Börsipäev 24. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Turuosalistel tuli eile navigeerida rohkete uudiste keskel, mis varieerusid Jaapani keskpanga ja Föderaalreservi rahapoliitiliste programmide laiendamisest kuni teadeteni, et koroonaviiruse üks võimalik ravim näitas Hiina testis väheste osalejate tõttu ebaühtlaseid tulemusi ning et Euroopa liidrid kinnitasid küll eurogrupi 540 miljardi euro suuruse abipaketi, ent ebaselgeks jäi majanduse taastamise paketi saatus. S&P 500 sulgus 0,1% madalamal, Euroopas pani Stoxx 600 päevale punkti 0,9% tõusuga.

    Euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI saavutas aprilli esialgsetel andmetel 13,5 punktile kukkudes andmeseeria madalaima taseme (oodati 25,0), kuid arvestades majanduste aeglast avanemist ja valitsuste toetavaid meetmeid, siis võib aprill märkida aktiivsuse põhja. Ka Ühendriikides saavutas sama indeks 13,5 punkti võrra 27,4 punktile kukkudes rekordmadala taseme.

    Ühendriikides anti eelmisel nädalal sisse 4,427 miljonit töötu abiraha taotlust. Ühest küljest osutus see küll pisut madalamaks konsensuse oodatud 4,50 miljonist ning kasv aeglustus kolmandat nädalat järjest, kuid 4,4 miljonit ühe nädala peale on siiski meeletu näitaja, ületades rohkem kui kuus korda kõige kõrgemat taotluste arvu 2008-2009. aasta finantskriisi ajal. Märtsi keskpaigast on töö kaotanud 26,46 miljonit ameeriklast, mis tähendab, et töötuse määr on lähenemas 20%-le. Kuna lähipäevil hakkavad esimesed osariigid avama oma majandust, saab olema huvitav näha, kuivõrd kiiresti võiks see taotluste arvu lähinädalatel vähendada.

    USA uute majade annualiseeritud müük kahanes märtsis 15,4% 627 tuhandele, jäädes konsensuse ootuse lähedale. Aastatagusega võrreldes oli müük 9,5% madalam ja kuigi aasta esimese kolme kuu müük oli veel mulluse baasil 6,7% kõrgem, siis suure tõenäosusega toovad järgnevad kuud koroonaviiruse tõttu kaasa müüginumbrite edasise languse.

    Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks langes aprillis 13 punkti -30 punktile, osutudes küll veidi paremaks analüütikute prognoosist, kuid tähistades siiski küsitluse ajaloo madalaimat taset.

    Eileõhtused uudised tirisid öösel allapoole ka Aasia aktsiaturgusid: Nikkei, Shangai Composite ja Hang Seng langesid kirjutamise hetkel 0,8%. S&P 500 indeksi futuur kauples kirjutamise hetkel 0,6% punases, viidates sellega Ühendriikides võimalikule negatiivsele sessioonile. WTI toornafta kallines ligi 6% 17,4 dollarile ning Brent 3,9% 25,8 dollarile, mida võis toetada uudis, et Kuveit alustas tootmismahu vähendamist enne ettenähtud 1. mai tähtaega.

    Majandusuudistest avaldatakse täna Suurbritannia märtsi jaemüük, Saksamaa ettevõtete aprillikuu kindlustunde indeks ja USA kestvuskaupade märtsi tellimused. Samuti vaatab S&P üle osade Euroopa riikide krediidireitingud, kus suurimat muret võib valmistada Itaalia, kellele on praegu omistatud negatiivse väljavaate juures BBB reiting.

    09.00 Suurbritannia jaemüük (märts)
    11.00 Itaalia ettevõtete ja tarbijate kindlustunde indeksid (aprill)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (aprill)
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (märts)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (aprilli lõplik)
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1946 tehingut ning käive oli 1,183 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 659 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 513 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1276 ning 641.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    EfTEN Real Estate Fund III AS-i EFT1T konsolideeritud 2020. aasta I kvartali müügitulu oli 2,443 miljonit eurot (2019 I kvartal: 2,315 miljonit eurot), kasvades aastatagusega võrreldes 5,5%. Kontserni neto üüritulu miinus finantskulud oli 2020. aasta I kvartalis kokku 1,929 miljonit eurot (2019 I kvartal: 1,815 miljonit eurot), kasvades aastatagusega võrreldes 6,2%. Kontserni puhaskasum samal perioodil oli 1,368 miljonit eurot (2019: 1,369 miljonit eurot). Puhaskasumi suhteliselt väiksem kasv võrreldes müügitulu ja neto üüritulu kasvuga on seotud kõrgemate üldhalduskuludega, mis 2020. aasta I kvartalis sisaldasid kahe uue kinnisvarainvesteeringu due diligence kulusid summas 60 tuhat eurot.

    Täna:
    Baltika BLT1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    Tallinna Vesi TVEAT vahearuanne
  • Suurbritannia jaemüügi langus jäi märtsis kütust ja autosid arvestamata üsna ootuste lähedale

    UK Retail Sales Ex Auto Fuel (M/M) Mar: -3.7% (exp -4.0%; prev -0.5%)
    - Retail Sales Incl Auto Fuel (Y/Y) Mar: -5.8% (exp -5.0%; prev 0.0%)
    - Retail Sales Ex Auto Fuel (Y/Y) Mar: -4.1% (exp -4.8%; R prev 0.4%)
  • Raido Tõnisson
    Enimkaubeldud aktsiad olid:



    Raido, vaata "Enimkaubeldud aktsiad" tabel üle - TVEAT hind?.
  • !!! LHV Cut to Neutral at Swedbank; PT 11.40 euros !!!
  • Ühendriikide ettevõtete kasumite ootusi on revideeritud allapoole juba sama suures ulatuses nagu eelnevate kriiside korral, mis ei pruugi siiski aksiaturu põhja veel märkida arvestades et tarbijate kindlustunne on siiani veel suhteliselt vähe kannatada saanud. Viimase puhul tasub siiski märkida, et kasutatud on Conference Boardi küsitlust märtsi seisuga, samas kui Michigani ülikooli aprilli näitaja põhjal on teada, et kindlustunne on sel kuul kolinal kukkunud.

  • BNY Melloni nädalasel konjunktuuril põhinev USA majandusaktiivsuse indikaator, mille komponentide seast leiab raudteevedude mahud, terase toodangu, elektri- ja naftatarbimise, jaemüügi ja tarbijate kindlustunde näitaja, näitab viimaste andmete kohaselt marginaalset paranemist.
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunne rekordmadalal tasemel

    German Ifo Business Climate Apr: 74.3 (exp 79.7; R prev 85.9)
    - Ifo Expectation Apr: 69.4 (exp 75.0; R prev 79.5)
    - Ifo Current Assessment Apr: 79.5 (exp 80.5; R prev 92.9)

    IFO waffles;
    -Virus striking the German economy with full fury.
    -Index at the lowesr value ever, Never fallen so drastically.
    -Companies have never so pessimistic about the coming months.


  • BofAMLi näitaja järgi on investorite hirm turu põrkest hoolimata jätkuvalt väga suur. 2008.a jäi see Lehmani pankroti järel mõneks ajaks nulli püsima ja välistatud pole sama kordumine ka praegu
  • USA kestvuskaupade tellimused kukkusid märtsis oodatust rohkem aga selle taga oli peamiselt transport. Seda ning kaitsetööstust arvestamata püsisid tellimused märtsis üllatavalt hästi vastu

    US March prelim durable goods orders -14.4% vs -12.0% expected; Prior was +1.2%
    Ex transport -0.2% vs -6.5% exp; Prior -0.6% (revised to -0.7%)
    Capital goods orders non-defense ex air +0.1% vs -6.7% exp; Prior -0.9% (revised to -0.8%)
    Capital goods shipments non-defense ex air -0.2% vs -0.7% exp; Prior -0.8% (revised to -0.9%)
  • Hmm, huvitav. USAs käisid inimesed veel märtsis mööda poode ja ostsid veel rahulikult külmkappe kokku. Samal ajal autod jäeti ostmata. Ehk et autode jaoks ei jätkunud raha/ei saanud laenu, kuid kredikatel oli piisavalt limiite, et muid kaupasid osta. Või langes see kokku maksutagastustega?
  • Veel üks huvitav nüanss...aprilli teine pool ei toonud USA tarbijate kindlustundes edasist langust, vaid esialgse hinnanguga võrreldes kindlustunne pisut kosus

    US Univ. Of Michigan Sentiment Apr F: 71.8 (est 68.0; prev 71.0)
    - Conditions Apr F: 74.3 (prev 72.4)
    - Expectations Apr F: 70.1 (prev 70.0)
    - 1-Year Inflation Apr F: 2.1% (prev 2.1%)
    - 5-10 Year Inflation Apr F: 2.5% (prev 2.5%)
  • Citi koostatud USA majandusnäitajate üllatusindeks on punktis, kus konjunktuur on tavaliselt hakanud positiivset üllatust pakkuma.

  • Itaalia säilitas oma senise krediidireitingu

    S&P keeps Italy's ratings unchanged (BBB, neg outlook) citing nation’s diversified & wealthy economy, net external creditor position, low levels of private debt & ECB backstop. Expects public debt to rise to 153% of GDP by end-2020. BBB still just 2 notches above junk.
    Could downgrade if public debt "fails to shift onto a clearly discernible downward path over the next three years, or if there is a marked deterioration in borrowing conditions".

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon