Börsipäev 26. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3721 tehingut ning käive oli 2672 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1586 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 986 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2509 ning 1070.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    26.03 AS LHV Groupi LHV1T dividendi ex-kuupäev

    Sel nädalal:
    26.03-24.04 Baltika BLT1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    27.03 Tallinna Vesi TVEAT auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Ühendriikide aktsiaturul õnnestus jääda plussi teist päeva järjest, kuigi sessiooni lõpus anti osa tõusust ära, kuna mõned senati liikmed polnud majanduse päästepaketis rahul töötuabiraha puudutava lubadusega, arvates, et töö kaotanud inimesele 600 dollarit nädalas maksta ja nii kuni neli kuud võib motiveerida ettevõtteid tööjõudu vähendama ja ameeriklasi omakorda töö otsimisest loobuma. S&P 500 sulgus lõpuks 1,2% kõrgemal, olles päevasiseselt kaubelnud ligi 5% plussis. Euroopas tõusis Stoxx 600 3,1%.

    Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksi lõplikuks näitajaks kujunes märtsis 86,1 punkti, mis osutus madalamaks varasemalt avaldatud 87,7 punktist ning langus veebruarikuu 96,0 punktilt märkis suurimat kukkumist küsitluse ajaloos. See tõi näitaja tagasi finantskriisi tasemele ning jääb sügavaimast punktist kõrgemaks praegu 5,4 punkti võrra. Tõenäoliselt on turuosalised juba mõistnud, et konjunktuur saab lähikuudel olema pretsedenditult halb ning suurt kasu pole selle võrdlemisest analüütikute ootustega. Pigem loevad uudised viiruse leviku tõkestamise protsessist ning info, millal muutub oht piisavalt väikseks, et majandusi saab hakata vaikselt uuesti avama.

    USA kinnisvaralaenude taotlused kahanesid läinud nädalal 29,4% võrreldes eelnevaga, mis oli suurim kukkumine alates eelmisest majanduskriisist. Osalt oli selle taga intressimäärade tõus aga ka koroonaviiruse tõttu kiiresti halvenenud majanduse ja tööturu seis, mis jätab oma jälje lähiajal ka majade müüginumbritesse.

    USA kestvuskaupade tellimused kahanesid kaitse- ja lennutööstust arvestamata veebruaris 0,8% võrreldes jaanuariga, jäädes alla konsensuse -0,4% ootusele. Lisaks revideeriti jaanuari kuine kasv 10 baaspunkti võrra allapoole 1,0% peale. Statistika viitab sellele, et USA ettevõtete investeeringud olid nafta hinna languse ja koroonaviiruse tõttu vähenemas juba veebruaris ning tõenäoliselt lähikuudel need arengud jätkuvad.

    Öösel suudeti Ühendriikide senatis pärast vabariiklaste viimase hetke protesti majanduse pääsepakett lõpuks siiski heaks kiita, mis liigub nüüd edasi esindajatekotta. Aasia aktsiaturgudel valitses sellele vaatamata täna siiski ettevaatlikum meeleolu, kui Nikkei langes 5,2%, Hang Seng loovutas 1,0% ja Shanghai Composite taandus 0,5%.

    Jaapani pealinnas Tokyos tuvastati eile 41 uut koroonaviirusesse nakatunut, mis oli rekordiliselt kõrge (teisipäeval registreeriti 17 juhtumit ja esmaspäeval 16) ja sealne linnapea hoiatas viiruse võimaliku plahvatusliku kasvu eest, kutsudes inimesi üles selle vältimiseks jääma nädalavahetusel kodudesse. Hiinas teatati kokku 67-st uuest nakatumise juhtumist, mis olid taaskord kõik seotud inimestega, kes saabusid riiki.

    Tänastest majandussündmustest ja –uudistest võiks esile tõsta Inglise keskpanga istungi ning USA läinud nädalal esitatud töötu abiraha taotluste arvu, mis võib erinevate ootuste kohaselt küündida miljonitesse, ületades andmeseeria rekordit mitmekordselt.

    11.00 Euroala rahapakkumine (veebruar)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (veebruar)
    14.00 Inglise keskpanga istung
    14.30 USA neljanda kvartali SKP lõplik näit
    14.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    14.30 USA kaubandusbilanss (veebruar)
  • Euroala majapidamistele väljastatud laenude maht kasvas veebruaris 3,8% võrreldes aastatagusega (jaanuaris 3,7%) ning väljaspool finantssektorit tegutsevatele firmadele antud laenude mahu kasv aeglustus 3,2% pealt 3,0%le
  • Credit Suisse tõstab arenenud riikide aktsiaturgude soovituse kergelt overweight peale, kuna usub, et fiskaalne tugi on vähendamas majanduses mustema stsenaariumi riski

    As investors will rarely buy the bottom in volatile markets such as these, the Investment Committee feels that there is merit in being an early mover rather than wait until a market bottom has become apparent for all. On a 6–12 month horizon, we feel convinced that equities offer attractive value.
  • Inglise keskpank tänasel istungil intressimäära ja varade ostuprogrammi suurust enam rohkem ei muutnud, olles seda teinud erakorraliselt nädal tagasi

    BANK OF ENGLAND SAYS BANK RATE 0.1% (PREVIOUS 0.1%)
    BANK OF ENGLAND SAYS 0 MPC MEMBERS VOTED TO CUT RATES AT MARCH 25 MEETING
    BANK OF ENGLAND SAYS RISK OF LONGER-TERM DAMAGE TO ECONOMY
    U.K BOE QE TOTAL (MAR) ACTUAL: 645B VS 645B PREVIOUS; EST 435B
    BOE SAYS CAN EXPAND ASSET PURCHASES FURTHER IF NEEDED
  • USA töötu abiraha taotlused analüütikute ootuste kõrgemas otsas

    US initial jobless claims surge 3283K vs 1640K estimate
  • Ja turud panevad 1,5% üles. Võta nüüd kinni, mis toimub.
  • invictus
    Ja turud panevad 1,5% üles. Võta nüüd kinni, mis toimub.

    Millised turud, kõik ju punane euroopas ja usa futid olid üle 2% miinuses. Nüüd küll suund üles a ikka miinus.
  • invictus
    Ja turud panevad 1,5% üles. Võta nüüd kinni, mis toimub.


    Juba mitte.
  • opex
    invictus
    Ja turud panevad 1,5% üles. Võta nüüd kinni, mis toimub.

    Millised turud, kõik ju punane euroopas ja usa futid üle 2% miinuses.


    Võrdle ikka olukorda enne ja pärast teabe avalikustamist.
  • Turud vist kardavad FED-i. Võibolla USA börside avanedes miskit muutub.
  • Või toimub vinnastamine millekski suuremaks.
  • invictus
    Ja turud panevad 1,5% üles. Võta nüüd kinni, mis toimub.


    Update: turud tõusnud numbrite teatamisest alates 7%. Brave new world. Recession cancelled.
  • Tänased tööturu numbrid graafikul.

  • invictus
    invictus
    Ja turud panevad 1,5% üles. Võta nüüd kinni, mis toimub.


    Update: turud tõusnud numbrite teatamisest alates 7%. Brave new world. Recession cancelled.


    Jup. Ei teagi, mis siin vaieldi. See, et tulevad halvad numbrid, oli teada. Turg on kaks päeva rallinud ja ette teada halva tulemuse tõttu peaks turg kukkuma. Võis olla lõks.

    Lõksudest veel. Microni tulemused. Suhteliselt Micronile kohased. Korralikud. Squeeziva turuga? Madalamal kui open. Ilmselt on semisid, mis on MU sümpaatiast tugevamad kui MU ise.

    Lõksudest veel. Topelt.
    Täna hommikul rõhub BYND-i Goldmani downgrade. Kuna see oli sellises sõnastuses, siis loomulikult shorditi seda igast asendist. Ja siis tuli jobless... Loomulikult kõik selle teesi shortijad on vee all koheselt. Mina ka kusjuures.

    Siis läks turg üles ja osa valisid vehicle turu tõusuks BYND-i. Nüüd on nemad vee all.

    Goldman Sachs analyst Adam Samuelson downgraded Beyond Meat to Sell from Neutral with a price target of $39, down from $129. Beyond Meat represents one of the stocks that is most directly impacted by the COVID-19 outbreak, with over half of its sales into the foodservice channel, Samuelson tells investors in a research note. The analyst believes traffic declines represent a "substantial" near-term sales headwind and sees "meaningful risk" to further foodservice distribution gains in the near-to-medium term, with plant-based menu innovation a "substantially lower priority" for operators in the current environment. Samuelson thinks shares of Beyond Meat can fall 42%.

    Mu meelest oli see naelapea pihta. Poleks turg +3-4%, oleks see puruks ja rohkem veel. Lisaks ei usu, et see on near term problem. Kogu toitlustus on back to basics, igasugune vuntsivaha, kalamaja, valeliha on pikemaks ajaks vaiba all. Kliendid tegelevad ellujäämisega.

    Aga hea on näha, et analüütiku call lööb seda tohuvabohu, mida tänapäeval turuks nimetatakse.
    Kusagil seal on õiglus.


  • 2008. aasta kriisi ajal laekus pikema aja jooksul üle 400 000 esmase töötu abiraha taotluse nädalas enne kui töötu abiraha saajate arv tegi tipu. Seekord halvenes olukord ootamatu turuvälise sündmuse mõjul palju kiireminini, seega graafiliselt on pilt muidugi hirmuäratav.

    Kuid tasub mõelda - kas eeldame nüüd 3M uue töötu abiraha taotleja lisandumist pikema perioodi jooksul või tuleb valdav osa taotlusi ära paari nädala jooksul ja edaspidi langeb number tavapäraste tasemete lähedale tagasi?

    Initial Claims


    Continuing Claims
  • Henno, järgmine nädal on continuing claims suure tõenäosusega seal viie miljoni peal. Loomulikult ei jätku langus samas tempos aga kui ta jätkub ka 400-500k nädalas tempos, siis oleme me väga lähedal 2008/09 kriisi tippudele.
  • WTI kukub sodiks, dollar kukub sodiks, aga aktsiaturgudel on ralli.

    Mnuchin said he talks as many as 30 times a day with Federal Reserve Chairman Jerome Powell to coordinate the U.S. governments response to the outbreak.



  • CAKE on restoranikett, mis on enda kasvu osaliselt toetanud ka väiksemate konkurentide ülesostudega, growth you know. Põhimõtteliselt teisel nädalal ajas käpad püsti.

    Tänaste ralliahvide ühine nimetaja on mortgage trust nimelised ahervared, mis on +100%+ üleval.
    Veider, Tesla on punane. Keegi peaks sekkuma?
  • Kui vallandamise lumepall veerema läheb, siis käib üle kogu majanduse, isegi sealt, kus poleks vaja koondada. Esmalt seiskunud sektorid (turism, meelelahutus, teenused), siis nendega seotud sektorid jne. See kõik vähendab üldist kindlust nii ettevõtete kui ka tarbijate tasandil, mis omakorda vähendab kulutusi/investeeringuid, mis vähendab SKP ja siis vallandatakse jälle jne. Surnud ring. Nagu õpikus, kuid tegelikku asjade käiku ei tea keegi praegu, muutusi nii palju ja kiiresti.
    Kuna USAs vallandamine väga lihtne, siis seal võimendub vallandamise mõju kiiremini ja rohkem. Euroopa tööturu jäikus lükkab valu pikema perioodi peale, mis kriisis võib isegi kasuks tulla, kuid taastumisel mitte.

  • Dow tagasi pulliturul, FEDi bilanss kasvas nädalaga ligi 600mld USD

    Dow Escapes Bear Market With a 6% Rally


  • Erko, kas nad reaalselt ostavadki aktsiad kokku? Jõhker ralli selle surnud majanduse kohta. Nagu Lulu või Nike, nendel ju järgmine kvartal tulemused - 50% ja sellepärast nad ei tahagi seda öelda, aktsiad aga lendavad.
  • FED aktsiaid kokku ei osta, küll aga on nende bilansi mahul olnud tugev korrelatsioon aktsiaturuga

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon