Efteni kinnisvara fondifond börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Efteni kinnisvara fondifond börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • Eesti päritoluga EfTEN Capital on Balti riikide suurim ärikinnisvarale keskendunud fondivalitseja. Efteni valitsemise all on 52 ärihoonet, 1200 üürniku ja valitsevate ärihoonete turuväärtus – 750 M €.

    Eftenil on mitmeid kinnisvarafonde:
    EfTEN Kinnisvarafond - EfTEN Kinnisvarafond AS on 2008. aastal asutatud rahavoogu tootvasse ärikinnisvarasse investeeriv kinnisvarafond.
    EfTEN Kinnisvarafond II - 2015. aastal asutatud rahavoogu tootvasse ärikinnisvarasse investeeriv kinnisvarafond.
    EfTEN Real Estate Fund III - ainus börsil noteeritud fond (EFT1T). 2015. aastal asutatud avalik kinnine alternatiivne investeerimisfond, mis teeb investeeringuid rahavoogu tootvasse ärikinnisvarasse Balti riikides.
    EfTEN Real Estate Fund 4 - 2018. aastal asutatud rahavoogu tootvasse ärikinnisvarasse investeeriv kinnisvarafond.
    EfTEN Residential Fund - 2020. aastal asutatud elukondlikkusse kinnisvarasse investeeriv kinnisvarafond.

    Ärileht vahendab intervjuus, et Eften loob tavainvestorile kinnisvarafondi. „Tahame näidata, et kinnisvarasse investeerimine on rohkemat kui üürikorter”
    Eften Capitali jaesuuna ärijuht Kristjan Tamla usub, et pensionifondide juhtimisel saabub nüüd, kui reform on toimunud, rahulikum aeg. „Alguses käib lahkujate laine üle ja hulk inimesi võtab raha välja. Selles pole midagi katastroofilist,” ütleb ta. Pärast 15 Swedbankis töötatud aastat hakkab ta Eftenis püüdma teisest pensionisambast vabanevat pensioniraha. Selleks luuakse suveks Efteni enda arendatavasse kinnisvarasse investeeriv fondifond, mis on plaanis viia börsile. Uuendusi kavandatakse ka tasude poolel.
    ...
    Meil on natuke suurem plaan. Tahame suveks luua summast sõltumata Efteni kinnisvarafondidesse investeerivat fondifondi. Üritame olla Eesti turul ka teerajaja tasude poole pealt. Euroopa on tükk aega läinud seda teed, et fondifondidel ei ole mitut tasude kihti. Kui see fond investeerib Efteni fondidesse, siis selle pealt fondifond mingit tasu ei võta. Seni on Eestis fondifondid tasude mõttes olnud halva lõhnaga.

    Loodaval fondil pole plaanis teha sisenemis- ja väljumistasusid. Need on mujal maailmas 10–15 aasta tagusesse aega jäänud igand. Kui maakler võtab tehingutasusid, siis need on. Ka edukustasu pole plaanis.

    Fondifond on plaanis viia börsile. Praeguse plaani järgi on kavas regulaarselt osakuid juurde teha. Sedasi tekiks muidu vähelikviidsetel investeeringutel börsi vahendusel likviidsus.



    Kui Efteni fondifond investeerib enda teistesse fondidesse, siis põhimõtteliselt saab fondifond olla ka Efteni olemasolevatele ja aeguvatele fondidele exiti võimalus. Nad ei pea siis mõtlema, et mida portfelliga teha ja kellele investeeringud edasi müüa kui fond hakkab lõppema - piisab lihtsalt järjepidevast jaeinvestorite kapitali sissevoolust ja lõpuks on esimesed sisenejad välja ostetud.
  • Eften United Property Fond tänasest siis väljas.
    https://eften.ee/fondid/eften-united-property-fund/
    Tasud - Liitumistasu puudub. Edukustasu puudub. Kui raha seisab, pole midagi vaja maksta. Kui aga investeerid, on tasu vaid 1,5% fondi poolt kinnisvarasse investeeritud summalt.

    Mõtteid?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon