Börsipäev 28. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 5102 tehingut ning käive oli 3,109 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,039 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,051 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3271 ja 1770.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Merko Ehitus MRK1T kontserni kuuluv UAB Merko Būstas alustas Vilniuse vanalinna lähedal asuva Vilneles Skverai korteriarendusprojekti teise etapi ehitust. Uus etapp hõlmab kuut kortermaja 209 korteriga, mille valmimine on plaanitud 2023. aasta esimesse kvartalisse, teatas Merko börsile. Ühe- kuni neljatoaliste korterite suurused jäävad vahemikku 28–88 ruutmeetrit ja ruutmeetrihinnad algavad 2250 eurost. Viie- ja kuuekorruselised A+ energiaklassiga kortermajad asuvad aadressil Manufakturu 7. Kõigil korteritel on rõdu või terrass ning need on varustatud soojustagastusega sundventilatsioonisüsteemiga. Parkimiskohad, panipaigad ja elektriautode laadimiskohad asuvad maa-aluses garaažis.

    Nordecon NCN1T AS ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) sõlmisid töövõtulepingu ladude ehitamiseks Harjumaal, mille kogumaksumus on 9,8 miljonit eurot. Lisaks tehakse tööde käigus ka seonduvaid välisvõrkude projekteerimis- ja ehitustõid. Tööd valmivad 2022. aasta lõpuks.

    Sel nädalal:
    29.09 LHV Group LHV1T pakutavate aktsiate märkimisperioodi lõpp
    29.09 Nordecon NCN1T dividendi väljamakse
    30.09 Ignitis grupė IGN1L augusti müügitulemused
    01.10 Apranga APG1L septembri müügitulemused
  • Ühendriikide keskpanga eelmise nädala sõnum rahapoliitilise toetuse peatsest vähendamisest ning seda eile veelkord eraldi esile tõstnud mitmed FEDi ametnikud hoidsid USA riigivõlakirjade tulususi tõusukursil, mis 10aastase võlakirja puhu tähendas jõudmist 1,5%ni ehk kõrgeimale tasemele alates juunist. Kõrgemad intressimäärad varjutasid esmaspäeval eeskätt kiiremakasvuliste tehnoloogiaettevõtete aktsiaid, tingides Nasdaqi 0,5% languse. Ka S&P 500 pidi leppima 0,3% miinusega vaatamata energiasektori 3,4% tõusule. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,2% punases.

    Eile teatas Boston FEDi president Eric Rosengren, et astub tervise tõttu ametist tagasi, olles aga samal ajal seisnud silmitsi ka avalikuks tulnud infoga tema investeeringutest. Pärast USA börside sulgumist tuli samasuguse teatega välja Dallas FEDi president Robert Kaplan, kes on samuti keskpanga rahapoliitika otsustusprotsessis kaasa lüües teinud viimastel aastatel samaaegselt miljonite dollarite eest tehinguid börsidel. Mõlemad FEDi presidendid on pooldanud pigem lõdvemat rahapoliitikat, kuigi Kaplan pole hääletav liige. Seevastu Bostoni FEDi uus president saab olema tuleval aastal hääleõiguslik liige.

    Teisedki FEDi presidendid olid eile esiplaanil, ent seda siiski sõnumiga, mis kinnitas varade kokkuostuprogrammi peatset vähendamist. Jerome Powelli sõnul võib vähendamise otsus tulla juba järgmisel istungil novembri alguses. Lael Brainardi kohaselt võib tööturg peagi saavutada seisu, mis eeldaks varade ostude koomale tõmbamist ja NY FEDi presidendi John Williamsi arvates on nii inflatsioon kui ka tööturg jõudnud punkti, mis toetab võlakirjade kokkuostu mahtude alandamist.

    USA senati vabariiklased lükkasid tagasi seaduse-eelnõu, mis võimaldaks ajutiselt loobuda valitsuse võlalimiidi piirangust ja lubaks hoida avalikku sektorit täies ulatuses töös pärast 30. septembrit. Demokraatidel tuleb nüüd leida teine tee, kuidas tõsta võlalimiiti, et vältida rahaliste vahendite nappuse tõttu valitsuse töö osalist peatamist alates käesolevast reedest ning esmakordselt ajaloos maksevõimetuse väljakuulutamist oktoobri alguses.

    USA kestvuskaupade tellimused kasvasid augustis kaitse- ja lennutööstust arvestamata 0,5% võrreldes juuliga, ületades analüütikute 0,4% ootust ning saavutades rekordkõrge taseme. Lisaks korrigeeriti juuli 0,1% kasv 0,3% peale. Antud tasandil oli kestvuskaupade tellimuste 77 miljardi dollari suurune maht ligi 19% kõrgem, kui see oli vahetult enne pandeemiat 2020.a veebruaris ning viitab ettevõtete investeeringute jätkuvalt tugevale momentumile.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel valdavalt allapoole, langedes Jaapanis 0,4%, Lõuna-Koreas 1,1% ja Austraalias 1,4%. Positiivsem oli meeleolu Hongkongi ja Hiina börsidel, kus peamised aktsiaindeksid kerkisid vastavalt 1,5% ja 0,4%. Viimast kahte võis toetada Hiina keskpanga lubadus hoida Evergrande’i võlakriisi keskel kinnisvaraturgu nö tervena ja samuti kaitstakse koduostjate õigusi. Hiina lõdvema rahapoliitika kasuks rääkis ka seik, et tööstusettevõtete aastane kasumikasv aeglustus augustis 10,1%le, olles juulis küündinud 16,4%ni.

    Brenti toornafta hind kerkis 0,8% ning jõudis esimest korda alates 2018. aasta oktobrist üle 80 dollari. Väärismetallide hinnad liikusid valdavalt allapoole, Bitcoin püsis stabiilsena 42,6 tuhandel dollaril.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Prantsusmaa, Saksamaa ja USA tarbijate kindlustunde indeksid. Investorite tähelepanu võib köita ka FEDi presidendi Jerome Powelli ja USA rahandusministri Janet Yelleni esinemised senati panganduskomitee ees.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunne (september)
    16.00 USA S&P Case-Shilleri majade hinnaindeksi (juuli)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (september)
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (september)
    17.00 Jerome Powell ja Janet Yellen esinevad senati ees
  • Saksamaa tarbijate kindlustunne on oktoobris kerkimas 1,5 punkti 0,3 punktini, mis on kõrgem kui oodatud -1,5.
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunne kerkis septembris kolme punkti võrra 102 punktile, ületades konsensuse 100punktist prognoosi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon