Sunly börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Sunly börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • Sunly on Eesti päritolu taastuvenergia tootmis- ja arendusettevõte, mis tegutseb Baltikumis ja Poolas. Sunly arendab taastuvenergia projekte läbi Sunly Infra ja juhib taastuvenergia ja elektrifitseerimise startuppide portfelli läbi Sunly Startup. Sunly City rendib päikesepaneele ettevõtetele, kortermajadele, eramajadele jt.

    Ettevõte sai alguse, kui 4Energia müüs end Enefit Greenile.

    Ettevõttel on arenduses 1644 MW ulatuses offshore tuuleparke:
    • SW1 offshore wind farm: 84 MW
    • SW2 offshore wind farm: 144 MW
    • SW3 offshore wind farm: 144 MW
    • SW4 offshore wind farm: 132 MW
    • SW5 offshore wind farm: 84 MW
    • SW6 offshore wind farm: 492 MW
    • SW7 offshore wind farm: 252 MW
    • SW8 offshore wind farm: 120 MW
    • SW9 offshore wind farm: 120 MW
    • SW10 offshore wind farm: 72 MW

    Samuti on ettevõttel arenduses 725 MW ulatuses on-shore tuuleparke:
    • SW Metsatuul: 425 MW
    • SW Multituul: 155 MW
    • SW Tuulekohin: 60 MW
    • SW Tuulerii: 50 MW
    • SW Tuulepõld: 35 MW

    Sunly teatas äsja, et omandab ja ühendab endaga Poola ettevõtte Alseva:
    Alseva Group has successfully been cooperating with Sunly starting from 2019. “For Sunly, this is an important milestone for expanding our existing renewables portfolio. This transaction brings us in Poland at least 400 MW ready to build solar power developments in the short term and 2000 MW in 5 years,” commented Priit Lepasepp, the CEO of Sunly.

    Alseva Group has a pipeline of 2000 MW, has won renewable energy auctions for over 200 MW, and has constructed or is currently constructing over 250 MW of solar parks in Poland. The company offers one-stop-shop services for large-scale solar parks, starting from land identification, permitting, designing and construction to long-term operating and maintenance services.

    “We started mainly with 1 MW solar projects but in 2020 our first 60 MW large-scale solar project won at the Polish renewable energy auction. Our aim is to increase our market share from 4% to 10% by 2030 and become one of the leading players in Poland. Therefore, we have decided to take our existing cooperation with Sunly to a new level by joining the companies under common ownership,” said Anna Zagrajek, the CEO of Alseva Group.

    Besides a bigger pipeline the synergy of this transaction is also created by uniting the teams of the two companies. “For Sunly it is very valuable that now we have increased our team from 30 to approximately 100 highly qualified professionals. People of Alseva Group are mainly engineers, accompanied by technicians and specialists who can deliver the full range of support for solar parks. This has made Alseva Group a very successful company, growing exceptionally fast,” commented Tadas Navickas, the Country Manager of Sunly in Poland.

    Following the transaction, Alseva will continue business as usual, and all Alseva Group’s employees and management will remain with the company. Both companies share similar values and have a mission to contribute to the green transition. The deal will be finalised within the first quarter of 2022.

    After this deal, Sunly will have 6,7 GW of renewable energy projects under development. Sunly is a renewable energy company developing, constructing and operating solar, wind and storage projects in Poland and Baltics. Sunly also invests in electrification startups such as Zero Terrain and Energiasalv, Themo, GridIo, Solarstone, Rexplorer, Skeleton Technologies, Beast and others.


    Pärast Alseva ostmist, on Sunly roheenergia arendusportfell 6.7 GW suurune.

    Finantseerimiste ja investeeringute ajalugu:

    17 Märts 2019 teatas Sunly, et Sunly Startup investeeris Smart Load Solutions startuppi.
    12 November 2019 teatas Sunly, et kinisvaraettevõte Kaamos Group omandas 1/6 ettevõttest Sunly Land.
    16 Oktoober 2020 teatas Sunly, et Eesti üks suurematest maaomanikest OÜ Metsagrupp on koostöös Sunlyga alustanud ühisettevõttes SW Metsatuul OÜ roheenergia arendusi.
    2 November 2020 teatas Sunly, et sai SEB pangalt 1 700 000 EUR päikeseparkide arenduseks.
    18 November 2020 teatas Sunly, et LHV pensionifondid investeerisid 14 000 000 miljonit EUR Sunly Land 8% võlakirjadesse.
    01 Juuli 2021 teatas Sunly, et kaasas 28 000 000 EUR aktsiakapitali olemasolevatelt ja uutelt investoritelt.


    11 Jaanuar 2022 esines Sunly CEO Priit Lepasepp ÄP raadios ja mainis, et ettevõte võib kaugemas tuleikus jõuda börsile: Lepasepp kasvu rahastamisest: esmalt professionaalsetelt investoritelt ja siis börsile
    Taastuvenergiaettevõte Sunly jätkab hoogsat kasvu ja võib lähiaastatel hakata otsima lisarahastust. Üks variant investeeringute kaasamiseks on minna börsile, ütles Sunly asutaja ja tegevjuht Priit Lepasepp.

    Lepasepp rääkis Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis, et "ühiskond peaks osa saama sellest, kuidas ettevõtted kasvavad". Tema sõnul on esialgne plaan minna uut raha kaasama professionaalsetelt investoritelt, seejärel otsida tuge võlakirjadega ja ühel hetkel jõuda IPOni ehk aktsiate avaliku pakkumiseni.


    Sama intervjuu pikemas teksti-formaadis: Sunly mitmekordistab Poolas ostu teel oma päikeseparkide suuruse.
  • PR: Taastuvenergia tootja Sunly kaasab 200 miljonit eurot
    Sõltumatu elektritootja Sunly kaasab oma taastuvenergiaportfelli arendamiseks Baltikumis ja Poolas ligikaudu 200 miljonit eurot uusi investeeringuid. Kapitali suurendamise protsessis osalesid nii Sunly senised aktsionärid kui ka uus investor Mirova, kes on seotud Prantsusmaa juhtiva jätkusuutlike investeeringutega tegeleva varahaldusettevõttega Natixis Investment Managers. Tehingu tulemusena ei omandanud ükski investor Sunlys enamusosalust.

    Kaasatud kapitaliga finantseerib Sunly oma kaheaastast investeerimiskava, mis hõlmab 17,9 GW päikese- ja tuuleparkide arendusi Baltikumis ja Poolas. Sunly taastuvenergia projektide kogumaht Eestis on 5,5 GW.

    Sunly tegevjuht ja kaasasutaja Priit Lepasepp sõnas, et on olemasolevatele ja uutele investoritele usalduse eest ülimalt tänulik. „See on meie partnerite kogukonnale ja tiimile suurepärane uudis. Liigume edasi, et rajada päikese- ja tuuleparke ning leevendada käimasolevat energiakriisi,“ märkis Lepasepp. „Meie taastuvenergia projektid aitavad kaasa energiahinna vähendamisele ja energiajulgeoleku suurendamisele.“

    Sunly kasvab üha kiirenevas tempos ja kavatseb lähiaastatel suurendada oma tiimi praeguselt 135 inimeselt 400-ni. Et töötajad ettevõtte kasvust osa saaksid, pakub Sunly neile kõigis neljas riigis ka aktsiaoptsioone.

    Mirova infrastruktuuri fondihalduse juht Raphaël Lance selgitab: „Meil on suur heameel, et saame investeerida Sunlysse. See on kooskõlas meie strateegiaga, mis näeb ette Euroopa energiapöördele pühendunud arendajate toetamist, et aidata neil kasvada suureks sõltumatuks taastuvenergia tootjaks. Meil on Sunly aktsionäride ja juhtkonnaga ühised väärtused, soovime võimalikult kiiresti arendada tuule- ja päikeseparke ning edendada projekte, mis austavad loodust, on kooskõlas kohaliku kogukonna huvidega ning millel on ühiskonna heakskiit. Me mõlemad tahame laienemisel järgida säästva arengu kõrgeimaid standardeid ja oleme veendunud, et Balti riikidel ja Poolal on energiapöördeks hea potentsiaal.“
  • PR: EBRD investeerib Sunlysse 30 miljonit eurot
    Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) toetab rohelise energia arendamist Balti riikides ja Poolas, investeerides 30 miljonit eurot sõltumatusse elektritootjasse Sunly AS. Pank omandab omakapitali investeeringu näol Sunlys vähemusosaluse. See lõpetab ühtlasi 2022. aastal alanud Sunly kapitali kaasamisringi, tehes uute investeeringute kogumahuks ligikaudu 230 miljonit eurot.

    EBRD investeering võimaldab Sunlyl laiendada oma taastuvenergia tootmisvõimsust Baltikumis ja Poolas, mis on ülioluline kasvuhoonegaaside heitkoguste märkimisväärseks vähendamiseks ja piirkonna energiajulgeoleku edendamiseks.

    EBRD Euroopa energiavaldkonna juht Grzegorz Zielinski sõnas: „Meil on hea meel olla Sunly partneriks ja toetada nende kasvuteekonda. Kiiresti kasvavad taastuvenergia arendajad, nagu Sunly, on Eesti ja lähipiirkonna kliimaeesmärkide saavutamisel kesksel kohal, ning me jagame hea meelega oma teadmisi kasvatamaks Sunly võimekust ja panustamist piirkonna rohelisele energiale üleminekul.“

    Investeerides Sunly-sse, liitub EBRD institutsionaalsete investorite grupiga, mida juhib Mirova – jätkusuutlikule investeerimisele pühendunud investeerimisfond. Sarnaselt Mirovaga aitab EBRD Sunlyl tugevdada ettevõtte keskkonna-, sotsiaalseid ja üldjuhtimise tavasid, keskendudes eelkõige tarneahela riskide ja probleemide juhtimisele.

    Sunly tegevjuht Priit Lepasepp kommenteeris: „Oleme rõõmsad, et meid toetab selline silmapaistev ja mõjukas puhta energia investor nagu EBRD. Nende pühendumine jätkusuutliku majanduskasvu edendamisele on kooskõlas Sunly missiooniga ning oleme uhked, et pank on meie investoriks energiaturvalisuse tagamisel Baltikumis ja Poolas.“

    Sunly on Eesti kõige kiiremini kasvav eraomanduses olev taastuvenergia arendaja ja elektritootja, kes tegutseb Poolas ja Balti riikides. Ettevõttel on mitmekesine osalusbaas, sealhulgas jätkusuutlikkusele keskendunud Prantsuse varahaldur Mirova.

    EBRD on juhtiv institutsionaalne investor, kes on praeguseks investeerinud Eestis 105 projekti 905 miljonit eurot.


    ÄP valgustab: EBRD ostab 30 miljoniga Sunly väikeosaluse
    Sunly tegevjuht Priit Lepasepp rääkis, et EBRD saab taastuvenergia ettevõttes 5% suuruse osaluse. Kapitaliringi põhiline osa oli arendusportfelli mahu suurendamine ja selle kvaliteedi tõstmine, samuti töötajaskonna suurendamist nii peakontoris Tallinnas kui ka Poolas, mis on Sunly suurim turg, lisas ta.
    ...
    Kui palju täiendavat kapitali järgmisel aastal kaasa plaanitakse, jätab Lepasepp praegu saladuseks, aga pigem on see „sadades miljonites suurem praegusest”.

    Pole saladus, et Sunly mõlgutab mõtteid minna avalikuks börsile, mis oleks kättesaadav Eesti investoritele. „Nii see mõte laiemas plaanis on. Oluline on see, et tulubaas suureneks. Kui avalikuks minna, siis selleks momendiks peab väga suur osa sellest varast, mida täna ehitama hakkame, olema ka valmis saanud. Kui järgmises ringis kaasame, siis selles portfellis on kindlasti rohkem tuuleprojekte, kuhu see kapital läheb,” selgitas Lepasepp.

    Küsimusele, kas Sunly aktsiate esmane emissioon võiks tulla 2025.–2026. aastal, vastas ta, et siduvalt ta seda ei kinnita. „Kui Excel näitab alati lõplikku tõde, siis niimoodi võiks eeldada, aga täna ei oska rohkem kinnitada. Peab alati vaatama, kas turg on sellel momendil valmis.”



    5% @ 30 000 000 = 600 000 000 EUR ettevõtte koguvaluatsiooniks praegu. Ehk u. 1/2 EGR1T või IGN1L

    Ülejäänud börsi mcap hetkel:
    Ignitis grupė
    IGN1L 1 480 354 232 EUR
    Enefit Green
    EGR1T 1 196 642 778,5 EUR
    LHV Group
    LHV1T 1 141 802 892,51 EUR
    Telia Lietuva
    TEL1L 1 127 356 422,03 EUR

    Tallink Grupp
    TAL1T 421 603 659,29 EUR
    Tallinna Kaubamaja Grupp
    TKM1T 395 073 240 EUR
    Šiaulių bankas
    SAB1L 373 051 009,32 EUR
    Tallinna Sadam
    TSM1T 368 200 000 EUR
    Coop Pank
    CPA1T 265 316 191,67 EUR
    Merko Ehitus
    MRK1T 255 234 000 EUR
    Tallinna Vesi
    TVE1T 243 000 000 EUR
  • 05.12.2023 Sunly kuue päikesepargi ehitust Lätis rahastab Swedbank 22 miljoni euroga
    Eesti taastuvenergia ettevõte ja sõltumatu energiatootja Sunly planeerib Lätti kuut päikeseparki koguvõimsusega 52 MW. Ehitust finantseerib Swedbank Läti 22 miljoni euroga. Tegu on Swedbank Läti seni suurima panusega Läti päikeseparkide sektoris.

    Kõik kuus päikeseparki peaksid alustama tootmist 2024. aastal. Parkide võimsus ulatub 4 MW-st 13 MW-ni, kokku 52 MW, ja need asuvad Läti eri piirkondades. Kaks parki Bauska vallas, kolmas Jelgava vallas, kaks Vidzemes: Barkava lähedal, Madona vallas ja Aluksne linna lähedal ning kuues KurzemesLiepāja järve piirkonnas.

    Sunly finantsjuht CFO Lili Kirikal märgib: “Meil on eriti hea meel koostöö üle Swedbankiga Lätis, kuna oleme Swedbank Läti täna suurim projekt päikeseparkide ehituses. Lahendus sai võimalikuks tänu laenu hoolikale struktureerimisele, mis võtab arvesse elektrihindade võimalikku kõikumist. Usume, et see on eeskujuks sarnastele finantseeringutele tulevikus.”

    Sunly Läti maajuhi Toms Nāburgsi sõnul ei näita rahastus ainult Sunly rolli ja valmisolekut arendada taastuvenergia tootmist, vaid on ka samm edasi piirkonna energiavarustuse ja energiajulgeoleku kontekstis. “See samm võimaldab Sunly-l vaadata ambitsioonikalt oma tulevikuplaanide poole, et varustada Balti riike ja Poolat taastuvenergiaga,” lisas Nāburgs.

    Jevgenijs Ivanovs, Swedbank Läti ettevõtlusosakonna juht toob välja, et piirkondliku taastuvenergia ettevõtte sisenemine Läti turule näitab Läti riigi võimet ja potentsiaali liikuda julgemalt energiatootjaks. “Läti ühe suurima finantseerijana on meil hea meel osaleda selliste projektide arendamises, mis tagavad energiasõltumatuse ja aitavad kaasa majanduskasvule,” sõnas Ivanovs.

    2024. aastal valmib ka Eestis, Pärnumaal Sunly ja Metsagrupp koostöös päikesepark, mille ehitust rahastab Swedbank Eesti 17,8 miljoni euroga. Sunly on saanud toetust mitmetelt märkimisväärsetelt investoritelt, sealhulgas rahvusvahelistelt tegijatelt nagu Mirova ja Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangalt (EBRD), kes on mõlemad keskendunud jätkusuutlikutele investeeringutele.




    08.02.2024 Sunly kindlustas 66 miljonit eurot päikesejaamade ehitamiseks Poolas
    Sõltumatu energiatootja Sunly sai 65,9 miljonit eurot projektirahastust Poola ühelt suurimalt pangalt mBank eesmärgiga arenda ligi 100 MW päikeseparke. Ettevõte kasutab finantseeringut 58 projekti käimalükkamiseks üle riigi.

    MBank rahastus katab Poolas 58 päikesepargi ehituse, millest enamik asuvad Lõuna-Poolas. Näiteks refinantseeritakse eelmisel aastal käivitatud Sunly suurim, 60 MW võimsusega päikesepark Rzezawas, Krakówi lähedal. Tegemist on ühe massiivseima päikesepargiga Poolas. Rzezawa park suudab katta keskmise energiatootmisega 65 000 MWh aastase energiavajaduse 30 000 kodumajapidamises.

    Ettevõtte tegevjuhi ja asutaja Priit Lepasepa sõnul on Poola äärmiselt atraktiivne turg. „Poola on tänaseks teine suurim taastuvenergia turg Euroopa Liidus, millel on märkimisväärne kasvupotentsiaal. Prognoosid näitavad, et järgmise kolme aasta jooksul ootame tootluse kahekordistumist ning Sunly kavatseb sellele kasvule oluliselt kaasa aidata. Järgnevatel aastatel kavandame 4,6 GW koguvõimsusega päikese- ja tuuleparkide rajamist Poolas ja Baltikumis, muuhulgas koos vastava salvestustehnoloogiaga. Oleme põnevil, sest meil on pardal partner nagu mBank, kes tunnetab taastuvenergiaturu potentsiaali ja selle tähtsust Poola energiatarbijatele,” sõnas Lepasepp.

    Sunly sisenes Poola turule 2019. aastal, kui alustas koostööd Alsevaga – juhtiva suurte päikesefarmide arendaja ja EPC-lepingu alltöövõtjaga Poolas. Eelmisel aastal viis Sunly lõpule Alseva kontserni 100-protsendilise omandamise. Samal ajal omandasid Alseva grupi varasemad omanikud osaluse Sunlys. Sunly omab Poola turul ainulaadset võimekust hallata kogu projekti elutsüklit, sh arendust, disaini, ehitust, hooldust ja varahaldust.

    2023. aastal kaasas Sunly ligikaudu 200 miljonit eurot oma olemasolevatelt investoritelt, Prantsuse fondilt Mirova ja Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangalt (EBRD) päikese- ja tuuleparkide arendamiseks ning ehitamiseks Baltikumis ja Poolas. Sunly on avatud kapitali kaasamiseks pankadelt ning professionaalsetelt võlakirjade ja aktsiate investoritelt edasiste tegevuste finantseerimiseks.

    Sunly investeerib ka alustavatesse ettevõtetesse, mis tegutsevad energia, varustuse, materjalitehnoloogia ja liikuvuse valdkonnas. Ettevõtte portfellis on 16 varajase faasi ettevõtet, kelle väärtused kattuvad Sunly omadega.






    07.03.2024 Sunly ja Metsagrupp rajavad Ristile Baltikumi suurima 244 MW päikesepargi
    Ristile ehitatav 244 MW päikesepark on Sunly ja Metsagrupi poolt piirkonda rajatava energiapargi esimene etapp. Pargi ehitus algab selle aasta teises kvartalis ning oodatav valmimisaeg on 2026. aasta alguses.

    Ligi 350 000-st päikesepaneelist koosnev 244 MW päikesepark suudab katta 55 000 majapidamise aastase elektri tarbimise. Uuenduslikud pöördraamiga paneelid tõstavad pargi tootlikust; pargi hea asukoht ning tehniline lahendus teevad Risti päikesepargist väga efektiivse elektrijaama. Risti päikesepargi valmimisel on tegu Baltikumi kõige suurema päiksepargiga.

    Sunly Eesti juhi, Klaus Pilari sõnul näevad Sunly ja Metsagrupp Risti päikeseparki osana suuremast plaanist. “Meie jaoks on tegemist esimese suurema näitega hübriidpargi projektist, kus sama liitumispunkti taga asuvad nii päikesepark kui ka tuulepark ja salvestus.” Pilar selgitas, et Risti pargi puhul nähakse otstarbekust alustada päikesepargi rajamisest. Järgmiste Sunly energiaparkide puhul rajatakse suure tõenäosusega esmalt tuulepark ning seejärel lisatakse teised võimalused tootlikkuse kasvatamiseks ja salvestuseks.

    Risti päikesepargi kavandamisel võeti arvesse kohaliku kogukonna soove ja vajadusi. Osa päikesepargi tulust panustab Sunly Risti osavalla eelarvesse, toetades nii piirkonna arengut. Näiteks elektrihinna 50 eurot/MWh korral oleks vastav tasu ca 75 000 eurot aastas. Terve energiapargi valmimisel pakub Sunly kogukonnale soodsamat elektrit.

    Lääne-Nigula vallavanema, Janno Randmaa sõnul loob päikesepark võimaluse soodsama taastuvenergia kasutuselevõtuks piirkonnas ning annab seal asuvatele ja sinna tulla soovivatele ettevõtetele võimaluse toota soodsamalt ja keskkonnasõbralikumalt.

    Risti osavallavanem Rein Kruusmaa tõi välja hea koostöö Sunly ja Metsagrupiga ehitusetapi ettevalmistusprotsessis. “Läbi sisukate arutelude leidsime võimalusi vähendada erinevaid mõjusid Risti piirkonna elanike jaoks ning saavutasime kokkulepped, mis toetavad tulevikus piirkonnas elavaid inimesi,” lisas Kruusmaa.

    Risti päikesepargi kavandamisel on pandud suurt rõhku tehnoloogilisele innovatsioonile, et maksimeerida toodetavat energiamahtu. Pargi pöördraamiga paneelid pööravad ennast vastavalt päikese suunale, mis tagab parema tootlikkuse hommiku- ja õhtutundidel, mil elektritarbimine on suurem.

    Risti pargi ehitus algab 2024. aasta teises kvartalis. Esimeses etapis tellitakse paneelid ning pargi rajamiseks vajalik muu tehnoloogia. Teises etapis alustatakse alajaama töödega. Risti päikesepargi oodatav valmimisaeg on 2026. aasta esimeses pooles. Sunly ja Metsagrupi rajatava Risti päikesepargi maksumus on ligi 120 miljonit eurot.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon