Börsipäev 13. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 7288 tehingut ning käive oli 2,805 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,694 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 1,065 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 5037 ning 2076.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Novaturas NTU1L aprilli müügitulemused
    Baltic Horizon Fund BHF dividendi ex-kuupäev
  • Sessioon Ühendriikide aktsiaturgudel möödus eile aprillikuu tootjahinnaindeksist vastu vaadanud kõrge inflatsioonisurve tõttu üsna volatiilselt, kui S&P 500 indeksi päevasiseseks tipuks oli +0,8% ning madalaimaks punktiks –1,9%. Tänu potentsiaalselt San Francisco FEDi presidendi Mary Daly kommentaarile, et ebatavaliselt suur intressimäära tõstmine pole praegu keskpanga peamiseks kaalumisel olevaks valikuks, aitas ostuhuvi viimasel tunnil S&P 500 indeksil vähendada kaotust lõpuks 0,13%ni ja Nasdaq 100 indeks piirdus 0,2% langusega. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,8% madalamal, olles aasta algusest tulnud alla 13%.

    USA tootjahinnaindeksi kasv aeglustus aprillis 11,5% pealt 11,0%le, jäädes kõrgemaks analüütikute prognoositud 10,7%st ning energiat ja toitu arvestamata taandus hinnatõus 9,6% pealt 8,8%le (oodati 8,9%). Kuna tootjahinnaindeksit käsitletakse tarbijakorvi ettevaatava indikaatorina, võis inflatsiooni tipp jääda selja taha. Ranged koroonapiirangud Hiinas on küll seadnud tarneahelad uuesti surve alla, kuid ühtlasi tähendab lukku pandud Hiina ka väiksemat nõudlust toormete järele ja see võib omakorda aidata tuua hindasid allapoole.

    Töötu abiraha taotlusi anti Ühendriikides eelmisel nädalal sisse 203 tuhat, püsides üsna sarnasel tasemel eelneval nädalal registreeritud näitajaga, kuid osutudes pisut kõrgemaks prognoositud 193 tuhandest. Abiraha saajate arv kokku alanes 30. aprillil lõppenud nädalal 1,387 miljonilt 1,343 miljonile, mis on madalaim tase alates 1969. aastast (oodati 1,372 mln). Kuigi järjest rohkem räägitakse kõrge inflatsiooni negatiivsest mõjust tarbimisele, intressimäärade tõusust ja võimalikust majandussurutisest, siis abiraha taotlused selliseid trende tööturul veel ei peegelda, näidates pigem jätkuvalt seda, et ettevõtted oma töötajatest hoolega kinni hoidmas.

    USA aktsiaturu peamiste indeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel protsendi jagu plussis ja samuti võeti julgemalt riski Aasia börsidel. Kaasa aitas taastumisele FEDi presidendi Jerome Powelli kinnitus pärast USA aktsiaturgude sulgumist, et intressimäära 50baaspunktistest tõstmistest järgneval kahel istungil piisab ning et agressiivsem lähenemine on kindlalt laualt maas. Ühtlasi tunnistas ta intervjuus, et nad oleksid pidanud intressimäära tõstmisega alustama varem.

    Nikkei kerkis 2,6%, Hang Seng kosus 2,0%, Shanghai Composite parandas taset 0,6% ja Kospi 1,8%. Brenti toornafta hind tõusis 1,9% 109,5 dollarini, Bitcoin taastus 7,4% 30 654 dollarile ja Ethereum rallis 9,3% 2104 dollarie. Unts kulda maksis 1826 dollarit (+0,3%).

    Tänane majandusuudiste valik on üsna tagasihoidlik, piirdudes vaid euroala märtsi tööstustoodangu ja Ühendriikides Michigani ülikooli koostatud tarbijate kindlustunde maikuu küsitluse tulemusega.

    12.00 Euroala tööstustoodang (märts)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (mai)
  • Thomson Reuters Lipper toob välja, et viimase kuue nädala jooksul on investorid aktsiaturu fondidest välja võtnud üle 44 miljardi dollari ja samal ajal ka võlakirjafondidest üle 39 miljardi dollari. Selline kahest varaklassist paralleelne väljajooks on viimase kahekümne aasta jooksul juhtunud vaid kolmel korral.
  • USA valitsuse eelarve puudujääk on viimasel ajal oluliselt vähenenud: 12 kuu jooksev puudujääk oli 1,2 triljonit dollarit vs -1,0 triljonit vahetult enne pandeemiat. Ühest küljest on sellele kaasa aidanud tänu tugevale majandusele kasvanud maksutulud ja teisalt pandeemiaga seotud kulutuste kadumine. Osa viimastest taheti BBBA eelnõuga pikendada aga Joe Manchin vastuseisu tõttu ei ole suudetud seda vastu võtta.

  • Kui tulla viimase nädala statistika juurde, siis aktsiafondidest liikus välja 6,2 miljardit dollarit, seda peamiselt arenevate riikide ja Euroopa fondidest. USA aktsiafondidesse voolas üle pika aja raha sisse....kuigi vaid 93 mln USD.

    In the week to May 11, $6.2b left equities, $11.4b exited bonds, $19.7b left cash and gold lost $1.8b.Strategists led by Michael Hartnett say “exodus begins” but true capitulation is “investors selling what they love,” citing big tech, private equity and dollar.

    USA rahaturufondides istub olematu intressiga endiselt veel 4,5 triljonit dollarit.
  • Aprillis väljastati Hiinas uusi laenusid 645 miljardit jüaani, jäädes oluliselt alla analüütikute 1,5 triljoni suurusele ootusele (märtsis 3,1 triljonit jüaani).
  • Euroala tööstustoodang vähenes märtsis 1,8% võrreldes veebruariga, osutudes paremaks -2,0% ootusest aga veebruari 0,7% kasv korrigeeriti 0,5% peale. Mullusega võrreldes kahanes toodang 0,8% vs. oodatud -1,0%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon