Börsipäev 13. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 4038 tehingut ning käive oli 2,627 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,115 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 506 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3000 ning 984.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Enefit Geen EGR1T tootis tänavu mais 10 protsenti rohkem elektrit kui eelmise aasta samal perioodil, kusjuures tootmistulemust mõjutasid enim 9,6 protsenti kõrgem tuuleenergia ning 40,3 protsenti kõrgem päikeseenergia toodang. Ettevõte tootis mais kokku 99,4 gigavatt-tundi elektrit, millest ligi 80 gigavatt-tundi jõudis tarbijateni tuuleparkidest. Samas soojatoodang ulatus mais 50,5 gigavatt-tunnini, mida on mullusega võrreldes 3,3 protsenti vähem.

    Sel nädalal:
    14.06 LHV Group LHV1T mai tulemused
    15.06 Novaturas NTU1L mai tulemused
  • Ühendriikide oodatust kiirem inflatsioon saatis reedel turuosalistele selge sõnumi, et ees seisab intressimäärade jõulisem või pikaajalisem tõstmine. S&P 500 indeks lõpetas sessiooni 2,9% madalamal 3900,86 punktil, jäädes kogu nädala peale 5,1% punasesse. Jaanuaris saavutatud rekordtasemest on laiapõhjaline indeks tulnud nüüdseks alla 19% ja Nasdaq alanenud tänavu 28%. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 2,7% madalamal, kaotades nädalaga oma väärtusest ligi 4%.

    Ühendriikide inflatsioon kiirenes mais 8,3% pealt 8,6%le, ületades konsensuse 8,3% ootust ning energiat ja toitu arvestamata aeglustus 6,2% pealt 6,0%le, ent ületas samuti 5,9% prognoosi. Hinnatõus püsib üsna laiapõhjaline ja kui mais loodeti, et surve on mõnevõrra taandumas, siis tegelik olukord oli mais hoopis vastupidi, kuna kasutatud autode hinnad hakkasid uuesti ülespoole liikuma. Teenuste poolel loob hinnasurvet inimeste huvi reisida ja tugev tööturg võimaldab maja- ja korteriomanikel rohkem üüri küsida, märkides rentide puhul u 30 aasta kiireimat kasvutempot. Föderaalreserv tõstab kolmapäevasel istungil intressimäära analüütikute ootuse kohaselt 50 baaspunkti võrra ning veel sama palju juulis, kuid kui varem räägiti pausi tegemisest septembris, siis pärast mai inflatsiooni on see tõenäosus vähenenud.

    Elu tempokas kallineme jätab oma jälje ka ameeriklaste kindlustundele. Viimane langes Michigani ülikooli küsitluse kohaselt juunis 58,4 punktilt 50,2 punktile, jäädes alla 58,1punktisele ootusele ning saavutades rekordmadala taseme. See tähendab, et tegemist oli isegi halvema näitajaga, kui 2008. a finantskriisi ajal või 1980ndate majandussurutises, viidates kulutuste võimalikule vähenemisele lähitulevikus. Pärast mõningast pausi liikusid uuesti ülespoole ka tarbijate hinnangud lühi- ja pikaajalisele inflatsioonile. Järgneva aasta inflatsiooniootus tõusis 10 baaspunkti 5,4%le ja järgmise 5-10 aasta keskmine inflatsiooniootus tõusis 30 baaspunkti 3,3%le, märkides rekordkõrget taset.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat samuti suurema langusega, alanedes Jaapanis 2,8%, Hiinas 1,1%, Hongkongis 2,8%, Lõuna-Koreas 3,4% ja Austraalias 1,3%. Brenti toornafta odavnes 1,4% 120,2 dollarile, Bitcoin kaotas väärtusest 6,9%, makstes 25 445 dollarit ja Ethereum nõrgenes 8,4% 1352 dollarile.

    Krüptovaluutade turul on lisaks üleüldisele riskikartlikkuse kasvule mõju avaldamas ka krüptovarade hoiustamise ja laenamise teenust pakkuva Celsius Networki otsus peatada raha väljavõtmise võimalus oma 1,7 miljonile kliendile, kuna hindade suur volatiilsus on muutnud äritegevuse keeruliseks. Ettevõtte varade maht ulatus 17. mai seisuga 12 miljardi dollarini, olles kahanenud detsembriga võrreldes poole võrra.

    Olulisi majandusuudiseid täna tulemas pole.

    09.00 Suurbritannia tööstustoodang (aprill)
  • FEDi rahapoliitika ja dollari tugevus on viinud USD/JPY vahetuskursi 24 aasta kõrgeimale tasemele, pannes keerulisse olukorda Jaapani keskpanga, kes vastupidiselt teistele keskpankadele jätkab majanduse toetamise nimel lõdva rahapoliitikaga, aga turujõud on seda võimekust testimas. Japani keskpank on lubanud hoida valitsuse 10a võlakirja tulusust 0,25% peal ning selleks tuleb jõulisemalt raha juurde trükkida.

    The Bank of Japan to conduct an additional bond-buying operation, offering to purchase 500b yen in 5- to 10-year government bonds Tuesday after 10-year yields rose above the upper limit of its policy band.


  • Lõuna-Korea vonni nõrkus dollari suhtes on samuti sealset keskpanka närviliseks muutmas

    S. KOREA CLOSELY MONITORING WON'S EXCESSIVE VOLATILITY

  • A closely watched indicator of Swedish home prices has fallen the most since the onset of the pandemic as the country’s central bank sets out on a path of higher interest rates, as well as the continued phasing out of crisis support measures.
    SEB’s Swedish housing-price indicator fell by 34 points to minus 16 from 18 a month earlier.
    * Price expectations fall the most since the beginning of the pandemic, which is a result of a gloomier financial reality
    catching up with the households, says SEB economist Americo Fernandez
    * 31% of respondents in poll predict rising housing prices in the coming year versus 42% in May survey
    ** 47% expect falling prices compared with 24% in prior month
    ** 18% expect prices to be unchanged in the coming year versus 26% in prior month
    * Households see repo rate at 0.97% in 1 year on average versus 1.36% in May
    * Demoskop surveyed about 1,000 households for SEB about their housing-price expectations May 31-June 7
  • Itaalia valitsuse 10a võlakirja tulusus kõrgeim alates 2014. aastast

  • Finantsturud ootavad USAs järgmisel kolmel istungil intressimäära tõstmist 175 baaspunkti, mis tähendab ühel istungil 75baaspunktist kergitamist. Euroopas oodatakse järgmisel kolmel istungil kokku 50baaspunktist tõstmist.

    175BPS OF FED HIKES SEEN BY SEPT., WITH AT LEAST ONE 75BPS MOVE - BBG
    ECB DEPO RATE SEEN AT 0.75% IN OCT. IMPLYING 2 HALF-POINT HIKES
  • Pekingis jälgitakse ühes baaris tekkinud koroonaviiruse kollet

    China gov health official in Beijing says bar outbreak still risks spreading to the community:Outbreak is still developing and epidemic control is at a critical juncture.Problems still here and in Shanghai.
  • USA valitsuse 10- ja 2-aastaste võlakirjade tulususte erinevus (kollane) on muutund negatiivseks (vajudes alla joonisel tähistatud punase joone). Ajalooliselt on pikaajalistest intressimääradest kõrgemad lühiajalised intressimäärad olnud ees ootavad majandussurutise indikaatoriks. Valge tulpdiagramm tähistab USA annualiseeritud SKP muutust.

  • "Erko Rebane"
    Finantsturud ootavad USAs järgmisel kolmel istungil intressimäära tõstmist 175 baaspunkti, mis tähendab ühel istungil 75baaspunktist kergitamist. Euroopas oodatakse järgmisel kolmel istungil kokku 50baaspunktist tõstmist.

    175BPS OF FED HIKES SEEN BY SEPT., WITH AT LEAST ONE 75BPS MOVE - BBG
    ECB DEPO RATE SEEN AT 0.75% IN OCT. IMPLYING 2 HALF-POINT HIKES


    mitte +50bp vaid +125bp Euroopas järgmisel kolmel istungil.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon