Funderbeam - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Funderbeam

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Funderbeam (FB) alustas 2013. aastal, algset äriideed on mitu korda muudetud, kuni 5 aastat tagasi, detsembris 2015 alustati raha kaasamise piloodiga, kus korjati FB-le endale 10k uut raha, peamiselt ettevõttega seotud isikutelt. Esimesed "päris" raha kaasamise sündikaadid said tuule tiibadesse aprillis 2016. Esimesed ettevõtted olid SportID (nüüd Stebby), Shipitwise (ühinemise tulemusena nüüd Speys), Sportlyzer.

    Alguses oli põhirõhk primary market-il ehk uutele ettevõtetele raha kaasamisel, secondary market ehk kauplemiskeskkond oli algeline ja toimis hajusalt - vahel ei tehtud nädalaid ühtegi tehingut.

    Nüüd on saadud vajalikud litsentsid (Funderbeam is Authorised and regulated by the Financial Conduct Authority in the UK and licensed as a Recognised Market Operator (RMO) and as a Capital Markets Services (CMS) entity in Singapore by the Monetary Authority of Singapore (MAS)). Kauplemine toimib hästi ja tehingute arveldus toimub minutite jooksul, mistap saab kaupleja müügist saadud rahaga koheselt uue investeeringu teha.

    Suuremad konkurendid on üritanud midagi sarnast korda saata, paraku puuduvad neil kauplemiseks vajalikud litsentsid (taotlemine on keerukas, nõudlik ja pikaajaline protsess). Seedrs on näiteks ettevõtetele raha kaasanud kümneid kordi rohkem kui FB, aga kauplemise mahud on FB-l Seedrs'ist 2x suuremad. Rääkimata sellest, et kauplemine on Seedrs'is algeline, välja saab panna ainult müügisoove jm piirangud. FB-st ollakse aastaid maas.

    Regulatsioonide täitmine on arusaadavalt neelanud raha, FB on ise raha kaasanud korduvalt. Ettevõte viimane teadaolev valuatsioon on 25 mln (alates septembri algusest on kauplemine peatatud), vahepeal on siiski saadud 724k eest uut kapitali vahetusvõlakirjana.

    FB peamine vara on platvormil toimetavad investorid, kasutajaid on viimase raporti (okt '20) põhjal 63,1k, aktiivseid investoreid on muidugi vähem.

    Arvestades viimased paar kuud toimunud rallit, kus Funderbeamis on kauplemise mahud kasvanud üle 4 korra ja mitmete aktsiate hinnad on mitmekordistunud (HUUM 2,5x, Ampler 2,2x, Promoty 2,4x), siis võib arvata, et kauplemise avades saab FB valuatsioon olema hoopis teine. Kauplemise FB aktsiatega loodavad nad nende kuu algul avaldatud info kohaselt taas avada lähipäevade jooksul.
  • FB platvormil on viimastel kuudel kauplemise käive kasvanud pärmina. Täna ületati oluline käibenumber - 1 miljon eurot viimase jooksva kuu (30 päeva) jooksul. Tehinguid on tehtud selle aja jooksul 3840.
  • Ma lisaks, et vahepeal on leitud päris huvitav uus turunišš - uut raha kaasamata olemasolevate osaluste kaubeldavaks muutmine. Nii saab pakkuda likviidsust enda optsiooniprogrammile ja leida uusi ustavaid kliente/brand ambassadore. Samal ajal taustal toimetamas ka privaatsed rahakaasamised, mis võiks olla samuti potentsiaalikas valdkond - varajase faasi investeeringud saab korraldada usaldusväärse osapoole vahendusel standardiseeritud tingimustel ja vabalt valituna kas avatult ja kaubeldavana või suletult.
  • Olen õigesti aru saanud, et:
    Käive Q3 2020 80 800 EUR, valuation 25 mln EUR, P/S=309,4

    Ja et P/S=5 juures peaks käive olema 5 mln EUR, et õigustada 25 mln EUR'st valuatsiooni?
    Veits üle ei ole hinnatud või? AMZN P/S on 4,66 ja TSLA 21,2.
  • jahe, oponeerin vastu ja ütlen, et järelturg ei saa pikas perspektiivis olla edukas ilma esmase pakkumise turu aktiviseerumiseta. Täna toob FB turule 0-2 diili kuus ja seda on tegelikult väga vähe (30 pealist tiimi ei toida ära sellise dealflowga). Otselistimine on positiivne samm edasi ja mul väikene lootus on, et nad suudavad seda paremini hallata kui tänast kampaania ettevalmistamise protsessi. See viimane on jätkuvalt paras košmaar. Hetkel tuleb kokku võtta paraku nii, et "IPOs are so 2015 but they still work better".
  • "tauts"
    Olen õigesti aru saanud, et:
    Käive Q3 2020 80 800 EUR, valuation 25 mln EUR, P/S=309,4


    P/S võib küll kõrge olla aga mõtle palun korra, et kas kvartalikäibe põhist price-to-salesi keegi arvutab ja kas seda on õige võrrelda teiste ettevõtete aastakäibe põhise price-to-sales näitajaga.

    Tegelikult enne pandeemiat neil käive kasvas kenasti (jooksva 12 kuu käive ca 470k) aga eks Q2-Q3 olid rasked, kuna kampaaniad on pika vinnaga, siis mõjutasid need Q1 canceldatud projektid. Nüüd Q4 tuleb platvormi kaudu kaasatud raha suurem kui Q2-Q3 ja ka tulu kauplemisest kasvab. Pipeline samuti hetkel rekordiline, s.o. arengut on näha. Nüüd tuleb follow-through ära oodata. Vähemalt osaliselt edu võti ilmselt ka selles, et Aasiasuunaline äri läheks käima.

    Eesti ettevõtlusmaastikule on tegemist ülipositiivse asjaga. Kui First North meil ilmutab alles nüüd esimesi elumärke, siis Funderbeami kaudu on Eesti ettevõtlus saanud päris arvestatava investeeringute allika, mis toob meile mh ka päris palju väliskapitali.
  • Ma juhin tähelepanu, et Londoni ja Singapuri litsentsid kaitsevad investorit ainult nendes riikides, kus litsents on välja antud. Ja mõlemal juhul ei ole see välja antud Eesti firmale vaid samanimelisele firmale. See ei tähenda ,et äri ei võiks hea olla nendes riikides, kuid kui vaadata listitud firmasid, siis esialgu suurt klientuuri nendest riikidest ei paista.
    Ma uurisin paar päeva tagasi change juriidilist sidusust oma oma osaluste ja funderbeami tokeni suhtes.
    No tegemist ei ole kindlasti juriidikaga vaid mingi muu fenomeniga mida siin kasutatakse asjade seletamisel.
  • "TauriA"
    jahe, oponeerin vastu ja ütlen, et järelturg ei saa pikas perspektiivis olla edukas ilma esmase pakkumise turu aktiviseerumiseta. Täna toob FB turule 0-2 diili kuus ja seda on tegelikult väga vähe (30 pealist tiimi ei toida ära sellise dealflowga). Otselistimine on positiivne samm edasi ja mul väikene lootus on, et nad suudavad seda paremini hallata kui tänast kampaania ettevalmistamise protsessi. See viimane on jätkuvalt paras košmaar. Hetkel tuleb kokku võtta paraku nii, et "IPOs are so 2015 but they still work better".

    Tauri, Seedrs on toonud esmasele turule 1 mld £ väärtuses uut raha, ent nende tegevus on siiamaani kahjumlik. Puude taga tasub metsa näha, esmane turg on mõeldud vaid toitma kauplemist. Aktiivne kauplemine omakorda tekitab uusi aktiivseid kasutajaid.

    Kohe teisesele turule toomine on ehk kõige kasumlikum. Eriti nende, kel endal palju lõpptarbijaid - nõnda saaks uus firma oma kliente enda aktsionäriks siduda ja FB palju uusi kasutajaid.
  • "tauts"
    Olen õigesti aru saanud, et:
    Käive Q3 2020 80 800 EUR, valuation 25 mln EUR, P/S=309,4

    Õige on võrrelda aastakäivet, nagu Sa AMZN-i ja TSLA puhul tegid. FB jooksva 12 kuu käive oli 394k (seisuga Q3'20), P/S=63,5. Tagasipõikena, neli aastat tagasi, kui FB väärtus oli 13,9 mln, siis oli firma käive null või mõni tuhat eurot (selles kvartalis tõstis FB raha vaid iseendale ja kauplemine oli tasuta). Seega, edasiminek on olemas.

    FB tegevuse puhul on tegemist suure sisenemisbarjääriga (litsentsid ja ranged piirangud), ärimudeli ülesehitamine võtab aastaid. FB ülesanne on nüüd saada platvormile ligitõmbavamaid ettevõtteid, eelkõige aga rohkem kauplejaid ning suurendada kauplemiskäivet.
  • "invictus"
    "tauts"
    Olen õigesti aru saanud, et:
    Käive Q3 2020 80 800 EUR, valuation 25 mln EUR, P/S=309,4


    P/S võib küll kõrge olla aga mõtle palun korra, et kas kvartalikäibe põhist price-to-salesi keegi arvutab ja kas seda on õige võrrelda teiste ettevõtete aastakäibe põhise price-to-sales näitajaga.


    Jah, sellest ma sain ise ka aru, et arvutus kvartalipõhiselt läks, aga LHV foorum ei võimalda juba postitatut editeerida. Vaatasin vist alguses, et need numbrid tähistavad kolme kvartalit, mitte kolmandat kvartalit ja tegin ligikaudsed arvutused. Aga suures pildis vahet pole, 25 mln valuatsioon (FB ise näitab isegi 30 mln) on nii või naa soovmõtlemine. 470k käibe pealt võiks valuatsiooni rahulikult 10-ga jagada. Üle 2,5 mln küll ei julgeks pakkuda, aga eks nende startuppide puhul ongi see numbrimaagia suuresti umbluu ja keegi täpselt aru ei saa, kust need võetud on.
  • Selline teoreetiline hüpotees, et kui FB peaks pillid kotti panema, mis siis nendest investeeringutest saab, mida investorid on teistesse ettevõtetesse teinud? Kui kauplemisvõimalus ära kaob, siis vaata ise, kuidas oma positsioonist lahti saad? Mingi investorikaitse leping on ka ikka, et platvormi ja investorite raha on eraldi potis?
  • "jahe"
    Kohe teisesele turule toomine on ehk kõige kasumlikum. Eriti nende, kel endal palju lõpptarbijaid - nõnda saaks uus firma oma kliente enda aktsionäriks siduda ja FB palju uusi kasutajaid.

    Täpsustan, siin pole vahet, kas esmasele või järelturule, erinev on vaid eesmärk (raha kaasamisega või ilma) ja (turundus)strateegia.
  • "tauts"
    "invictus"
    "tauts"
    Olen õigesti aru saanud, et:
    Käive Q3 2020 80 800 EUR, valuation 25 mln EUR, P/S=309,4


    P/S võib küll kõrge olla aga mõtle palun korra, et kas kvartalikäibe põhist price-to-salesi keegi arvutab ja kas seda on õige võrrelda teiste ettevõtete aastakäibe põhise price-to-sales näitajaga.


    470k käibe pealt võiks valuatsiooni rahulikult 10-ga jagada. Üle 2,5 mln küll ei julgeks pakkuda, aga eks nende startuppide puhul ongi see numbrimaagia suuresti umbluu ja keegi täpselt aru ei saa, kust need võetud on.


    Jep, üle 10-kordse viimase kümne aasta keskmise kasumi ettevõtte eest maksta võiks üldse keelatud olla. Seejuures ma olen kuulnud, et ettevõtte väärtus ei sõltu tema kasvupotentsiaalist, omandatud litsentsidest ja turupositsioonist ega isegi infotehnoloogilistest investeeringutest. Make füüsiline põhivara great again!

    Tõsiselt rääkides, siis 2,5 miljonit ei ole mingi tõsine jutt. Seda kinnitab kasvõi asjaolu, et Funderbeami enda osakud on Funderbeamis kaubeldavad ja turg hindab neid 10-12x väärtuslikumaks. Sellise lähenemise pinnalt ma julgen väita, et sa ilmselt ei ole iduettevõtetesse ega laiemalt kasvuettevõtetesse investeeriv isik ja see on okei. Lihtsalt pole mõtet sel juhul ka väita, et ülejäänud turg ülehindab varade väärtust kümnekordselt.

    Selline teoreetiline hüpotees, et kui FB peaks pillid kotti panema, mis siis nendest investeeringutest saab, mida investorid on teistesse ettevõtetesse teinud? Kui kauplemisvõimalus ära kaob, siis vaata ise, kuidas oma positsioonist lahti saad? Mingi investorikaitse leping on ka ikka, et platvormi ja investorite raha on eraldi potis?


    Funderbeam on reguleeritud ettevõte. See tähendab, et täiesti eraldiseisvalt muudest vahenditest on ettevõttel 1,1 miljonit eurot, et täita regulatiivseid kapitalinõudeid. Mina ei ole Funderbeami enda investor ja pole seetõttu paljuga kursis aga see info on platvormilt ikka päris kiirelt leitav. Muus osas on samuti kodulehel terve eraldi sektsioon.
  • OK, las olla. Ei peagi ennast turust targemaks. Aga samamoodi ei usu ka, et turul alati õigus oleks. Millest muidu need buumid ja krahhid siis tekivad? :). Veidi out-of-topic juba, aga kas 2000. aastal hindas turg tehnoloogiasektori väärtust õigesti?
  • Võimalik muidugi aga kriitilisemad investorid suudavad vist igast kolmest mullist üles leida vähemalt kolmkümmend :)
  • Täna kell 11 taasalustab Funderbeam oma aktsiatega kauplemist enda platvormil. Mõned punktid, millega arvestada:

    FB1
    - Loan Note
    - kõige esimene sündikaat platvormil. See oli mõeldud piloodina, mistap selle maht on vaid 10k.
    - väärtus emissioonil 1, pre-money valuation 10 mln
    - sündikaadi hind on liikunud teistest kõrgemal. Mõistuspärast põhjendust sellele pole, investorid paistavad maksvat preemiat võimaluse eest saada mõnesaja euro eest protsent või paar sündikaadist.
    - 1 note platvormil esindab 0,91417162 Funderbeami aktsiat

    FB2
    - Loan Note
    - maht 424,3k
    - väärtus emissioonil 1,19, pre-money valuation 13,93 mln
    - 1 note platvormil esindab 0,91417162 Funderbeami aktsiat

    FB (endine FB3)
    - Nominee Structure (lähemalt Loan Note-i ja Nominee Structure erinevustest)
    - maht 492,8k
    - väärtus emissioonil 1,4, pre-money valuation 25 mln
    - 1 aktsia platvormil esindab 1 Funderbeami aktsiat

    Seega peaks olema FB aktsia olema ceteris paribus 9,39% kallim kui teised (või teised 8,58% odavamad kui FB, sõltub kummalt poolt vaadata).
  • FB aktsiate arv on pärast UK Future Fund'ile eraldatud aktsiaid (täpne arv sõltub järgmise raha tõstmise raundi realiseerumisel, aga see ei saa palju erinema) 20 050 232.

    FB valuatsiooni saab, kui korrutada FB aktsia hind platvormil aktsiate arvuga. FB aktsia hind enne kauplemise peatamist oli 1,4 eurot, seega on valuatsioon enne kauplemise avamist: 20 050 232*1.4=28 070 324,8 eurot.
  • Funderbeami turu koguväärtus on 976 383 000 EUR + paar asja veel.

  • Ega sa mitme kampaaniaga emitente korduvalt ei lugenud? Funderbeam, Ampler jne.
  • "invictus"
    Ega sa mitme kampaaniaga emitente korduvalt ei lugenud? Funderbeam, Ampler jne.


    Kõik lugesin kokku mis praegu listis on.

    Ma ei ole kindel kas peaks neid eraldi või ühekordselt loendama ja kui peaks, siis kuidas.

    Topelt on hetkel:
    • Amplerid 68.74 + 76.50
    • Chagad 8.67 + 11.07
    • Funderbeamid 90.22 + 128.27 + 89.49
    • Include´d 4.58 + 7.40
    • Speys´d 5.94 + 7.07 + 7.15
    • SportID´d 5.65 + 5.68
    • Tankerid 2.55 + 2.70
    • Upsteamid 4.76 + 7.13

    Kui ühekordselt lugeda, siis ca -300m kaoks turuväärtusest ära.
  • Selles mõttes ikka peaks iga ettevõtet lugema ühe korra, kuna see market cap pole ju turul kaubeldav float vaid turuhinnast lähtuvalt tuletatud hinnang kogu ettevõtte väärtusele.
  • Funderbeam on hetkel ise ka raha tõstmas @ pre-money valuatsioon 35m:



    Teatas äsja ka sellest, et tingituna suurest nõudlust, tõstetakse max kaasatav summa 2 500 000 EUR peale.

    Raha kaasamise üldeesmärgid:
    Next Steps

    Funderbeam faces three main challenges:

    1. to approach as many private companies as possible
    2. to serve clients across borders
    3. to continue to build a scalable operating model with as little human intervention as needed
    With the way our trading volumes scaled during 2020, we believe the platform is ready for substantial growth in business volumes. In 2021, we plan to continue to grow through partnerships and serving institutional clients. This is what we believe is the critical key to our profitability.

    To meet these challenges, Funderbeam has signed a number of NDAs with institutional partners, who already serve our target segments but do not have trading cabilities; and early stage investor groups. All of these have the ability to bring larger numbers of companies to Funderbeam. They will be able to offer more services to their clients, and benefit from revenue share arrangements; Funderbeam benefits from scaling the volumes of transactions on its platform.

    For 2025, Funderbeam aims to be THE global marketplace for private companies, to list their shares and raise additional funding. The chart below shows how we see our customer groups using Funderbeam in the long term.
    ...
    What will the funding achieve?

    Funderbeam’s monthly net cash burn is currently approximately €200k. The funding raised in this round will extend the company’s runway accordingly. Management aims to raise a total of €5m during 2021, based on a pre-money valuation of €35m. In addition to funding the business’s ongoing operations, it will also allow us to make a small number of key hires, in particular a senior lead in Singapore, and a senior sales executive in the UK. Operational and back office roles will be added as the business grows. In total, these are expected to add around €50k per month to operating costs and cash outflow.

    Funderbeam is targeting revenue of €0.6m in H1 and €1.8m for 2021 as a whole. If achieved, this revenue performance will reduce net monthly cash burn to less than €100k. This is expected to take Funderbeam to cash flow breakeven by no later than mid-2022.

    The funding will also secure Funderbeam’s short-term financial position and allow it to enter the next phase of industry development in a position of relative strength. In particular, management sees that a wave of consolidation may be beginning, initiated by the announced merger of Crowdcube and Seedrs. Some other platforms may struggle to survive over the medium to long term, and a well capitalised Funderbeam could be positioned to take advantage of acquisition opportunities, on an opportunistic basis.



    Natuke numbreid - seni kahjumis, aga tahavad järgmise aasta keskel break-evenisse jõuda:


    KPI-d:



    Kampaania avatud kuni homseni (03.03.2021) kell 19:00 CET
  • Praeguse seisuga:

    1075 investorit on indikeerinud huvi 3 050 000 EUR ulatuses.
  • Praeguse seisuga:

    1286 investorit on indikeerinud huvi 3 610 000 EUR ulatuses.

    Ja kampaania lõpp on täna õhtul kell 19:00 CET.
  • 4h enne lõppu:

    1380 investorit on indikeerinud huvi 3 990 000 EUR ulatuses.
  • 1h enne lõppu:

    1415 investorit on indikeerinud huvi 4 140 000 EUR ulatuses.
  • Viimane seis pärast kampaania sulgemist ja enne lõpliku jaotuse selgumist on järgmine:

    1451 investorit on indikeerinud huvi 4 260 000 EUR ulatuses.
  • Nii vaikseks kõik on jäänud... FB rahatõstmise kohapealt. Oleks vahva teada, palju kellelgi õnnestus teenida. Jagage pls kogemust algajale.
  • "momentum"
    Viimane seis pärast kampaania sulgemist ja enne lõpliku jaotuse selgumist on järgmine:

    1451 investorit on indikeerinud huvi 4 260 000 EUR ulatuses.


    Ajaloo huvides logime ära ka lõpliku seisu:

    1416 invesorit investeeris 2 610 000 Eurot.



    "Darvin"
    Nii vaikseks kõik on jäänud... FB rahatõstmise kohapealt. Oleks vahva teada, palju kellelgi õnnestus teenida. Jagage pls kogemust algajale.


    Värskelt avaldatud Q1 raportist selgub, et esimene kvartal oli väga tugeva kasvuga: rohkem tehinguid, palju kapitali kaasatud, kauplemismaht suur jne:



    Kui esimene spekulatiivne supply lahtub, siis hakkab tokeni hind vaikselt üles liikuma, kui samasugune kiire areng jätkub.
  • Tänud, Momentum,
    ma kartsin juba, et vaikus on selle pärast, et kommentaariumi gurud püüavad siiamaani müüa, kuna ei tõuse.. no ei tõuse enam nagu tahaks.. aga tänu vastusega vaeva nägemise eest. Olles ise mõnda aega juba FBeamis kohal, pean küll mainima, et peale detsembrikuiseid siinseid üleskutseid ja ka ÄP kajastust on palju spekulatiivset raha FB-i tulnud. Olen vaadanud mõningaid kloune nimeliselt, kellel päris soliidsete ettevõtete taust ja lihtsalt osta-müü poolel mõlemil 1-2 osaku kaupa tehingud üleval. Mõtlengi, kas äkki oleks siin sobiv infot jagada või kusagil mujal foorumis. sinu arvamus?
  • Alates 22. aprill on Funderbeamis orderid anonüümsed. Darvin, su klounihuvil on nüüd kriips peal :)
  • Tänan AngelP-d vastuse eest. Paraku on mõne mehe suhtlusstiil nii iseloomulik, et selle tunneb lisaks kommentaariumile ka orderites ära. Sinu nõusolekul avalikustaksin su nime või ainult pildi (viimane pole küll suurem asi..),
    ok?
  • Funderbeam andis teada olulisest arengust: Press release: Funderbeam partners with Startup Wise Guys to bring startups to secondary marketplace
    Global funding and trading platform Funderbeam and Europe’s top B2B startup accelerator Startup Wise Guys (SWG) partnered to enable liquidity for the portfolio companies of SWG. All present and future portfolio companies are enabled to raise funds and trade on the Funderbeam marketplace connecting investors from 129 countries.

    Funderbeam’s growth is fueled by a recent $4M funding addition led by Tim Draper, the early investor in Baidu, Hotmail, Skype, and Tesla. The aim of the funding round was to boost Funderbeam’s partnership based growth strategy.

    Funderbeam’s founder Kaidi Ruusalepp is delighted to add institutional partners to the growth model. “It takes years to build a truly modern secondary marketplace connecting global investors and traders with investment opportunities to private companies. One has to construct the product with digital infrastructure, secure legal framework and licenses, and business departments supporting the global reach. The hard work is done, and we are proud to secure the first global partnership with Startup Wise Guys, the pioneering B2B accelerator in the region,” said Ruusalepp.

    “A vibrant, liquid secondary market was one of the missing ingredients in New Europe’s startup ecosystem. Our partnership with Funderbeam is an excellent opportunity for our current and future portfolio founders to access liquidity on their entrepreneurial journey,” added Herty Tammo, Co-founder of Startup Wise Guys.

    “This also opens new possibilities for Startup Wise Guys itself, enabling us to list shares and supporting us in the management of syndicates. We see Funderbeam leading in Europe and Asia in an area which $6.9bn valued CartaX is pioneering in the US,” he continued.

    Funderbeam has been built diligently with a product centred approach as the trading solution for private companies is not for everyone to build, but for many to benefit from. Funderbeam now expands its secondary marketplace by introducing links and partnerships with institutional investors, including brokers, and institutions serving private companies with a need for a well-functioning secondary market. Startup Wise Guys is a perfect partner to kick off the partnerships approach.

    With more than 220 investments in early stage startups, Startup Wise Guys is one of the most active investors in Europe. To help techy startup founders become true entrepreneurs, they have been running a world class startup accelerator since 2012. They focus on acceleration programs for B2B SaaS, fintech, cybersecurity and sustainability early stage startups, as well as follow-on investments in accelerated startups. The Startup Wise Guys portfolio has already seen two major exits and overall startup survival and success rate is above 77%.

    Funderbeam serves investors from 129 countries and companies from Europe and Asia. Funderbeam Marketplace offers live and direct auto-match trading, allowing buyers and sellers to interact 24/7, 365 days a year. Trade settlement is revolutionised with a T+10 minutes cycle offered uninterruptedly. The Funderbeam Venture Index that reflects assets listed on the marketplace has grown from 1,300 points to 2,600 points or 100% in the last six months. Marketplace trading volumes have been growing 10 times since October 2020. The market cap of Funderbeam marketplace is approximately €700M. The company has investment firm licenses from the UK, Estonia (EEA) and Singapore; Singapore is additionally the home for its trading licences.

    Funderbeam was founded in 2013 and is led by Kaidi Ruusalepp, a former CEO of Nasdaq Tallinn Stock Exchange and Central Securities Depository. Funderbeam has offices in London, Singapore, Copenhagen, Tallinn and Zagreb.



    Mulle jääb praegu arusaamatuks, kas SWG hakkab Funderbeami platvormi lihtsalt oma sündikaatide hoidmiseks ja manageerimiseks kasutama, või avatakse positsioonid, või osa nendest, kohe ka ülejäänud investoritele.

    Kui teine variant, ehk kiirendi kasutab oma positsioonide võimendamiseks avalikku raha, siis on see Funderbeami jaoks erakordselt suurepärane uudis, sest viimase aja arengud on selgelt näidanud, et iga uus suurem emissioon tõstab kauplemismahtu. Kui mõni kiirendi suure osa oma deal-flow´st avalikkusele avab, siis hakkab Funderbeami järelturul noteeritud ettevõtete koguhulk kiirelt kasvama. Loomulikult samuti ka käive. Ja kuna Funderbeam saab 0.5% müügitehingu väärtusest, siis tõus kauplemiskäibes muudab suure ja aktiivse turu Funderbeami jaoks kiiresti heaks tuluallikaks.
  • Huvitav, kas Funderbeam allub ka Finantsinspektsiooni turumanipulatsiooni reeglitele või seal on pump and dump täitsa okei tegevus? Pole nagu kuulnud, et need meie "juhtinvestorid" ja "staarinvestorid", kes igal pool meedias oma investeerignuid promovad, kuskil disclosiksid, palju neile promo eest maksti, kas nad müüsid oma aktsiad järgmine päev või kelle abikaasa sai "juhuslikult" üleöö rikkaks.

    Lisaks kui kuuled lugusid, kuidas tavainimesed/lihttöölised, kellel puudub igasugune arusaam aktsiatest või millega üldse Barking tegeleb, tormavad oma sääste/pensioniraha investeerima sellepärast, et "Tanel Padar on lahe", siis huvitav, kes vastutab, kui kõik ei peaks nii roosiliselt lõppema nagu täna seda müüakse - FI, Funderbeam või Tanel?
  • Mis te arvate, kas see on mõistlik strateegia, kui tavainimene, kes ei tea aktsiatest mitte midagi, võtab oma pensioni nüüd välja, makstes riigile ja vabaks.ee-le 36%. Seejärel investeerib selle Funderbeami, sest kõik meie staarinvestorid soovitavad investeerida iduettevõtetesse, kuna see on meie tulevik ja seal "papp kasvab nagu pärmi peal"?
  • octopus, sa pole kuulnud, palju promo eest maksti aga kas sa uurinud oled või lahmid niisama? Funderbeami puhul on iga kampaania all juhtinvestori tasud välja toodud ja reeglina kaasneb kampaaniaga juhtinvestorile aastane lockup periood. Funderbeam on ise reguleeritud nii Eestis kui ka Singapuris, sh allub turumanipulatsiooni puudutavatele õigusaktidele. Kui sul on kahtlus, et keegi tegutseb keelatult, siis loomulikult anna nt Funderbeamile märku.

    Kes vastutab selle eest, et keegi investeeris seetõttu, et ta on ise valdkonnas ebaadekvaatne on igihaljas küsimus. Pealtnägijas oli kunagi selle kohta õpetlik lugu - Tanel Padar tuleb lihtsalt keldrisse arvuti taha panna ja investeerib, kuni tavainimene/lihttööline on kaotatud raha tagasi teeninud.
  • Ma ei ole märganud, et UKs analoogsetel platvormidel selline osade kallinemine toimuks.
  • "TNT"
    Ma ei ole märganud, et UKs analoogsetel platvormidel selline osade kallinemine toimuks.


    Likviidsus on väike ja iga väikegi haip tõmbab hinna üles. Eks ka vastupidi, nähakse ju kõvasti vaeva, et rattafirmast saaks kasumit võtta.
  • Tundub, et lõpuks on see ettevõtmine oma visiooni paika saanud ja tekkinud on selge siht kuhu poole liikuda -> https://www.funderbeam.com/blog/news/funderbeam-unlocking-the-private-market/
  • Restart 2021-05-08
    Avaldatud: 8. mai 2021
    Restardis on külas Funderbeami asutaja Kaidi Ruusalepp, kes räägib sellest, miks ja kuidas on Funderbeami tehingute maht sügisest äkitselt kordades tõusnud.
    https://podcast.kuku.postimees.ee/podcast/restart-2021-05-08/
  • Funderbeamis paljudel ettevõtetel on kaubeldavad erinevad osakud, näiteks Upsteamil. Kuidas aru saada millist parasjagu on kasulikum osta?
  • Defineeri enda jaoks "kasulikum". Kas soovid saada võimalikult odavalt osalus ettevõttes, või et osakud oleksid likviidselt ja kergelt kaubeldavad? Paljudel juhtudel need kaks on vastandlikud. Loan Note kipub olema allahinnatud, kuigi annab samaväärse osaluse ettevõttes, samas on neil kauplemist vähem ja kiire müügihuvi korral võid kogu selle allahinnatuse kaotada laia ostu-müügi ääre tõttu. Kui ostad pikaks ajaks ja ei plaani paanitseda, siis vali see instrument, mis on odavam. Seda infot näed "market cap" veerus.
  • Vaata seda paar postitust varem jagatud Nugis Aino twitterit, seal kohe esimene link: https://nugis.substack.com/p/understanding-equity-and-tradeable
  • Funderbeam kasvatab aegalaselt, aga järjepidevalt tegevusmahtu.

    Q2 numbrid:



    Samal ajal teise poolaasta prognoosid on üsna ambitsioonikad:
    What’s next in H2
    Funderbeam is continuing to focus on developing partnerships and increasing the number of private listings as part of our strategy to grow the volumes and depth of liquidity on the Marketplace. We will expand our activities into both Latvia and Lithuania (subject to completing legal and regulatory work), and will bring Croatian opportunities back to the platform in partnership with the Zagreb Stock Exchange.

    Targets:

    • 15 funding projects through partnerships, with a total goal of 42 funding projects
    • Continue to develop new B2B partnerships
    • Targeting one high profile or well recognised company for listing
    • Completion of first funding that requires a prospectus (€8m+)
    • Completion of link to one retail broking and one institutional trading counterparty
    • Growth in UK and Scandinavian markets


    Soovivad teisel poolaastal 15 rahastusprojekti läbi partnerluste ellu viia. Samal ajal kogu eesmärk 42 projekti (???).
    Soovivad vähemalt ühe kõrge profiiliga ettevõtte listimist.
    Sooviad vähemalt ühte rahastusvooru mis vajab prospekti, ehk üle 8m EUR suurune kaasamine.
    Soovivad vähemalt ühe ühenduse avada väliste pankade ja maakleritega.
  • Mis toimub Funderbeamis?
    Kõik kukub kolinal, isegi uued IPOd
  • Mina arvan, et... 1. FB pole enam nii popp ja lahe nagu mõned kuud/aastad tagasi, kindlasti pole kasuks ka viimase aja fuckupid. 2. Mingi osa rahast liigub mujale, nt Enefit Green IPOsse ja muud rahakaasamised.
  • Funderbeam on kohutav keskkond lihtsate, selgete investeeringute tegemiseks. Näiteks üheklassiliste aktsiatega ettevõtte noteerimiseks. Vähemalt balti regioonis sööb Börs Funderbeami selles vallas ära, sest ei ole mingit universumit, kus keegi eelistaks mingit esoteerilist platvormi börsile, kui kulud enam rolli ei mängi.

    Mille jaoks funderbeam hea on, on igasugu esoteeriliste struktuuride ja 7. raundi konvertide välja laskmiseks, sest börsil selline alkeemia kaubelda ei saa. Funderbeami roll ongi sisulisel olla umbes nagu VC marketplace. Ta ei ole, ega saa kunagi millekski selliseks nagu börs (lihtsate reeglitega, lihtsate instrumentidega laia kasutajaskonnaga turg), kuna listitud instrumendid on seal nii keerulised, et juhtuma peab üks kahest:
    1) Kas kriitiline mass jaeinvestoreid ei osale, sest keegi kurat ei saa aru, mis on mis ja süvenemine on enamusele liiga keeruline ja ülejäänutele liiga kallis.
    2) Kriitiline mass jaeinvestoreid osaleb ja varem või hiljem saadakse nii haledalt põske, et lõpetatakse see tsirkus kiirelt regulaatori poolt ära.

    20+ lehekülge investment agreement EI OLE MISKI, mida keskmine turuosaline loeb ja on enesepettus väita, et "investori asi on tutvuda sellega, mida ostab." Keskmine investor ei tutvu isegi börsiettevõtete kvartaliraportitega, ja see on väga lihtne ja straightforward info. Mingeid SHA'sid 6 appendixiga loevad ainult: juristid-sadistid ja finantsistid-masohhistid. Fuck that noise!

    TLDR: Funderbeam ei ole mainstream marketplace, sest lihtsas otsas konkureerib börs ta välja ja VC otsas ei tohiks retail isegi osaleda.
  • PS! Kui nüüd tuleb Nafta-Madis jälle haipima riskiinvesteeringuid retailile, siis annan teada, et iga kord, kui keegi ütleb "kõigil on võimalik 30% aastas teenida" või "kui süveneda, siis tegelikult on startuppidesse investeerimine palju väiksema riskiga kui [enter established asset]", siis keegi kusagil uputab ühe kassipoja. Mitte kurjusest, lihtsalt selleks, et vaikselt nonsenssi investeerimisdiskursusest välja juurida. Kassipojad on adekvaatne hind, et maailma natukenegi paremaks teha. Just FYI.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon