Börsipäev 13. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4283 tehingut ning käive oli 1,507 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 926 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 567 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2724 ning 1401.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T kolmanda kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 216,5 miljonit eurot, mis ületas aasta varasemat müügitulu 5% võrra; üheksa kuu müügitulu oli 628,4 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses 4%. Grupi kolmanda kvartali konsolideeritud auditeerimata puhaskasum oli 7,8 miljonit eurot, mis oli 38,2% nõrgem eelmisest aastast. Üheksa kuu puhaskasum oli 18,9 miljonit eurot, mis jäi möödunud aasta tulemusele alla 7,1% võrra. Maksueelne kasum oli esimesel üheksal kuul 23,3 miljonit eurot, vähenedes aasta varasemaga võrreldes 5,3%.

    Sel nädalal:
    13.10 - 14.10 Enefit Green EGR1T septembri tootmisandmed
    13.10 - 14.10 Tallinna Sadam TSM1T III kvartali tegevusmahud
    14.10 Novaturas NTU1L septembri tulemused
  • Suurema osa päevast oli S&P 500 indeks üsna paikne, kuna investorid jäid täna selguvat USA septembrikuu inflatsiooninäitajat ootama. Kauplemine viimastel minutitel viis laiapõhjalise indeksi siiski 0,3% miinusesse, märkides kuuendat languspäeva järjest ja ühtlasi tähistades 3577 punktil sulgudes taset, mis on madalaim alates 2020. aasta novembrist. Euroopas loovutas Stoxx 600 oma tasemest 0,5%, suurendades kaotust aasta algusest 20,9%-ni.

    USA tootjahinnaindeksi aastane kasv aeglustus septembris 0,2 protsendipunkti võrra 8,5%-le (oodati 8,4%) ning energiat ja toitu arvestamata jäi püsima 7,2% peale (oodati 7,3%). Kaks kolmandikku sellest tulenes teenustest, kui kiiremat tõusu võis täheldada sellistes valdkondades nagu reisimine, majutus, toidu jaemüük ja tervishoid. Kuigi teatavaid hinnasurve leevenemise märke võib leida, siis üldine tase jääb endiselt väga kõrgeks ja ei tohiks muuta FEDi intressimäära agressiivse tõstmise plaani.

    FOMC septembri istungi protokollist peegeldus komitee liikmete suurem mure püsivalt kõrge inflatsiooni kui majanduse aeglustumise pärast. Mitmete toorainete hindade languse ja tarneahela probleemid leevenemise valguses üllatas komitee liikmeid see, et inflatsioon on arvatust märksa aeglasemalt alla tulnud. Mitmed liikmed leidsid, et töötuse määr ei tohiks kõrgemate intressimäärade juures kuigi palju tõusta, sest eeskätt avalduks see täitmata töökohtade vähenemises ja aeglasemas töökohtade loomises, mitte niivõrd vallandamistes. Sestap oli keskpangas septembri istungil mure suurem kõrge inflatsioon tekitatud kahju kui tööturu aeglustumise pärast. Mitmed liikmed pidasid vajalikuks hoida rahapoliitikat piiravana nii kaua kui vaja, mitmed leidsid seejuures ka seda, et riskid muutuvad ühel hetkel kahepoolseks. Ehk teisisõnu võivad praegu jõulisemat intressimäära tõstmist eelistavad liikmed ühel hetkel olla ka nõus tempot aeglustama.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel punases, alanedes Jaapanis 0,5%, Hiinas 0,1%, Hongkongis 1,1%, Lõuna-Koreas 1,3% ja Austraalias 0,1%. Brenti toornafta kallines 0,1% 92,5 dollarile, Bitcoin langes 0,4% 19 094 dollarile ja Ethereum odavnes 0,9% 1287,6 dollarile. Unts kulda maksis 1670,5 dollarit (–0,2%).

    Tänase päeva ja kogu selle nädala tähtsaimaks uudiseks saab olema USA septembrikuu inflatsioon, mis võis analüütikute ootuse kohaselt aeglustuda 0,2 protsendipunkti võrra 8,1%le, kuid energiat ja toitu arvestamata kiireneda 0,2pp võrra 6,5%le.

    15.30 USA inflatsioon (september)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
  • Oodatud 6,5% asemel oli USA alusinflatsioon septembris 6,6%, mis on uus tsükli tipp
  • Põhja-Korea ja Lõuna-Korea piiril on mingi õhuintsident toimunud. Põhja-Korea lennukid väidetavalt lendasid üle Lõuna-Korea piiri. Tulistati ka ballistiline rakett.

    Tegelikult vist siiski suutsid enda poolele jääda ja lihtsalt lendasid piiri lähelda. Lõuna-Korea lennukid igaljuhul õhus käisid. Rakett on katsetus.

    Ka hiljuti oli sarnane sündmus. Rakett ja lennukid.
  • Ilmselt peavad ühinemisläbirääkimisi :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon