Börsipäev 2. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 4176 tehingut ning käive oli 3,934 miljonit eurot, millesti Tallinna börsi käive moodustas 1,190 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,679 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2285 ja 1780.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Saunum Group AS SAUNA ja Saunum Saunas OÜ konsolideeritud veebruarikuu müügikäive keriste, keriste lisade ning sauna sisekliimaseadmete müügist ulatus 77 300 euroni. Võrdluseks, ettevõtte senise rekordkuu, 2021.aasta jaanuarikuu käive oli 57 600 eurot. Täpselt aasta tagasi, 2020.aasta veebruaris, oli ettevõtte käive 16 100 eurot. “Oleme tulemusega rahul. Meeskond töötab pühendunult ning veebruarikuu käibekasv oli väga hea, sest tellimusi oli ees ning kaup sai väljastatud kahele Poola edasimüüjale ja ühele Šveitsi edasimüüjale. Oluline on, et hetkel on meil kasvavas tempos tellimusi ka järgmistesse kuudesse. Esimene korralik tellimus tuli Ungari edasimüüjalt ning tellimuse täidame kohe märtsi esimesel nädalal.” märkis Saunum Group ASi nõukogu esimees Andrus Vare.

    Apranga APG1L jaekäive kukkus aasta esimese kahe kuuga 59,8 protsenti 15 miljonile eurole; Eestis kahanes jaemüük samal ajal 27,3 protsenti. Lätis langes jaemüük esimese kahe kuuga 79,9 protsenti ja Leedus 60,8 protsenti, teatas Apranga börsile. Veebruaris langes grupi jaemüük möödunud aasta sama kuuga võrreldes 52 protsenti 8,3 miljonile eurole. COVID-19 leviku tõttu on Apranga kontserni poed Leedus olnud suletud alates lõppenud aasta 16. detsembrist, Lätis alates 19. detsembrist. Grupi teatel on olnud nendel sulgemistel ettevõtte käibele märkimisväärne mõju. Grupil on praeguse seisuga 179 kauplust, millest 104 asuvad Leedus, 48 Lätis ja 27 Eestis. Kaupluste pindala on 92 600 ruutmeetrit, mida on 1,3 protsendi võrra vähem kui aasta tagasi.

    AS Tallink Grupp TAL1T esitas 1. märtsil 2021 Harju Maakohtule hagiavalduse AS Tallinna Sadam vastu 15,4 miljoni euro suuruses nõudes. Hagiavaldusega nõuab AS Tallink Grupp AS-lt Tallinna Sadam hüvitist Vanasadamas sadamateenuste pakkumisel turgu valitseva seisundi kuritarvitamise tõttu alusetult rikastumise või alternatiivselt kahju tekitamise eest. Konkurentsiseaduse kohaselt on turgu valitsevat seisundit omaval ettevõtjal keelatud otsene või kaudne ebaõiglaste ostu- või müügihindade või muude ebaõiglaste äritingimuste kehtestamine või rakendamine.

    Tallinna Sadama TSM1T hinnangul on Tallinki esitatud hagiavaldus väidetavalt ebaõiglaste sadamatasude hüvitamiseks põhjendamatu ning Tallinna Sadam kavatseb seista ettevõtte jätkusuutlikkuse ja oma aktsionäride huvide eest. Reisilaevadele Tallinna Sadama poolt kehtestatud sadamatasud on Läänemere piirkonna konkurentsivõimelisemad, olles jätkuvalt madalamad Helsingi ja Stockholmi sadamate võrreldavatest tasudest. Sealjuures pakub Tallinna Sadam kvaliteetsel infrastruktuuril ja uuenduslikel lahendustel põhinevat kaasaegset teenust.

    Täna:
    LHV Group LHV1T auditeeritud majandusaasta aruanne.

    Sel nädalal:
    02.03-05.03 Klaipedos nafta KNF1L veebruarikuu müügitulemused.
    02.03-05.03 Tallink Grupp TAL1T veebruari veomahud.
  • Valitsuste võlakirjade hinnatõus nii Euroopas kui ka Ühendriikides pakkus eile aktsiaturul investorite hirmudele leevendust ning aitas S&P 500 indeksil saavutada 2,4% ralliga suurima ühepäevase tõusu ligi üheksa kuu jooksul. Euroopas sulgus laiapõhjaline Stoxx 600 indeks 1,8% plusspoolel.

    Täiendavat motivatsiooni võisid pakkuda töötleva tööstuse veebruarikuu lõplikud näitajad, mida kohati korrigeeriti isegi kõrgemaks. Euroala vastav PMI tõusis esialgsega võrreldes 0,2 punkti 57,9 punktile ning märkis ka jaanuari 54,8 punkti pealt selgelt aktiivsuse hoogustumist. Tegemist on ligi kolme aasta kõrgeima tasemega ning varasemalt polegi küsitluse üle 20 a ajaloos olnud kuigi palju hetki, kui see oleks olnud kõrgem. Tootjad naudivad nõudluse kasvu nii kodu- kui ka välisturgudel, ent sellel on ka omad probleemid: toormete puudus ja tarneraskused, mis tõstavad tootjate jaoks hindasid ning see võib tähendada lähikuudel ka tarbijate jaoks kõrgemaid hindasid kuniks pakkumine ja nõudlus saavutavad parema tasakaalu.

    Ühendriikides kerkis töötleva tööstuse ISM indeks veebruaris 2,1 punkti 60,8 punktile, ületades konsensuse 58,9punktist prognoosi ja saavutades kõrgeima taseme alates 2018. aasta veebruarist. Ja kui vaadata töötlevat tööstust globaalselt, siis võis JPMorgani ning Markiti küsitluse kohaselt täheldada kiiremat kasvu ka üleilmselt: vastav indeks kerkis 0,3 punkti 53,9 punktile, saavutades parima tulemuse viimase kolme aasta jooksul.



    Aasia aktsiaturud võtsid öösel suuna allapoole, olles osaliselt ajendatud Hiina pangandusregulaatori murest, et lõtv rahapoliitika Euroopas ja Ühendriikides on sealsetel finantsturgudel tekitanud mulle, mis võivad ühel päeval lõhkeda ja mõjutada ka Hiinat, kuna nende turu sidemed välismaistega on muutunud järjest tugevamaks. Nikkei alanes kirjutamise hetkeks 0,8%, Shanghai Composite nõrgenes 1,7% ja Hang Seng langes 1,8%.

    Majandusuudiste valik on täna tagasihoidlikum, piirdudes Saksamaa jaanuari jaemüügi ja veebruari tööturu statistika ning lisaks euroala veebruari inflatsiooni esialgse näitajaga.

    09.00 Saksamaa jaemüük (jaanuar)
    10.55 Saksamaa tööturu statistika (veebruar)
    12.00 Euroala inflatsioon (veebruar)
    ??.?? USA automüük (veebruar)
  • Saksamaa jaemüük kahanes jaanuaris 4,5% võrreldes detsembriga (oodati 0,3% kasvu) ning detsembri 9,6% langus korrigeeriti 9,1% peale. Aastatagusega kahanes müük 8,7% vs. oodatud +1,7%.
  • Saksamaa töötute arv suurenes veebruaris üheksa tuhande võrra, samas kui analüütikud ootasid 10 tuhande suurust langust. Töötuse määr püsis aga ootuspäraselt 6,0% peal.
  • Euroala alusinflatsioon aeglustus veebruaris ootuspäraselt 0,3pp 1,1%le
  • PLUG - osales siin häppirallis aasta alguses. Nüüd on tasahilju tasalülitus tekkinud, vähe vajumas.

    Üleeile tegi +12% tõusu tulemuste peale, eile oli JPM upgrade to OW +8%, eile olid indeksid +2% to +3% üleval, see kõik ütleks, et ülesminek on tänaseks vähe pausil.

    Barclays downgrading PLUG to Underweight, PT $29.
    AND
    PLUG files to delay annual report; still evaluating whether material adjustments are necessary.

    Tundub nagu ok kompott väikeseks tagasitõmbeks?
  • "ymeramees"
    PLUG - osales siin häppirallis aasta alguses. Nüüd on tasahilju tasalülitus tekkinud, vähe vajumas.

    Üleeile tegi +12% tõusu tulemuste peale, eile oli JPM upgrade to OW +8%, eile olid indeksid +2% to +3% üleval, see kõik ütleks, et ülesminek on tänaseks vähe pausil.

    Barclays downgrading PLUG to Underweight, PT $29.
    AND
    PLUG files to delay annual report; still evaluating whether material adjustments are necessary.

    Tundub nagu ok kompott väikeseks tagasitõmbeks?


    Ok, PLUG käitub ikka nagu vana hea pennystock. Midagi negatiivset, siis vaja PR-ga siluda. My miss, et ma seda ei näinud ka veel. Ma vihkan downgradesid ja avoidin neid, täna tundus erand olevat, kuid ei ole. Tobe loss tuli.
  • Ei ole downgrade ja on pealegi upgrade aktsiale, mis ei ole aasta jooksul ühtegi upgrade to buy saanud (üks veider Piper -30% pealt novembris tulemuste ajal välja arvata), consensus on sell.

    Citi upgrading BYND to buy, target $184. New-found enthusiasm for long-term story.
    Aktsias ei ole viimasel ajal seda entusiasmi näha, aga sentimenti on selles callis ikka kotiga.
    Tavaliselt ma mõtlen üle viimasel ajal, aga tundub huvitav call.
  • "ymeramees"
    Ei ole downgrade ja on pealegi upgrade aktsiale, mis ei ole aasta jooksul ühtegi upgrade to buy saanud (üks veider Piper -30% pealt novembris tulemuste ajal välja arvata), consensus on sell.

    Citi upgrading BYND to buy, target $184. New-found enthusiasm for long-term story.
    Aktsias ei ole viimasel ajal seda entusiasmi näha, aga sentimenti on selles callis ikka kotiga.
    Tavaliselt ma mõtlen üle viimasel ajal, aga tundub huvitav call.


    Vabandused, ma olen reaalsusega nihkes. Minu arvates oli see esimene suurem upgrade, mida oleksin näinud +7% umbkaudu üleval EOD, kuid plirts-plärts, käes on märts. Tuleb end ümber korrigeerida, muidu jääb vaeseks. Market leimo.
  • Tegelikult oli hea call: BYND töötas openisse täitsa ilusasti 149 > 153, nagu ikka viimasel ajal on sageli 8.30 > 9.30 korralik run negatiivsel turul hea upgrade peale, turg ka aitas veidi. Lihtsalt jätkusuutlikkus on hit'n'miss lately.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon