Börsipäev 14. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 3364 tehingut ning käive oli 2,855 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 741 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 2,070 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1721 ning 1584.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T 2021. aasta teise kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 207,2 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 21,2 protsenti; ettevõtte puhaskasum samal ajal oli 9,9 miljonit eurot, kasvades aastaga 70,3 protsenti. Ettevõtte esimese poolaasta müügitulu oli 398 miljonit eurot, kasvades võrreldes mulluse sama aja tulemusega 14,8 protsenti. Grupi 2021. aasta esimese kuue kuu puhaskasum oli 7,7 miljonit eurot, ületades eelmise võrreldava perioodi tulemust 89,9 protsenti.

    Eften Real Estate Fund III AS-i EFT1T aasta esimese kuue kuu kulumieelne ärikasum (EBITDA) oli kokku ligi 4,9 miljonit eurot, mis on 27 protsenti kõrgem eelmise aasta sama perioodi tulemusest. "Aasta alguseks oli koroonaviiruse ehmatavalt kiire levik tugevalt piiranud äritegevust eelkõige Lätis ja Leedus ning väljavaated pessimistlikud. Eestis hakkasid olulised liikumispiirangud kehtima veebruarist. Sellele vaatamata suutsime hoida kõik fondi varad edukalt töös – nii palju kui piirangud seda võimaldasid, ning rakendasime väga ranget jooksvate kulude kontrolli," märkis fondijuht Viljar Arakas börsiteates.

    Sel nädalal:
    15.07 Novaturas NTU1L juunikuu müügitulemused
    15.07 Baltika BLT1T vahearuanne, 6 kuud
  • Ühendriikide oodatust kiirem juuni inflatsiooninäit aitas eile dollaril kallineda peamiste valuutade suhtes 0,5%ga kõrgeimale tasemele alates aprillist ning kujundas ka aktsiaturgudel ettevaatlikuma meeleolu. S&P 500 ja Nasdaq indeks lõpetasid mõlemad sessiooni 0,4% langusega. Euroopas jäi Stoxx 600 marginaalselt plusspoolele.

    USA inflatsioon suutis taaskord analüütikuid üllatada, kiirenedes mais registreeritud 5,0% pealt juunis 5,4%le (prognoositi 4,9%) ning energiat ja toitu arvestamata 3,8% pealt 4,5%le (oodati 4,0%). Valdav osa kasvust tuleneb kas pakkumisprobleemidest või majanduse avamisest. Näiteks kasutatud autode hind kerkis kuuga 10,5% ning panustas sellega üldise inflatsiooni tõusu ligikaudu kolmandiku ulatuses (aastases kasvus oli pannus 1,1 protsendipunkti ehk üle 20%). Lennupiletid kallinesid kuuga 2,7% ja hotellides ööbimine 7,9%, millest esimese hinnatase jääb endiselt alla koroona eelset aega, ent ööbimine hotellis on nüüd juba kulukam kui enne viirust.

    San Francisco FEDi president Mary Daly hindab praegust inflatsiooni hoogustumist ajutiseks, tuues välja kiipide puuduse autotootmises ja inimeste naasmise kontoritesse, mis on hüppeliselt kergitanud kasutatud autode hindasid. Ent ta on ka majanduse väljavaate suhtes väga optimistlik, millest johtuvalt peab siiski õigeks alustada võlakirjade ostuprogrammi kärpimise arutelu ning hakata likviidsust tõmbama koomale kas selle aasta lõpus või 2022. aasta alguses.

    Aasia aktsiaturud järgnesid Wall Streetile ning võtsid öösel suuna valdavalt allapoole: Nikkei langes 0,3%, Hang Seng 0,6%, Shanghai Composite 0,8% ja Kospi 0,4%. Austraalias S&P/ASX200 oli üks vähestest, mis kauples rohelises, kerkides 0,1%.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Suurbritannia juuni inflatsiooni, USA tootjahinnaindeksi juuni muutuse ning Kanada keskpanga intressimäära otsuse. Huviga kuulatakse tõenäoliselt ka FEDi presidendi Jerome Powelli esinemist kongressis, kus võib puudutada värskelt avaldatud inflatsiooninäitu. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused Bank of America, Wells Fargo, Citi ja Blackrock.

    09.00 Suurbritannia inflatsioon (juuni)
    12.00 Euroala tööstustoodang (mai)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (juuni)
    17.00 Kanada keskpanga intressimäära otsus
    19.00 FEDi presidendi Jerome Powelli esinemine esindajatekojas
    21.00 USA FEDi Beige Book
  • Suurbritannia inflatsioon kiirenes energiat ja toitu arvestamamata juunis 0,3pp võrra 2,3%ni, ületades 2,0% ootust
  • Euroala tööstustoodang jäi mais oodatust veidi nõrgemaks

    Eurozone Industrial Production SA (M/M) May: -1.0% (est -0.3%; prevR 0.6%; prev 0.8%)
    Eurozone Industrial Production WDA (Y/Y) May: 20.5% (est 22.2%; prevR 39.4%; prev 39.3%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon