Tuumajaam börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tuumajaam börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Huvitav kas oleks variant tuua Eestisse ehitatav tuumajaama projekt börsile. Kaasates samm-sammult projekti edenedes investoreid, kes tänaste hindade juures ja Euroopa Liidu otsuse puhul tunnistada tuumaenergia roheliseks võiksid seda teha.
  • Fermi Energia on juba Funderbeamis.
  • "972"
    Fermi Energia on juba Funderbeamis.

    Funderbeamis võib joogi- ja rattafirmade miljoneid kaubelda aga kindlasti ei sobi see miljardiäri platvormiks ega paista kuskilt otsast usaldusväärne koht kus raha kasvatada.
    Ma arvan,et Fermi Energia on teinud vea ennast sinna sättides.
  • 13.12.2021 eetris olnud Äripäeva raadio saates Kalev Kallemets (Fermi Energia) rääkis ka rahastusest (alates 14 minutist), muuhulgas ei välistanud ka OMX lisa- ega põhinimekirja.

    Saate järelkuulamine Soundcloudis

  • Mõneti huvitav tähtede seis. Soomlaste Fennovoima projekt on tänase struktuuriga põhimõtteliselt surnud ja rusude äraveoga hakkavad juristid tegelema. Ettevalmistustöödesse on Soome pool suurusjärgus 100 mEUR investeerinud. Seega sinna kas tuleb Rosatomi 34% osaluse asemele keegi teine + teine tehnoloogia tarnija või ei tule sinna mitte midagi.

    Tänasest paremat aega tuumaprojektiga alustamiseks raske leida (et ka avalikkuse toetust leida). Ilmselt soomlased siiski tahavad midagi teha, kuid vaevalt nad Eestiga mingit "10 aasta pärast valmis" Kanada reaktorit ootama jäävad (poolakad sõlmisid 2022 veebruaris lepingu 2029 reaktori ehitamiseks - palju see on reaalne asi, mitte "kavatsuste protokoll", ei tea). Siiski on oluline tehnoloogia sõja tingimustes tavalisest kiiremini arenenud.

    Samas Soome tänased reaktorid niigi riigi lõunaosas, seega ilmselt Hanhikivi reaktori asukoht polnud lihtsalt juhus.

    Kuivõrd oleks Eestil (ja Lätil) mõtet Põhja-Soome jaama investeerida - või Eesti-Soome ühendused kaugelt liiga õhukesed, et sellel mingi point oleks? Kui Norra hüdroenergia meie regiooni mõjutab, siis peaks ju ka lisavõimsus Põhja-Soomes? Oleks Soomel mingi huvi Põhja-Eestisse investeerida? Minu pärast ostetagu kasvõi STUK-lt järelvalveteenust sisse. Soomlastega tuumakoostöö tegemine on kindlasti ühelt poolt usaldusväärne ja teisalt on nad leidnud jäätmete ladustamiseks seni parima viisi (sügav šaht graniitkalju sees Onkalos).

    PS, ma saan aru küll, et tegelikult me räägime täiesti eri mastaapidest, aga minu arust on 0 põhjust, miks nt Enefit Green ei võiks portfellis tuumakomponenti omada. Ilmselge on, et ainult tiivikuga tänast maailma ringi ei aja.

    PS2, et "startup" tüüpi ettevõte (Fermi) hakkab "Eestisse tuumajaama ehitama" on ka täiesti ebareaalne ja borderline ohtlik, seega Liive ja Kallemetsa kõrval võiks varsti Hando Sutter ka midagi arvama hakata.

    On selge, et mingeid "homme valmis" lahendusi ei ole (paralleelselt on vaja ka elektrifitseerida), aga kui isegi korralikku avalikku diskursust ei ole (Anto Raukasest keegi vedu ei võtnud, peale Fermi vast), siis on tõepoolest garanteeritud, et midagi ei saa valmis ka down the road.
  • Tehnoloogia peab ikka tõesti väga palju arenema, et Fermi või suvaline teine firma saaks ise mingeid väikseid jaamu Eestisse rajama hakata. Põhiline takistus on just poliitikud+EE, kes sobival hetkel Fermile lihtsalt mütsi pähe tõmbavad. Siiski ei tohiks Fermi tegevust kuidagi alahinnata, erinevalt Sutterist, nemad käivad mööda koole, räägivad noortele tuumaenergiast, toetavad õpinguid välismaal, kujundavad ühiskondlikku arvamust jne.
  • Tehnoloogia võiks niipalju areneda, et Eestis tuumajaama pommitamise järel mingit katastroofi ei tekiks. Nagu Ukrainas näeme, selliseid asju võib juhtuda. Ukraina on suur, aga kuhu põgeneksime saaste eest meie? Sõrve sääre tippu?
  • Keegi pole kunagi arvanudki, et Fermi ise midagi ehitab (as in kellu & mört). Kõik ostetks sisse nagu see mujal maailmaski käib. Jaama tarnija ulatab valmides võtmed ja vastutab kõige eest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon