Börsipäev 6. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 4674 tehingut ning käive oli 2,738 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,084 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,647 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3027 ja 1580.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Teisipäeva, 4. aprilli seisuga sai LHV Group LHV1T Everypay AS-ainuaktsionäriks; LHV kutsus tagasi senised ning nimetas ametisse uued Everypay nõukogu liikmed Madis Toomsalu, Erki Kilu, Kadri Kiiseli ja Andres Kitteri, volituste tähtajaga viis aastat. Uues koosseisus nõukogu määras nõukogu esimeheks Madis Toomsalu ning kutsus tagasi senise juhatuse liikme Lauri Tederi ja nimetas ta uuesti ametisse volituste tähtajaga kolm aastat.

    Hepsori HPR1T kontserni ettevõte Hepsor Marupe SIA ja SIA Mitt&Perlebach allkirjastasid teisipäeval lepingu Marupe Darzs arendusprojekti ehitamiseks Riia linna lähiümbruses Marupes; ehituslepingu mahuks on ligikaudu 8,1 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Marupes Darzsi projekt, mille raames ehitatakse neli kortermaja kokku 92 korteriga, sai ehitusloa 2021. aasta lõpus. Kokku on korteritele sõlmitud 8 broneerimislepingut ja 22 võlaõiguslepingut.

    Tallink Grupp TAL1T vedas selle aasta esimeses kvartalis kokku 720 261 reisijat, mida oli 169,5 protsenti ehk ligi 2,7 korda rohkem kui mullu samal perioodil. Veetud sõidukite maht suurenes kvartalis aastavõrdluses 85,2 protsenti 140 380 sõidukini. Ühtlasi suurenes ka 2022. aasta esimeses kvartalis veetud kaubaühikute arv kõikidel ettevõtte laevaliinidel, moodustades ühtekokku 101 938 veetud kaubaühikut, mida oli 19,7 protsenti rohkem võrreldes aastatagusega.

    HansaMatrixi HMX1R 2022. aasta I kvartali konsolideeritud tulud ulatusid esialgsetel andmetel 5,99 miljoni euroni, mis tähendab 2,8% kasvu võrreldes 2021. aasta I kvartaliga ja 23,9% kasvu võrreldes 2021. aasta IV kvartaliga. Tulu suurenemine on seletatav suurenenud nõudlusega andmesidevõrkude ja tööstussektoris, samuti tootmise käivitamisega uutele klientidele, peamiselt tööstussektoris Põhjamaades ja teistes ELi riikides.

    Täna:
    DelfinGroup DGR1R kolme kuu esialgsed majandustulemused

    Sel nädalal:
    07.04 Auga group AUG1L auditeeritud majandusaasta aruanne
    07.04 Arco Vara ARC1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    07.04 Grigeo GRG1L auditeeritud majandusaasta aruanne
    07.04 Merko Ehitus MRK1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    08.04 DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • Eilne päev börsidel kujunes Ühendriikides sisuliselt esmaspäevase sessiooni peegelpildiks, kui tehnoloogiasektor lõpetas 2,2% punases ja vedas allapoole ka S&P 500 indeksi, mis sulgus 1,3% miinuses. Üheks ajendiks võisid olla Euroopa Liidu ja Ühendriikide täiendavad sanktsioonid Venemaale, kuid tähelepanuta ei jäänud ka FEDi liikme Lael Brainardi kommentaar, et keskpank kavatseb intressimäära metoodilise tõstmise kõrval eelmisest korrast märkimisväärsemalt kiiremini vähendada ka 9 triljoni dollari suurust bilanssi, saavutamaks aasta lõpuks neutraalsema mõjuga rahapoliitika. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,2% plussis.

    Euroala teenindussektori märtsi aktiivsusindeks korrigeeriti 0,8 punkti kõrgemaks 55,6 peale, mis tähendas veebruariga võrreldes 0,1punktist tõusu ja kõrgeimat taset alates novembrist. See leevendas ka kogu erasektori aktiivsusnäitaja märtsi langust (54,9 punkti vs. 55,5 veebruaris). Koroonapiirangute kaotamine pakkus ettevõtetele taganttuult, ent see vastupidavus pannakse edaspidi sõja tõttu kallinenud toormete ja tarneahelates suurenenud surve poolt proovile.

    Ameerika Ühendriikides tõusis teenindussektori aktiivsusindeks ISM küsitluse kohaselt märtsis 1,8 punkti 58,3 punktile, jäädes konsensuse 58,5punktise ootuse lähedale. Märts märkis esimest tõusu pärast neljakuulist langust novembris saavutatud 68,4punktisest tipust. Tõus oli ka indeksi komponentides üsna laiapõhjaline, kui esile võiks eeskätt tõsta tööhõive indeks paranemist 5,5 punkti 54,0 punktile.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel madalamale: Nikkei langes 1,6%, Hang Seng 1,4%, Shanghai Composite 0,2%, Kospi 0,8% ja S&P/ASX200 0,5%. Brenti toornafta hind kallines 0,3% 106,9 dollarile, Bitcoin langes 1,2% 45 332 dollarile ja Ethereum odavnes 2,6% 3354 dollarile.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa tehaste veebruari tellimused, euroala tootjahinnaindeksi veebruari muutuse ja FOMC märtsi istungi protokolli.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (veebruar)
    12.00 Euroala tootjahinnaindeks (veebruar)
    21.00 FOMC märtsi istungi protokoll
  • Saksamaa tehaste tellimused langesid veebruaris 2,2% võrreldes jaanuariga, jäädes alla -0,3% ootusele (jaanuari tõus korrigeeriti 1,8% pealt 2,3%le). Mullusega võrreldes aeglustus kasv 8,2% pealt 2,9%le (oodati 5,4%).
  • Turg on üsna jõuliselt FEDi intressimäära tõstmise paaniga arvestamas.....USAs läheneb 30aastase hüpoteeklaenu keskmine intressimäär juba 5%le, mis oli nõnda kõrge 2011. aastal.
  • Erko graafikule lisaks, et seni on olnud FED võlakirjaturul ainuke kokkuostja.
    Aga nüüd oleks vaja justkui müügipoolele asuda: tarting to reduce the balance sheet at a rapid pace
    Mis juhtub kui veel FED müüma asub? :)
    Vaene keskklass neist saavad kinnisvaras jälle kotihoidjad.
  • Siin veel üks huvitav graafik, mis kajastab USAs veokite ja laevade vedamistasusid ning need on ninad alla võtnud. Üldiselt käib nendega käsikäes ka punasega tähistatud üldine inflatsioon. Allikas.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon