiaindeksite futuurid vajusid öösel -5% limiiti ja Euroopas on börsid avanemas 6% kukkumisega. Majandusuudistest avaldatakse Saksamaa jaanuari kaubandusstatistika ja samuti jaanuari tööstustoodang.

    NB! Kuna Ühendriikides mindi pühapäeval üle suveajale, siis järgmised kolm nädalat on USA börsid Eesti aja järgi avatud 15.30-22.00!

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (jaanuar)
    09.00 Saksamaa tööstustoodang (jaanuar)
    11.30 Euroala investorite kindlustunde indeks (märts)
  • Märtsi alguses euroala 4500 jea ja institutsionaalse investori seas tehtud küsitluses kukkus järgmise kuu kuu väljavaadet kajastav hinnang 26,5 punkti -20 punktile, mis nätab, et investorid on sama pessimistlikud kui mullu oktoobris ja aasta tagasi, mil üleilmne majanduse jahtumine, Brexit ja tariifisõda varjutasid majanduse väljavaadet.
  • USA turul läks esimene 7% languse circuit breaker käiku. Kauplemist jätkatakse 15.49
  • Joonisel on arvestatud S&P 500 ettevõtete tänavuseks kasumikasvuks 5%, 0% EPSi kasvu korral oleks SP500 PE preagu 17,0

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon