Börsipäev 25. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 2237 tehingut ning käive oli 1,250 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 736 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 426 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1407 ning 736.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Pro Kapital Grupi PKG1T 2020. aasta esimese kvartali ärikasum oli 0,3 miljonit eurot võrrelduna 2,6 miljoni euro ärikasumiga võrdlusperioodil. Ärikasumi langust on mõjutanud vähenenud müügitulud ja üldhalduskulude suurenemine. 2020. aasta esimese kvartali puhaskahjum oli vastavalt 4,0 miljonit eurot. Võrdlusperioodil oli kolme kuu puhaskahjum 0,1 miljonit eurot. Puhaskahjumit mõjutas negatiivselt AS-i Tallinna Moekombinaat kõrgem intressikulu. Rahavood põhitegevusest moodustasid 2020. esimeses kvartalis positiivsed 2,0 miljonit eurot võrreldes negatiivse 0,4 miljoni euroga samal perioodil 2019. aastal.

    Sel nädalal:
    25.05-31.05 Baltika BLT1T vahearuanne
    29.05 AUGA group AUG1L vahearuanne
    29.05 Linas Agro Group LNA1L vahearuanne
    29.05 Olainfarm OLF1R vahearuanne
  • Hiina parteikongressi teade, et Hongkongis soovitakse hakata rakendama samasuguseid julgeolekuseaduseid nagu Mandri-Hiinas, kutsus reedel esile rahusvahelist hukkamõistu, kuid esimesest negatiivsest reaktsioonist suutsid aktsiaturud siiski kosuda. S&P 500 lõpetas sessiooni 0,2% kõrgemal ning Euroopas sulgus Stoxx 600 lõpuks marginaalse muutusega, olles avanenud ligi 1,7% miinuspoolel. Nädal kujunes võidukaks mõlemal pool Atlandit: S&P 500 taastus eelneva nädala langusest 3,2% ning Stoxx 600 jõudis 3,6% tõusuga samuti tagasi 12. mai taseme juurde.

    Märtsis teatas Euroopa Keskpank, et pakub pandeemia tõttu tuge nii valitsustele kui ka ettevõtetele, ostes kokku 750 miljardi euro ulatuses võlakirju. Kuigi aprilli lõpus toimunud istungil osade üllatuseks seda mahtu ei suurendatud, siis protokolli kohaselt ollakse seda valmis tegema juuni istungil, mil EKP avaldab ühtlasi oma värsked majandusprognoosid.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat erisuunaliste liikumistega: Jaapani Nikkei kerkis 1,6%, Lõuna-Korea Kospi kosus 1,0%, Hiina Shanghai Composite 0,1% ja Austraalia S&P/ASX200 indeks 1,9%. Negatiivsem oli meeleolu Hongkongi börsil, mida esindav Hang Sengi indeks langes 0,7% võrra, olles ajendatud Hiina-vastastest protestidest, mis muutusid nädalavahetusel taas vägivaldseks. Hiina välisminister Wang Yi soovitas oma esinemises Ühendriikidel loobuda soovmõtlemisest, et nad suudavad Hiinat muuta. Samuti hoiatas ta, et USA liidrid tüürivad pingeid kruvides potentsiaalselt uue külma sõja suunas, mis on aga ohtlik ja võib ohustada üleilmset rahu.

    Kuna Ühendriikide börsid on täna püha tõttu suletud, siis võib kauplemine olla selle võrra vaiksem ka Euroopas, kus majandusuudistest võiks esile tõsta vaid Saksamaa ettevõtete maikuu kindlustunde indeksid.

    09.00 Saksamaa esimese kvartali lõplik SKP
    10.30 Rootsi töötuse määr (aprill)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (mai)
  • Saksamaa esimese kvarali SKP revideerimine muutusi ei toonud: kvartali baasil langes majandus 2,2% ning mullusega võrreldes 2,3%
  • Saksamaa ettevõtete hinnang jooksvale olukorrale halvenes mais 0,6 punkti 78,9 punktile vs oodatud 80,0, kuid järgmise kuue kuu väljavaade kerkis 10,7 punkti 80,1 punktile (oodati 75,0), mis viitab lähikuudel konjunktuuri võimalikule pöördumisele.

    IFO says;
    -Gradual easing of lockdown does offer a glimmer of hope.
    -Many firms are still pessimistic about their business
    -German economy sees light at the end of a tunnel

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon