Börsipäev 15. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3980 tehingut ning käive oli 3,590 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,514 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 2,036 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2607 ning 1318.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Sadam TSM1T avab täna, 15. juulil Vanasadama uue kruiisiterminali; projekti maksumus oli 13,7 miljonit eurot. Lisaks tutvustab ettevõte ligi kilomeetri pikkust katusepromenaadi, teatas Tallinna Sadam. Kolmekorruselise, ligikaudu 4000-ruutmeetrise netopinnaga terminalihoone ehitaja oli YIT Eesti. Lisaks kuulus ehituslepingu alla jalakäijate promenaadi ala, laste mänguväljaku ja parkimiskohtade ehitamine. Kruiisiterminali ehitati Vanasadamasse olemasolevate kruiisikaide vahetusse lähedusse. Hoones kasutatakse merekütet ja päikesepaneelidest saadavat energiat.

    Täna:
    Novaturas NTU1L juunikuu müügitulemused
    Baltika BLT1T vahearuanne, 6 kuud
  • Ehkki FEDi president Jerome Powell aitas eile leevendada kartust, et keskpank kavatseb arvatust varem varade kokkuostu vähendamisega alustada, jäid rekordtasemete lähedal kauplevate USA aktsiaturgude indeksite liikumised eile marginaalseks. S&P 500 sulgus 0,1% plussis, Nasdaq lõpetas 0,2% madalamal. Suuremad on langused olnud väiksemate ettevõtete aktsiates, kui neid esindav Russell 2000 indeks alanes eile 1,6% ning on juulis tulnud alla juba 4,7%. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,1% miinuspoolel.

    Esindajatekoja finantsteenuste komitee ees aru andnud FEDi president Jerome Powell pidi eile suures osas vastama küsimustele, mis puudutasid kiirenenud inflatsiooni, palgakasvu ning rahapoliitika püsimist endiselt väga lõdvana. Powell jäi varasema seisukoha juurde, nähes ka juuni oodatust kiirema hinnatõusu taga jätkuvalt ajutisi tegureid, millest johtuvalt oleks keskpangal liialt ennatlik hakata senist rahapoliitilist kurssi muutma. Tööturul on veel pikk taastumistee ees ning seetõttu pakutakse igakülgset abi kuniks töötuse määr on alanenud tagasi 3,5% juurde (juunis 5,9%).

    FEDi regulaarne majanduse ülevaates (Beige Book) varieerus viimase kahe kuu kasvu kirjeldus erinevates piirkondades mõõdukast kuni väga tugevani. Pidurdava tegurina muutusid pakkumisprobleemid laiahaardelisemaks, kui ettevõtted on sunnitud silmitsi seisma materjali ja tööjõu puudusega, tarnete viivitustega ning madalate varudega. Mitmed ettevõtted olid ebakindlad või pessimistlikud pakkumispiirangute lähiaja leevenemise osas.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevates suundades: Nikkei alanes 1,2%, S&P/ASX200 langes 0,2%, kuid Hang Seng parandas taset 1,2%, Shanghai Composite kerkis 0,2% ja Kospi 0,5%. Hiina majanduse kasv aeglustus teises üsna ootuspäraselt 18,3% pealt 7,9%le, kuid kvartali lõpp viitas stabiliseerumisele: juuni jaemüük kasvas mullusega võrreldes 12,1%, ületades konsensuse 10,8% ootust ning tööstustoodang suurenes 8,3%, mis oli samuti kiirem kui prognoositud 7,9%.

    Fookus langeb täna Ühendriikidele, kus avaldatakse juulikuu esimesed töötleva tööstuse regionaalsed küsitlused (NY ja Philadelphia) ning läinud nädalal esitatud töötu abiraha taotluste maht.

    09.00 Suurbritannia töötute arvu muutus (juuni)
    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks (juuli)
    15.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks (juuli)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.15 USA tööstustoodang (juuni)
  • NY töötlev tööstus tegi tugeva taastumise juunis, Philadelphia näitaja jäi prognosile alla.

    US Empire Manufacturing Jul: 43 (est 18.0; prev 17.4)
    US Philadelphia Fed Business Outlook Jul: 21.9 (est 28.0; prev 30.7)
    - US Initial Jobless Claims Jul 10: 360K (est 350K; prevR 386K)
    - US Continuing Claims Jul 3: 3241K (est 3300K; prevR 3367K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon