Börsipäev 11. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 1821 tehingut ning käive oli 1,519 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 986 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 507 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1129 ning 636.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    Tallinna Vesi TVEAT dividendi ex-kuupäev.
  • Kuigi Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee jäi eile truuks lubadusele jätkata majanduse toetamist veel pikka aega, lõpetas S&P 500 indeks päeva 0,5% ning Dow Jones 1,0% madalamal. Küll aga tundsid turuosalised ennast jätkuvalt väga kindlalt tehnoloogiasektoris, mis aitas Nasdaq indeksil jõuda 0,7% tõusuga järjekordse rekordini. Euroopas lõpetas Stoxx 600 volatiilse sessiooni 0,4% madalamal.

    Aktsiaturud võisid eelmisel nädalal USA maikuu tööturu raporti üle küll rõõmustada, kuid nii FED kui ka Jerome Powell selle eesotsas jäid majanduse väljavaate suhtes väga ettevaatlikuks, mistõttu prognoositakse intressimäära hoidmist nulli lähedal vähemalt 2022. aasta lõpuni ning varade kokkuostmise jätkamist senises mahus ehk 120 miljardi dollari eest kuus. Värsketes prognoosides oodatakse töötuse määra jõudmist praeguselt 13,3% pealt aasta lõpuks 9,3% peale ning majanduslangus peaks ulatuma 2020. aastal 6,5%-ni, taastudes tuleval aastal 5%, mis tähendaks seda, et ka veel 2021. aasta lõpus jääks USA majandusaktiivsus alla koroonaviiruse eelsele tasemele.

    Aasia aktsiaturud liikusid koos USA aktsiaindeksite futuuridega allapoole, kaubeldes Jaapanis 2,3% madalamal, Hongkongis 1,5% kaotusega, Lõuna-Koreas 1,7% ja Hiinas 0,4% miinuses. Osalt võis turuosaliste riskikartlikkust suurendada hirm koroonaviiruse nakkusjuhtumite arvu kasv osades USA osariikides.

    Kuigi Ühendriikides tervikuna kerkis koroonaviirusesse nakatunute arv eile 21,2 tuhat ehk 1,1%, ühtides viimase seitsme päeva keskmisega, siis Texases näiteks registreeriti eelneva ööpäeva jooksul 2504 uut juhtumit, mis on kõrgeim alates pandeemia algusest. Arizonas registreeriti 24 tunni jooksul üle tuhande nakatumise, olles teiseks kõrgeim näitaja alates viiruse leviku algusest. Veel täheldatakse viiruse teise laine suurenenud riski Floridas ja Californias.

    Tänastest majandusuudistest on esiplaanil USA esmased töötu abiraha taotlused, mille kasv võis konsensuse ootuse kohaselt taanduda eelmisel nädalal 1,877 miljonilt 1,55 miljonile.

    11.00 Itaalia tööstustoodang (aprill)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (mai)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused


  • Takeway võttis hiljuti üle (kah aktsiatega) JustEati. Nüüd võtab aktsiatega üle GRUB-i. Selle asemel, et USA turu kojuvedu maha rahuneks, muudab Euroopa suur tulija asja hoopis keerulisemaks. GRUB ei kasvanud, keskendus kasumile, ülejäänud pekavad kasvu ja turuosa. Arvatavasti hakkab sama poliitikat ka Grubhub Just Eat Takeaway.com N.V. ajama.

    Graafik on muidugi pandeemiast niimoodi visanud, aga illustreerib turuosalisi.
  • Itaalia tööstustoodang langes aprillis MoM 19,1% (oodati -24,0%) ja mullusega võrreldes -42,5% (oodati -41,1%).
  • USA töötu abiraha saajad püsivad jätkuvalt kõrgena

    US 5th June 2020 initial jobless claims 1.542m v 1.55 exp, prior 1.897m.
    29th May continuing claims 20.929m vs 20m exp, prior 21.268m.

  • Täna on alles eelmäng, õige kaduneljapäev on kalendri järgi nädala pärast
  • Largest daily changes
    Seal "Largest daily point losses" tabelis on eilne päev auväärsel 4. kohal. Seesama tabel on aga päris hirmutav ses mõttes et esimesed 7 kohta on kõik aasta 2020 käes!
    Vanad kalad pidevalt irvitavad "This time it's different, yeah right". Tegelikkus paistab aga olevat, et seekord tõesti on different. Mineviku põhjal on väga raske midagi ennustada seekord.
  • Minu arust ka, üks kümnest on ju palju vähem hirmutav kui sada tuhandest. Sellisel punktidepõhisel arvutusel on eksponentsiaalse kasvu korral küll ainult emotsionaalne väärtus. Teisisõnu, võrdleks ikka protsentuaalseid muutuseid, mitte punktipõhiseid.
  • Sorry, minu viga. Ma rääkisingi protsentidest aga ma rääkisin mitte esimesest vaid Largest closing point changes tabelist kuna see on minu arust parem indikaator. Paraku jätsin märkamata, et see sisaldab vaid viimaste aastate statistikat, mingit järeldust ajaloo kohta siit teha ei saa.
  • 2020 on Aliexpressi efekt.

    Sa tead, et see on pask, aga kuna tehingutasusid ei ole, siis ostad, kuna on odav.

  • Hertzi pankrotiprotsessi käigus vaadati, et equity käitub veidralt. Mõeldi välja, et sellesse saaks ju võlausaldajate kasuks $1B eest aktsiaid müüa, selle peale on HTZ täna +50%.
  • No äkki tahab fed osta need aktsiad 5-ga?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon