Börsipäev 24. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 4164 tehingut ning käive oli 2851 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1878 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 920 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3006 ning 1052.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Sel Nädalal:
    26.03 AS LHV Groupi LHV1T dividendi ex-kuupäev
    26.03-24.04 Baltika BLT1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    27.03 Tallinna Vesi TVEAT auditeeritud majandusaasta aruanne
  • FEDi eilne otsus hakata laenuturgu jõulisemalt tugiostudega toetama aitas lühiajaliselt parandada turuosaliste kindlustunnet, kuid olulisemaks hinnatakse praegusel ajal siiski fiskaalset panust, mida USA senati liikmed ei suutnud esmaspäeval teist korda heaks kiita. Ehkki usutavasti leiab kongress 2 triljoni dollari suuruse stiimulpaketi osas lõpuks ühise keele, siis senimaani võib määramatus tekitada investorite jaoks lisapinget, mis eile väljendus S&P 500 indeksi 2,9% languses. Euroopas lõpetas Stoxx 600 4,3% kaotusega.

    Kui Föderaalreserv teatas 15. märtsil, et kavatseb osta 500 miljardi dollari eest valitsuse võlakirju ning 200 miljardi dollari väärtuses hüpoteegiga tagatud väärtpabereid, siis läinud reedeks oli nendest mahtudest realiseeritud juba vastavalt pool ning kolmandik. Et keegi ei hakkaks kahtlemagi Föderaalreservi kui viimase instantsi laenuandja võimetes, otsustati eile piirangud eemaldada ning edaspidi ostetakse nii valitsuse võlakirju kui ka hüpteegiga tagatud väärtpabereid nii palju kui vaja.

    Lisaks sellele käivitatakse veel erinevaid programme, mille eesmärk on vähendada krediiditurgudel pingeid ning tagada erinevatele osapooltele võimalus kaasata koroonaviiruse tõttu tekkinud raskustes laenukapitali, vähendades sellega ettevõtete suurema pankrotilaine riski ja tööpuuduse jäädavamat tõusu. Sealhulgas on nüüd FEDil läbi eraldi investeerimiskeha võimalik osta ettevõtete võlakirju nii esmaselt kui ka järelturult, investeerimisjärguga võlakirjade ETF-e ning muid väärtpabereid, mis on tagatud kas õppe-, auto ja krediitkaardilaenudega.

    Euroala tarbijate kindlustunde indeks langes märtsis esialgsetel andmetel 5 punkti võrra -11,6 punktile (Euroopa Liidu oma alanes 4,5 punkti -10,4 punktile), osutudes paremaks oodatud -13,0 punktist. Euroala näitaja on nüüd allapool pikaajalist keskmist (-11,0 punkti) aga jääb tublisti kõrgemaks ligi -25 punktist 2008-2009. a kriisis. See justkui näitaks, et tarbijates on teatav optimism veel säilinud, kuid olulise tähelepanekuna tasub märkida, et erinevate riikide karantiinimeetmete tõttu vastas küsitlusele vaid 15% tarbijatest.



    Aasia aktsiaturud näitasid öösel aga juba jõulisemat plussi: Nikkei põrkas 7,1%, Hang Seng kerkis 4,5%, Shanghai Composite tõusis 1,8% ja Kospi parandas taset 8,2%. Aasias võidi tugevamalt kinni haarata uudisest, et Itaalias näitas eile uute nakatunute arvu kasv teist päeva aeglustumist ning et Saksamaa on nõus Itaaliat finantsiliselt aitama läbi Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM). Hiinas eemaldas valitsus Hubei provintsis reisimispiirangud, alles jäävad need nüüd vaid viiruse keskmes olnud Wuhani linnas kuni 8. aprillini. Hiinas tuvastati eile kokku 78 uut nakkusjuhtumit (päev varem 39), millest 74 oli inimesel, kes saabus riiki. Lõuna-Koreas lisandus eile uusi nakatunuid 76 (päev varem 64). Kuna sealgi on uued juhtumid osaliselt seotud inimestega, kes reisivad Euroopast või USAst, siis on Seoul viimastel päevadel näinud ette riiki saabujate kohustusliku testimise.

    Tänastest majandusuudistest saavad peamist tähelepanu euroala ja USA erasektori märtsikuu esmased aktiivsusnäitajad, mis peegeldavad esimesi koroonaviiruse mõjusid majandusele.

    10.15 Prantsusmaa erasektori PMI (märts)
    10.30 Saksamaa erasektori PMI (märts)
    11.00 Euroala erasektori PMI (märts)
    11.30 Suurbritannia erasektori PMI (märts)
    15.45 USA erasektori PMI (märts)
    16.00 USA uute majade müük (veebruar)
  • Hiina kinnisvarasektor, mis moodustab riigi SKPst 15%, pole sõltumatu China Beige Booki kohaselt märtsis vaatamata riigi pingutustele näitamas taastumise märke. China property sector shows signs of worsening downturn

    The index for property sales volume contracted 11 points to -49 in March from -38 in February. The index is compiled through interviews with more than 3,300 companies and executives, with results that often clash with government data.
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse PMI oodatust isegi parem aga teenindus märksa koledam. Üldiselt on see ettevaatav info aga praegu ilmselt jälgitakse tulevikusignaalidena rohkem viiruse tõkestamise protsessi ning mida tehakse fiskaalselt ja rahapoliitikas

    - PMI Manufacturing PMI Mar P: 42.9 (exp 40.6; prev 49.8)
    - PMI Services: 29.0 v 40.0e (lowest reading since series began)
    - PMI Composite: 30.2 v 38.1e (lowest reading since series began)

  • Sama lugu Saksamaal...töötleva tööstuse näitaja oodatust parem, aga seda on toetamas sisendite tarne hilinemist kajastava indeksi tõus ja kaubavarude aeglasem langus, mis viitavad tarneahela probleemidele. Seega detailid maalivad tegelikust halvema pildi.

    -German Markit Manufacturing PMI Mar P: 45.7 (exp 39.9; prev 48.0)
    - Markit Services PMI Mar P: 34.5 (exp 43.0; prev 52.5). Record low.
    - Markit Composite PMI Mar P: 37.2 (exp 41.0; prev 50.7). 133-month low
  • Aprilli küsitlusest saab olema huvitav näha, kas lähinädalad aitavad ettevõtete väljavaate hinnangut veidigi parandada

    - Eurozone Markit Manufacturing PMI Mar P: 44.8 (exp 39.0; prev 49.2). 131-month low.
    - Markit Services PMI Mar P: 28.4 (exp 39.5; prev 52.6). Record low (since July 1998).
    - Markit Composite PMI Mar P: 31.4 (exp 39.8; prev 51.6).Record low (since July 1998).


    Markit: “Employment is already falling at a rate not seen since July 2009 as despair about the outlook broadens. Business sentiment about the year ahead has plunged to the gloomiest on record, suggesting policymakers’ efforts to date have failed to brighten the darkening picture.”
  • Oskab täpsemalt keegi öelda, kui suur osa on EU teenustel kogutoodangust?
  • Ehk, et koondamisi on ikkagi väga suures osas oodata. Positiivse küljena selle 70% sees on ilmselt ka IKT, pangandus ja kaubandus, mis peavad ehk natuke kauem vastu.
  • Euroala riikide ühiste võlakirjade emiteerimise osas pole üksmeelt leitud

    FRENCH FINANCE MINISTER LE MAIRE SAYS THERE IS NOT A CONSENUS WITHIN THE EUROGROUP ON CORONABONDS
  • Sama lugu Ühendriikides, kus töötleva tööstuse PMI püsis arvatust tugevana halbadel põhjustel ja teenindus kukkus madalaimale küsitluse ajaloos

    US Markit Manufacturing PMI Mar P: 49.2 (exp 43.5; prev 50.7)
    - Markit Services PMI Mar P: 39.1 (exp 42.0; prev 49.4)
    - Markit Composite PMI Mar P: 40.5 (prev 49.6)


  • Kui suure languse korral teeb USA börs pausi, siis kuidas tõusudega on?
  • velvo
    Kui suure languse korral teeb USA börs pausi, siis kuidas tõusudega on?


    Peaks olema nn circuit breaker reegel mis võeti kasutusele peale 1987 aasta crashi. Paus tehakse nii üles kui ka allapoole liikumise puhul. Sellel vist on või olid kunagi ka mingid levelid. (täpselt ei mäleta)
  • harley
    velvo
    Kui suure languse korral teeb USA börs pausi, siis kuidas tõusudega on?


    Peaks olema nn circuit breaker reegel mis võeti kasutusele peale 1987 aasta crashi. Paus tehakse nii üles kui ka allapoole liikumise puhul. Sellel vist on või olid kunagi ka mingid levelid. (täpselt ei mäleta)


    Hetkel peaks olema nii üles kui alla 5%, kuigi mäletan, et mingil hetkel oli 7%.



  • Vist töötavad ainult järskude languste puhul, limit-up vaid eelturul?
  • Lenzer


    Minu arust see tabel ei vasta tõele, sest näiteks täna jäi korduvalt 5% peale seisma ja nii on ka eelnevatel päevadel olnud. Enne USA Börsipäeva algust jäi üldse seisma, kuigi oldi ikka 5% kandis. Midagi kindlalt on muudetud, sest mäletan mingist hetkest 7%.
    Lenzer kust selle tabeli said, äkki on sellest mingi uuem variant ka kuskil üleval?
  • Siin on SEC reeglid

    Limit up töötab ehk ainult eel- ja järelturul.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon