Börsipäev 11. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3671 tehingut ning käive oli 3,248 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,504 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,623 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2082 ja 1423.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    IGN1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 20,60 x 22 259)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Nordecon AS NCN1T ja AS Tallinna Sadam sõlmisid lepingu Vanasadama D-terminaliga piirneva välisruumi projekteerimis- ja ehitustöödeks; lepingu maksumus on 5,9 miljonit eurot ilma käibemaksuta ning ehitustööd valmivad 2022. aasta juulis. Koos ümbritseva alaga on tööde raames ümberkujundatava ala suurus ligikaudu 5,2 hektarit, mis hõlmab endas D-terminali esist, Lootsi kvartali esist ning Reidi teed promenaadiga ühendatavaid alasid.

    Täna:
    Coop Pank CPA1T mai tulemused
  • Ehkki Ameerika Ühendriikide tarbijakorv kallines mais oodatust rohkem, olid investorid eile siiski nõus seda infot käsitlema ajutise nähtusena, jätkates aktsiaturgudel riski võtmist. USA riigivõlakirjade tulusused tulid allapoole ja S&P 500 indeksil õnnestus sulguda 0,5% tõusuga uuel rekordkõrgel tasemel (4239,2 punkti). Nasdaq kerkis 0,8%, jäädes oma kõrgpunktist 0,8% kaugusele. Euroopas püsisid liikumised tagasihoidlikuna, jättes Stoxx 600 indeksi eelneva päeva sulgumistaseme juurde.

    Euroopa Keskpank jättis peamised intressimäärad samaks ning samuti ei muudetud sõnastust pandeemia tõttu ellu kutsutud varade ostuprogrammi mahtude osas. Need saavad suvel olema aasta esimeste kuudega (u 60 mld eurot kuus) võrreldes oluliselt suuremad, nii nagu need on olnud pärast märtsi istungit (u 80 mld eurot). Arvestades seda, et keskpank tõstis samal ajal euroala SKP tänavuse kasvuootuse märtsiga võrreldes 4,0% pealt 4,6%le ning tuleva aasta oma 4,1% pealt 4,7%le, siis võib vähemalt septembri istungini kõrgel tasemel püsivaid varade ostusid käsitleda arvatust pigem lõdvema rahapoliitilise hoiakuna.

    USAs esitati läinud nädalal 376 tuhat töötu abiraha taotlust, alanedes nädalaga üheksa tuhande võrra (oodati 370 tuhat). Oluliselt vähenes 29. mail lõppenud nädalal abiraha saajate arv, alanedes 3,757 miljonilt 3,499 miljonile (oodati 3,665 mln). Arvestades juurde ka kõiki pandeemiaprogramme, langes abiraha saajate arv 22. mail lõppenud nädalal 95,1 tuhande võrra 15,349 miljonile. See viitab tööturul tingimuste jätkuvale paranemise tendentsile.

    Ühendriikide inflatsioon kiirenes mais 0,8pp võrra 5,0%ni (oodati 4,7%), mis oli kõrgeim alates 2008. aastast ja energiat ning toitu arvestamata kerkis 0,8pp võrra 3,8%le (oodati 3,5%). Tõusu taga on nii madal võrdlusbaas, nõudluse taastumine piirangutest mõjutatud sektorites kui ka tarneprobleemid paljudes majandusharudes.
    Võrdlusbaasi tõttu peaks inflatsioon hakkama suve jooksul vaikselt leevenema, ent järsemalt alles 2022. aastal.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel valdavalt kõrgemale, tõustes Jaapanis 0,1%, Hongkongis 0,4%, Lõuna-Koreas 0,7% ja Austraalias 0,2%. Ühena vähestest liikus allapoole Hiina aktsiaturg, kus Shanghai Composite näitas kirjutamise hetkel 0,3% langust.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Suurbritannia aprilli tööstustoodangu ning Ühendriikide tarbijate juuni kindlustunde Michigani ülikooli küsitluse kohaselt.

    09.00 Suurbritannia tööstustoodang (aprill)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (juuni)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon