Börsipäev 23. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 1252 tehingut ning käive oli 584 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 260 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 302 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 871 ning 326.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Harju Elekter HAE1T kontsern sõlmis kaheksa-aastase raamlepingu Soome suuruselt teise elektrivõrgu ettevõttega Elenia OY. Esimese tarnelepingu allkirjastasid Harju Elekter ja Elenia aastateks 2021-2023. Leping sõlmiti 22. septembril, mille alusel toodavad Harju Elektri tütarettevõtted AS Harju Elekter Elektrotehnika ja Satmatic OY Eleniale kolme aasta jooksul ligi 2000 komplektalajaama. Lepingu maht on orienteeruvalt 20 miljonit eurot.

    Sel nädalal:
    25.09 LHV Group LHV1T allutatud võlakirjade märkimisperioodi lõpp.
  • Sessioon Ühendriikide aktsiaturgudel algas kõheldes, ent ostjatel õnnestus lõpuks oma jalg tugevamalt maha panna ning võidelda vahelduseks välja ka üks tõusupäev. S&P 500 indeks sulgus tarbekaupade ja tehnoloogiasektori eestvedamisel 1,1% kõrgemal ja Nasdaq kosus 1,7%, olles eelnevalt tulnud 2. septembril saavutatud tipust alla ligi 11%. Dollar jätkas valuutakorvi suhtes tugevnemist potentsiaalselt tänu Chicago FEDi presidendi Charles Evansi kommentaarile, et keskpank võib hakata tõstma intressimäära enne kui inflatsioon on uue raamistiku kohaselt saavutanud keskmiselt 2% taseme. Euroopas liikusid aktsiaturud üsna väikeste muutustega, jättes Stoxx 600 indeksi lõpuks 0,2% plusspoolele.

    Ühendriikide olemasolevate majade müük kasvas augustis annualiseeritult 2,4% 6,0 miljonile, mis oli kõrgeim tase alates 2006. aastast ning ühtis täpselt analüütikute ootusega. USA kinnisvaraturg on tänu madalatele intressimääradele majanduse üks tugevamaid sektoreid ning see peaks ökonomistide sõnul jääma selliseks ka siis, kui valitsus täiendavat stiimulpaketti heaks ei kiida. Olemasolevate majade varu alanes augusti müügitempo baasil 3,0 kuu peale, mis on väga madal tase ning toetas seetõttu mediaanhinna tõusu 5,1 tuhande dollari võrra rekordkõrgele 310,6 tuhandele dollarile.



    Richmondi FEDi töötleva tööstuse aktiivsus paranes septembris kolme punkti võrra 21 punktile, ületades analüütikute 12punktist prognoosi. Ka detailid olid tugevad: uute tellimuste indeks kerkis 12 punkti 27 punktile, mis oli kahe aasta kõrgeim tase ja tööhõive indeks tõusis kuue punkti võrra 23 punktile, märkides 25 kuu tippu. Siiani avaldatud kolm regionaalset töötleva tööstuse küsitlust viitavad sellele, et augustis 56,0 punktile jõudnud üleriigiline ISM indeks võib septembris edasi kerkida.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel võrdlemisi väikeste muutustega erinevates suundades, välja arvatud Austraalias, kus S&P/ASX200 indeks rallis 2,3% pärast seda, kui turul hakati spekuleerima intressimäära edasise kärpe üle keskpanga oktoobrikuu istungil. Nikkei alanes 0,4%, Shanghai Composite kerkis ja Hang Seng kerkisid 0,1%.

    Tänane päev möödub Euroopas ja USAs peamiselt töötleva tööstuse ja teenindussektori septembri esialgsete aktiivsusnäitajate seltsis.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    10.15 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    16.45 USA Markiti töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (september)
    17.00 Jerome Powell esineb kongressis
  • Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks on oktoobris paranemas vaid 0,1 punkti võrra -1,6 punktile, samas kui analüütikud lootsid näha taastumist -0,8%le
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse aktiivsus paranes septembris, kuid teenindus sai koroona uue leviku tõttu pihta

    French Markit Manufacturing PMI Sep P: 50.9 (est 50.6; prev 49.8)
    French Markit Services PMI Sep P: 47.5 (est 51.5; prev 51.5)
    French Markit Composite PMI Sep P: 48.5 (est 51.9; prev 51.6)
  • Sama lugu Saksamaal, kus töötleva tööstuse aktiivsuse hoogustumine aitas hoida üsna stabiilsena kogu eraseektori näitajat

    Germany Sept. Flash Services PMI 49.1; Est 53; 52.5 in Aug
    Germany Sept. Flash Manufacturing PMI 56.6; Est 52.5; 52.2 in Aug
    Germany Sept. Flash Composite PMI 53.7; Est 54; 54.4 in Aug
  • Euroala erasektori aktiivsuse kasv seiskus septembris, kuna suurema osatähtsusega teenindussektor seisab silmitsi nakkuste arvu uue laine ja piirangute kehtestamisega, mis vähendavad inimeste liikumist ja kulutusi. See tekitab kahtlemata lähikuudel küsimusi piirkonna majanduse taastumise jätkumise osas.

    Eurozone Markit Manufacturing PMI Sep P: 53.7 (est 51.9; prev 51.7)
    Eurozone Markit Services PMI Sep P: 47.6 (est 50.6; prev 50.5)
    Eurozone Markit Composite PMI Sep P: 50.1 (est 51.9; prev 51.9)
  • USA kinnisvaralaenude taotlused kasvasid 3,4% eelneval nädalal ning aastatagusega võrreldes on tase 25% kõrgem
  • Tänase päeva staar USA börsil on kahtlemata Hiina väike päikesenergia firma SPI (SPI Energy), mis teatas täna, et kavatseb liikuda ka elektriautode ärisse ja tuleb välja, et "elektriauto" on tänasel päeval vähemalt turuosaliste jaoks võlusõna, sest aktsia on ainult täna kallinenud müstilised 3000%
  • "Nelli Janson"
    Tänase päeva staar USA börsil on kahtlemata Hiina väike päikesenergia firma SPI (SPI Energy), mis teatas täna, et kavatseb liikuda ka elektriautode ärisse ja tuleb välja, et "elektriauto" on tänasel päeval vähemalt turuosaliste jaoks võlusõna, sest aktsia on ainult täna kallinenud müstilised 3000%


    Nüüd juba +4000%
  • PTON millest siin üks hetk juttu oli ja kõike biitis - tundub hetkel üks turu parimad shorte. Noh..vähemalt siis väga hea short kandidaat.
    98....stop 101 peale.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon