Börsipäev 21. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 4494 tehingut ning käive oli 2,598 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,857 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 692 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3442 ning 949.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    LHV Group LHV1T vahearuanne
    Coop Pank CPA1T vahearuanne

    Sel nädalal:
    21.04-24.04 Baltika BLT1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    22.04 HansaMatrix HMX1R auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Kuigi majandusuudiste osas oli eilne päev vaikne, tõmbas suurt tähelepanu WTI naftafutuuri ajalooline kukkumine -37,6 dollarile. Euroopas õnnestus Stoxx 600 indeksil sulguda 0,7% kõrgemal, kuid Ühendriikides viis müügisurve sessiooni teises pooles S&P 500 lõpuks 1,8% kaotuseni, mida vedasid kinnisvara- ja kommunaalteenuste sektori ettevõtted.

    Kui WTI nafta maikuu futuur pühapäeva öösel avanes, kauples see 18 dollaril barreli eest. Päeva lõpus võis Ühendriikides naftat osta ühel hetkel juba –40 dollariga. Rolli on hinnalanguses laiemalt mänginud nii koroonaviiruse tõttu kannatada saanud kütusenõudlus ja maikuuni viibivad OPECi tootmismahu kärped aga kõige vahetuma probleemina on ilmnenud piiratud võimalused futuuri realiseerimisel naftat tarnekohas hoiustada.

    WTI lepingute tarnekohaks on Cushingi linn Oklahoma osariigis, kus 10. aprilli seisuga oli mahutites hoiul kokku 55 miljonit barrelit, mis moodustas küll 72% kogumahutavusest, ent see ei tähenda, et ülejäänud kapatsiteet oleks vabalt kättesaadav, kuna võib olla juba välja liisitud. Mai keskel aeguva juuni futuuri hind langes esmaspäeval 15%, püsides siiski veel pealpool 20 dollarit. Brent, mida käsitletakse nafta rahvusvahelise hinnana, kauples 26 dollaril ning on paremini kaitstud hoiustamisprobleemide eest, kuna seda transporditakse laevadega, mis saavad hoiustamisel abiks olla.

    Ehkki täna aeguv WTI makuu naftafutuur liikus öösel tagasi positiivsele territooriumile 1,65 dollarile, jättis eilne negatiivne hind koos USA aktsiaturu langusega ka Aasia börsidel oma jälje: Nikkei langes 2,0%, Shanghai Composite taandus 1,5% ja Hang Seng kaotas 2,5%. USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel 0,6% madalamal.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa investorite ja analüütikute aprillikuu küsitluse tulemused ja samuti saab olema huvitav näha, mida tegi Ühendriikides märtsis eluhoonete müük.

    09.00 Suurbritannia tööturu statistika (märts/veebruar)
    11.00 Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (aprill)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (märts)
  • Oleks arvanud, et majanduse seisma panemine kergitab Suurbritannias töötu abiraraha taotlusi märtsis rohkem kui raporteeritud 12,2 tuhat

    UK Jobless Claims Change Mar: 12.2K (Prior 17.3k; revised to 5.9k)
    - Claimant Count Rate Mar: 3.5% (R prev 3.4%)
    UK Average Weekly Earnings 3M (Y/Y) Feb: 2.8% (exp 3.0%; prev 3.1%)
    - Average Weekly Earnings Ex-Bonus 3M (Y/Y) Feb: 2.9% (exp 3.0%; prev 3.1%)
    UK ILO Unemployment Rate 3M Feb: 4.0% (exp 3.9%; prev 3.9%)


  • Vastupidiselt ootustele Rootsi töötuse määr hoopis alanes märtsis (graafik veebruari seisuga)

    - Unemployment Rate SA Mar: 6.7% (exp 7.8% prev 7.6%)

  • Erko Rebane
    Vastupidiselt ootustele Rootsi töötuse määr hoopis alanes märtsis (graafik veebruari seisuga)

    - Unemployment Rate SA Mar: 6.7% (exp 7.8% prev 7.6%)


    Selle graafiku ja info võiks ka pandeemia listi lükata. Kindlasti ttrust ja co peksavad kohe tatti ja otsivad keevitusmasinaid keldrist aga Rootsi ees müts maha.
  • Siiski ei pruugi Rootsi märtsi töötuse määr peegeldada tegelikku pilti. Swedish Macro Review: Big drop in employment
  • Saksamaa investorite ja analüütikute järgmise kuue kuu väljavaade majandusele tagasi mitme aasta tipus :)

    German ZEW Survey Expectations Apr: 28.2 (exp -42.0; prev -49.5)
    - ZEW Survey Current Situation Apr: -91.5 (exp -77.5; prev -43.1)
  • Erko, kas kuue kuu väljavaate number väljendab absoluutnumbrit (ehk oodatakse kuue kuu pärast current situationiks +28.2) või muutust (ehk oodatakse, et kuue kuu pärast on current situation +28,2 võrra parem)?
  • Viitab jah hinnangule, kuidas jooksva olukorra seis on muutunud võrreldes praegusega. Lisaks kipub seda üsna tugevalt mõjutama aktsiaturu liikumine, misõttu pole kuigi hea indikaator majanduse seisu hindamisel. Olulisem saab olema ettevõtete kindlustunde indeks (IFO), mis avaldatakse reedel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon