Börsipäev 17. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 3848 tehingut ning käive oli 1,406 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,011 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 370 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2862 ning 881.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    LHV1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 38,1 x 3 000)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Merko Ehituse MRK1T kontserni kuuluv SIA Merks otsustas esmaspäeval ainuosanikuna nimetada oma tütarettevõtte SIA Merks Mājas uueks juhatuse liikmeks Mikus Freimanise. Mikus Freimanise juhatuse liikme volitused on tähtajatud ning algavad registreerimisest Läti äriregistris, mis eeldatavasti toimub 2022. aasta mais.

    Sel nädalal:
    19.05 Ignitis grupė IGN1L vahearuanne, 3 kuud
    20.05 Pro Kapital Grupp PKG1T vahearuanne, 3 kuud
  • USA turud alustasid uut nädalat kerge langusega, tähistades S&P 500 näitel seitsmendat järjestikust negatiivset nädalat. S&P 500 loovutas esmaspäeval 0,4%, otsides suunda kas 4000 punktist üles- või allapoole. Languse tingisid tehnoloogiaaktsiad - Nasdaq 100 vähenes 1,2%, samas kui sektorite lõikes domineeris energia +2,1 tõusuga. Euroopas jälgivad investorid tähelepanelikult geopoliitilisi ja Soome NATOsse astumisega seotud arenguid, viies Stoxx 600 marginaalselt +0,1% kõrgemale. Riskijulgust aktsiaturgude suhtes pärsib endiselt suur hulk muresid, millest olulisemad on inflatsioonisurve ja FEDi üsna agressiivne hoiak rahakraanide kinnikeeramise suhtes.

    Samuti vähendab turuosaliste kindlustunnet aeglustuv majanduskasv, mida osaliselt võis välja lugeda eile avaldatud USA New York FEDi töötleva tööstuse aktiivsuse langusest (-11,6 punkti mais vs 24,6 punkti aprillis). Ühtlasi avaldati eile Euroopa Komisjoni poolt värske 2022. aasta kevadine majandusprognoos, mille kohaselt jääb SKP reaalkasvuks eurotsoonis 2022. aastal 2,7% ja 2023. aastal 2,3% (talvised hinnangud olid vastavalt 4,0% ja 2,8%).

    Aasia aktsiaturgudel kasvas lootus, et Hiina valitsus võib regulatiivseid meetmeid sealsete tehnoloogiaettevõtete suhtes leevendada, samuti on langenud koroonaviiruse juhtumite arv, julgustades kaotama piiranguid. Tõusu vedas Hang Seng 2,4% kallinemisega, järgnesid Shangai Composite ja Nikkei 225 kumbki +0,4%ga. Austraalia S&P/ASX 200 indeks kauples 0,3% plusspoolel ja Lõuna-Korea Kospi kosus 0,8%.Brenti toornafta odavnes 0,4% 113,8 dollarile, Bitcoin püsis suuremate liikumisteta 30 409 dollaril ja Ethereum 2076 dollaril. Kullaunts maksis 1825 dollarit (+0,6%).

    Täna langeb fookus peamiselt USA aprillikuu jaemüügile ja õhtupoolikul kuulatakse tõenäoliselt ka Föderaalreservi presidendi Jerome Powelli esinemist.

    09.00 Suurbritannia töötute arvu muutus (aprill)
    12.00 Euroala esimese kvartali revideeritud SKP
    15.30 USA jaemüük (aprill)
    16.15 USA tööstustoodang (aprill)
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (mai)
    21.00 Jerome Powelli otseülekandega WSJ intervjuu

  • Täna oleks vaja, et Powell signaliseeriks:
    * infla peakib. Dollar nõks alla, yield nõks alla > tech üles.
    * intresside tõstmise osas jälgitakse teraselt majanduse kulgu. Ei ole soovi lükata surutisse, hetkel kõik ok.

    Turg vajaks, et FED siiski hoolib ja "mind" ei ole jäetud päris üksi ja pehmeneks idee, et QT on nüüd uus pika-ajaline reaalsus.

    SPY saaks kohe üle 403 taseme ja hoo sisse. Fomo efekt ja mitmed mõtleks, miks ma seda põhja küll ei ostnud!

    Uus langus siit oleks valus.
  • üsna wilde ride tuleb täna jälle niipalju on kindel
  • USA aprilli jaemüük vastas ootustele ja kasvas kuuga 0,9%, kõrgemaks revideeritud märtsi baasilt. Autosid ja kütust arvestamata kasvas jaemüük kuuga 0,6% (oodati 0,4%).

  • Aprillikuu tööstustoodang USAs kasvas võrreldes märtsiga 0,8% ehk sama palju kui eelmisel kuul ja ületades 0,4%list ootust.

  • "rinx"
    Täna oleks vaja, et Powell signaliseeriks:
    * infla peakib.


    Fed Chairman Jerome Powell said he will back interest rate increases until prices start falling back toward a healthy level.
    Sellise jutu peale ei tule midagi alla.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon