Börsipäev 17. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 2994 tehingut ning käive oli 1,816 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,129 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 669 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2034 ning 898.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    17.04 Nordeconi NCN1T auditeeritud majandusaasta aruanne

    Sel nädalal:
    17.04-24.04 Baltika BLT1T auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Järjekordne ports negatiivseid majandusuudised muutsid USA sessiooni esimese poole heitlikuks, kuid päeva keskel alustati vaikset tõusu, millele võisid kaasa aidata FEDi ametnike esinemised, kus lubati raskes seisus majandust aidata ning samuti jõudis meediasse esialgne info Trumpi plaanist majandus taasavada. S&P 500 lõpetas päeva 0,6% kõrgemal. Samasuguse tõusu tegi Euroopas ka Stoxx 600 indeks.

    Uusi töötu abiraha taotlusi lisandus eelmisel nädalal Ühendriikides 5,245 miljonit, mis tõstis viimase kuu koguarvu üle 22 miljoni ehk ligikaudu 13%ni tööjõust. Lootustandva märgina on aga taotlused siiski viimase kahe nädala jooksul vähenenud pärast 28. märtsil lõppenud nädalal saavutatud tippu 6,9 miljonil ning Google’i otsingu trendid viitavad sellele, et tendents võis jätkuda ka sel nädalal.

    Ühendriikides alustatud elamuehitused kahanesid märtsis annualiseeritult 22,3% 1,216 miljonile, saavutades kaheksa kuu madalpunkti (oodati 1,30 miljonit). Ettevaatavates ehituslubades jäi aga langus väiksemaks, vähenedes annualiseeritult 6,8% 1,353 miljonile ja see osutus ka konsensuse 1,30 miljonist veidi kõrgemaks.

    Sarnaselt NY piirkonnale näitas ka Philadelphia küsitlus töötleva tööstuse aktiivsuse järsku langust, kui vastav indeks kukkus aprillis -12,7 punktilt -56,6 punktile. See ületas analüütikute -30,0punktist prognoosi ning saavutas madalaima taseme alates 1980. aasta juulist. Uute tellimuste indeks langes -15,5 punktilt -70,9 punktile ja tööhõive indeks alanes 4,10 punktilt -46,7 punktile. Kuid hoolimata järsult halvenenud ärikeskkonnast jäi suurem osa tulevikku vaatavatest indeksitest suhteliselt kõrgele tasemele püsima. Järgmise kuue kuu üldiste äritingimuste indeks kerkis aprillis kaheksa punkti võrra 43,0 punktile, taastudes märtsi 10punktisest langusest ning näitab, et Philadelphia töötleva tööstuse ettevõtted hindavad praegust tagasilööki ajutiseks, prognoosides poolaasta perspektiivis aktiivsuse kasvu.



    Börside sulgumise järel teatas Donald Trump Ühendriikide majanduse avamise plaanist, mis aitas tõsta USA aktsiaindeksite futuure 3% võrra kõrgemale ning parandas meeleolu ka Aasia börsidel, kus Nikkei kerkis kirjutamise hetkeks 3,1%, Shanghai Composite parandas taset 1,1% ja Hang Seng tõusis 2,5%. Kardetud kiire ja sunnitud avamise asemel jätab Valge Maja osariikide kuberneride otsustada, millal iga osariik hakkab oma majandustegevust faaside kaupa taastama, nähes muude soovituste seas eelnevalt ette vajadust saada kinnitust, et uute nakkusjuhtumite arv või positiivsete testide osakaal on 14päevasel perioodil olnud languses. Trumpi sõnul on 29 osariiki valmis end avama juba üsna pea.

    Öösel avaldatud Hiina esimese kvartali SKP näitas viiruse leviku tõkestamiseks peatatud majandustegevuse tõttu 6,8% langust võrreldes mullu sama ajaga (oodati 6,0%). Märtsikuu tööstustoodang kahanes aasta baasil 1,1%, osutudes paremaks oodatud -6,2%st, ent jaemüügi 15,8% märtsi kukkumine valmistas pettumuse (oodati -10,0%). Kuid see on tagasivaatav info ning pigem andis märksa paremaks teiseks kvataliks lootust töötuse määra taandumine märtsis 0,3 protsendipunkti võrra 5,9% peale ning statistikaameti kommentaar, et aprilli alguses on väliskaubanduse seis märtsiga võrreldes jätkanud paranemist.

    Börsinädalale pannakse täna majandusuudiste osas üsna vaikne punkt, kui esile võiks tõsta vaid euroala märtsi inflatsiooni lõpliku näitaja.

    12.00 Euroala inflatsioon (märtsi lõplik)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv
  • FEDi bilanss kerkis nädalaga 285mld USD ning ulatub nüüd 6,368 triljoni dollarini, mis moodustab SKPst ligi 30%. Ruumi Euroopa Keskpanga 44% või Jaapani keskpanga 110%ni on veel minna :)
  • Goldman Sachs analyst Rod Hall downgraded Apple to Sell from Neutral with a price target of $233, down from $250.

    Lisaks käib riburada pidi tarneahela numbrite kallal. Ilmselt tuleb täna teemaks.

  • Euroala märtsi inflatsiooni lõplikud näitajad ühtisid esialgsetega, kus üldnäitaja aeglustus 0,5pp võrra 0,7% peale aga alusinflatsiooni püsis stabiilsemana, alanedes 0,2pp võrra 1,0% peale
  • FED ei lase hetkekski endas kahelda

    Fed’s Bullard: If Needed, Fed Can Do ‘Much More’ On Liquidity
  • Investorite meelestatus on negatiivne, fondides on raha osakaal kõrge ja turuosaliste lühikesed positsioonid on suured

    Bets Against the Stock Market Rise to Highest Level in Years
    Bets against the SPDR S&P 500 Trust, the biggest exchange-traded fund tracking the broad index, rose to $68.1 billion last week, the highest level in data going back to January 2016, according to financial analytics company S3 Partners. That was up from $41.7 billion at the beginning of 2020 and $41.2 billion a year ago.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon