Börsipäev 27. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • FED-i eelistatud mõõdiku järgi on inflatsioon Ühendriikides taandumas ning ka tarbijate inflatsiooniootused on allapoole liikumas. S&P 500 suutis reedel selle info pealt lõpetada 0,6% plussis, kuid kuna Föderaalreservi 14. detsembri istungist teame, et keskpank juhindub intressimäära tõstmisel rohkem tööturust, võis see teadmine osaliselt summutada reaktsiooni. Nädala lõikes tuli S&P 500 indeksil siiski leppida 0,2% kaotusega, mis oli kolmas järjestikune langusega nädal. Euroopas jäi Stoxx 600 indeksi muutus reedel nullilähedaseks, mis andis kogu nädala peale 0,6% tõusu.

    USA tarbijahinnaindeksi aastane kasv aeglustus PCE mõõdiku järgi novembris 6,1% pealt 5,5%le (oodati 5,5%) ja energiat ning toitu arvestamata 5,0% pealt 4,7%-le (oodati 4,6%). Alusinflatsioon oli viimati nõnda madal 2021. aasta oktoobris, mis peaks andma keskpangale täiendavat kinnitust hinnasurve taandumise kohta, kuid tõenäoliselt ei kiirustata selle põhjal veel rahapoliitilist kurssi oluliselt muutma, sest tööpuudus püsib madalana ja palgakasv kiirena.

    USA tarbijate kindlustunde indeksi detsembri lõplik näit korrigeeriti Michigani ülikooli küsitluse kohaselt 0,6 punkti võrra ülespoole 59,7 punktile, märkides sellega kõrgeimat taset alates oktoobrist. Tarbijate ühe aasta inflatsiooniootus alanes 0,2 protsendipunkti 4,4%le (oodati 4,6%), mis oli madalaim alates 2021. juunist ja pikaajaline inflatsiooniootus tuli 0,1 protsendipunkti võrra allapoole 2,9%le (oodati 3,0%).

    USA uute majade müük kasvas novembris annualiseeritult 5,8% 640 tuhandele, ületades konsensuse 600 tuhande suurust ootust ning saavutades kõrgeima taseme alates augustist. Teatava stabiliseerumise uute majade turul võis tingida hüpoteeklaenu intressimäära vajumine tagasi alla 7% ning ehitajate pakutavad soodustused. Intressimäära tõusust hoolimata kasvas uue maja mediaanhind novembris aastaga 9,5% 471 tuhandele dollarile ja pakkumises olevate majade varu antud müügitempo baasil alanes 9,3 kuu pealt 8,6 kuule, mis on küll kõrgem normaalseks hinnatud 5-6 kuust, kuid lõviosa neist on alles ehitusjärgus või ootavad alles ehitamist.

    Aasia aktsiaturud alustasid aasta viimast nädalat positiivses toonis: Nikkei kerkis 0,3%, Shanghai Composite kosus 0,8%, Kospi parandas taset 0,4%. Hongkongi, Austraalia, Uus-Meremaa ja Taiwani börsid olid püha tõttu jätkuvalt suletud. Brenti toornafta kallines 0,8% 84,6 dollarile, Bitcoin tõusis 0,3% 16 878 dollarile ja Ethereum kosus 0,6% 1223 dollarile. Unts kulda maksis 1804,4 dollarit (+0,4%).

    Uus nädal algab majandusuudiste osas üsna vaikselt, kui esile võiks tõsta vaid USA majade oktoobrikuu hinnaindeksi ning Dallase töötleva tööstuse novembri aktiivsusindeksi.

    16.00 USA S&P/Case-Shilleri majade hinnaindeks (oktoober)
    17.30 USA Dallase töötleva tööstuse aktiivsus (detsember)
  • Gaasi hind börsil kukkus 80 euroni megavatt-tunnist
    Euroopa maagaasi hoidlad on mullu sama ajaga võrreldes 28 protsendipunkti rohkem täis ja tänu soojemale perioodile hiljuti isegi suurenesid uuesti, mis ilma suuremate erakorraliste talvekülmadeta hakkab ehk lihtsustama ka 2023-2024 perioodiks varumist.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon