Börsipäev 27. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 2233 tehingut ning käive oli 1,509 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 934 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 516 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1325 ning 845.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Baltika Grupp BLT1T lõpetas esimese kvartali 2,474 miljoni euro suuruse puhaskahjumiga. Eelmise aasta sama perioodi kahjum oli 1,442 miljonit eurot. Esimese kvartali negatiivne majandustulemus on tugevalt mõjutatud nõrgast märtsikuust, mida põhjustas ülemaailmne COVID-19 pandeemia välja kuulutamine. Jaanuari- ja veebruarikuu majandustulemused vastasid ettevõtte prognoosidele.

    Sel nädalal:
    29.05 AUGA group AUG1L vahearuanne
    29.05 Linas Agro Group LNA1L vahearuanne
    29.05 Olainfarm OLF1R vahearuanne
  • Majanduse aktiivsuse taastumise väljavaade hoidis eile aktsiaturgusid tõusukursil, kuigi uudised sellest, et Ühendriigid võivad lähipäevil karistada Hiinat Hongkongis toimuva pärast sanktsioonidega, vähendasid USA sessiooni teises pooles veidi investorite riskijulgust. S&P 500 sulgus 1,2% kõrgemal, kui veduri rolli võtsid eile tehnoloogia- ja tervishoiuettevõtetelt üle sektorid, mis pole siiani ralliga kuigi palju kaasa läinud (pangandus, tööstus, energia). Nasdaq lõpetas samal ajal aga päeva 0,2% tõusuga. Euroopas pani Stoxx 600 indeks sessioonile punkti 1,1% tõusuga.

    Tarbijate kindlustunde näitajad liikusid eile kõrgemale nii Saksamaal kui ka Ühendriikides. Esimene on mais saavutatud rekordmadalalt tasemelt (–23,1 punkti) taastumas juunis –18,9 punktile (oodati –18,0), ameeriklaste kindlustunne aga kerkis mais 0,9 punkti 86,6 punktile (oodati 87,0). Viimase puhul alanes hinnang jooksvale olukorrale 1,9 punkti 71,1 punktile, ent optimistlikumad olid tarbijad järgmise poole aasta väljavaate suhtes, mida kajastav indeks tõusis 2,6 punkti 96,9 punktile, jätkates taastumist märtsist saavutatud u kolme aasta madalpuntist (86,8 punkti).

    USA uute majade müük kasvas aprillis annualiseeritult 0,6% 623 tuhandeni, ületades tublisti analüütikute oodatud –23,4% prognoosi ning näidates, et kinnisvaraturg on kriisiolukorras pidanud paremini vastu kui kardeti, millele on osaliselt tuge pakkumas madalad intressimäärad.

    Dallase töötleva tööstuse aktiivsusindeks kerkis pärast aprillis saavutatud rekordmadalat taset mais 24,5 punkti –49,2 punktile (oodati –61,0 punkti) ning viitab koos varasemalt avaldatud New Yorki ja Philadelphia küsitlustega ka üleriigilise näitaja võimalikule taastumisele, mis selgub 1. juunil.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erisuunas: Nikkei jätkas tõusu, kerkides 0,7%, samas valitses negatiivsem meeleolu Hiinas ja Hongkongis, kus vastavad börsiindeksid taandusid 0,1% ja 0,5%.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Prantsusmaa ettevõtete ning tarbijate maikuu kindlustunde näitajad ning Richmondi töötleva tööstuse mai aktiivsuse.

    08.30 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja tarbijate kindlustunde indeksid (mai)
    14.00 USA kinnisvaralaenude taotlused (22. mail lõppenud nädal)
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (mai)
    19.30 FEDi James Bullard esineb
    21.00 FEDi Beige Book
    22.00 FEDi Bostic esineb
  • Pranstusmaa töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunne kerkis mais kahe punkti võrra 70 punktile. See jäi tublisti alla analüütikute oodatud 85 punkti, kuid arvestama peab seda, et aprill revideeriti palju madalamaks (82 pealt 68 punktile). Tarbijate kindlustunne alanes kahe punkti võrra 93 punktile, osutudes oodatud 92 punktist pisut paremaks.
  • Kinnisvaralaenude taotluste kasv jätkus USAs eelmisel nädalal kuuendat nädalat järjest kerkides WoW 8,6%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon