Börsipäev 4. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1727 tehingut ning käive oli 998 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 690 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 294 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1228 ning 433.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Tallink Grupp TAL1T vedas 2020. aasta augustis 453 880 reisijat, mida on 55,4% võrra vähem võrreldes eelmise aasta augustiga. Veetud kaubaveoühikute maht langes 2,4% võrra 29 798 ühikuni ning veetud reisijate sõidukite maht langes 17,3% võrra 95 430 ühikuni.

    Ühtlasi teatas AS Tallink Grupp eile börsile, et on turuolukorda arvesse võttes jätkusuutlikkuse ja konkurentsivõime säilitamiseks alustanud kontserni reorganiseerimist, mille eesmärgiks on suurendada kontserni efektiivsust ja viia kulubaas vastavusse prognoositava turismisektori taastumistsükliga. Reorganiseerimine hõlmab riigiti erinevaid lahendusi, muude hulgas koondamisi, osalisi töökoormusi ning laevade lipuriikide võimalikke muutusi tulenevalt maksu- ja muudest toetuspakettidest. Kokku puudutab algatatud reorganiseerimisprotsess kuni 2500 töötajat kõigis kontserni riikides.

    Tulekul:
    04.09-07.09 Klaipėdos nafta KNF1L augusti müügitulemused
  • Pikalt vaid ühes suunas kihutanud USA aktsiaturgudel kaldus kaalukauss lõpuks teisele poole ning müüjad suutsid seekord püsivat survet hoida. S&P 500 lõpetas sessiooni 3,5% kaotusega, mis viis indeksi tagasi eelmise teisipäeva taseme juurde ning Nasdaq taganes pea 5%. Madalama valuatsiooni juures kauplevatel Euroopa aktsiaturgudel jäi langus tagasihoidlikumaks, kui Stoxx 600 sulgus 1,4% miinuspoolel ning futuuride järgi näivad siinsed börsid alustavat täna positiivsel territooriumil.

    Üleilmselt avaldatud teenindussektori aktiivsusnäitajad viitasid sellele, et antud sektoris on august toonud kaasa tingimuste edasise paranemise, kui vastav globaalne PMI indeks kerkis 1,3 punkti 51,9 punktile ning saavutas sellega kõrgeima taseme viimase seitsme kuu jooksul. Kui võtta juurde ka töötlev tööstus, kerkis üleilmne erasektori aktiivsusindeks augustis 1,4 punkti 52,4 punktile, mis on kõrgeim alates 2019. aasta märtsist. Töötleval tööstusel on taastumisprotsessis läinud siiani paremini, kuna koroonaviiruse jätkuv levik mõjutab üldiselt teenuse osutajaid rohkem.



    Ühendriikides esitati läinud nädalal 881 tuhat töötu abiraha taotlust, märkides 130 tuhande suurust langust võrreldes eelneva nädalaga ning osutudes positiivsemaks analüütikute prognoositud 950 tuhandest. Töötu abiraha saajate arv kokku oli 22. augustil lõppenud nädalal 13,254 miljonit, alanedes eelneva nädalaga võrreldes 1,238 miljoni võrra. Ka viimane oli märksa parem võrreldes konsensuse prognoositud 14,535 miljoniga. Suuresti oli aga langus taotlustes tingitud tööturuameti uuest hooajalise korrigeerimise meetodist, mida hakati alates eelmisest nädalast rakendama. Korrigeerimata taotlused kerkisid 825,76 tuhandelt 833,352 tuhandele ja kui lisada siia juurde eraldi programmi kaudu abiraha taotlusi esitavad füüsilisest isikust ettevõtjad, kerkis koguarv läinud nädalal 1,43 miljonilt 1,59 miljonile.

    Aasia aktsiaturgudel võeti samuti kasumit, kuid langused jäid Wall Streetiga võrreldes väiksemaks: Nikkei langes 1,1%, Shanghai Composite alanes 1,4% ja Hang Seng 1,6% võrra.

    Täna on esiplaanil Ühendriikide augustikuu tööturu raport, mis peaks näitama, et väljaspool põllumajandussektorit loodi 1,35 miljonit töökohta (juulis 1,76 mln).

    NB! Ühendriikide börsid on esmaspäeval püha tõttu suletud.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (juuli)
    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve (juuli)
    15.30 USA tööturu raport (august)
    15.30 Kanda tööturu raport (august)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (4. september)
  • Saksamaa tehaste tellimused kasvasid juulis 2,8% võrreldes juuniga, mil need põrkasid 28,8% (korrigeeriti 27,9% pealt üles). Mullusega võrreldes aeglustus tellimuste langus 10,6% pealt 7,3% peale (oodati -6,0%).
  • Prantsusmaa valitsuse tänavune eelarvepuudujääk oli juuli seisuga 151 miljardit eurot, märkides 38% kasvu võrreldes mullusega
  • USA erasektoris loodi augustis oodatust vähem töökohti (headline number sisaldab rahvaloenduseks palgatud 238 tuhat inimest), kuid tööpuudus ja palgastatistika osutusid paremaks

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon