Börsipäev 2. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3112 tehingut ning käive oli 1,433 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 670 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 741 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2021 ning 996.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Enefit Green EGR1T langetas lõpliku investeerimisotsuse ehitada valmis ligi 3 megavati võimsusega Estonia päikesepark, mis rajatakse Estonia kaevanduse tööstusterritooriumile selleks spetsiaalselt ehitatud aherainest alustarindile. Enefit Green investeerib päikeseparki kuni 2,73 miljonit eurot, teatas ettevõte börsile. Päikesepargi ehitustööd algavad selle aasta esimeses pooles ja park on plaanitud alustama tootmist 2024. aasta alguses. Estonia päikesepark on osa Enefit Greeni varem tutvustatud investeerimisplaanist, mille eesmärk on neljakordistada elektri tootmisvõimsust 1900 megavati tasemeni 2026. aasta lõpuks.

    Täna:
    Tallinna Sadam TSM1T 2022 IV kv ja 12 kuu tegevusmahud

    Sel nädalal:
    03.01 Apranga APG1L detsembri müügitulemused
    03.01 Tallink Grupp TAL1T detsembri veomahud
    05.01 DelfinGroup DGR1R 12 kuu esialgsed majandustulemused
  • Head uut aastat kõigile!

    2022. aasta algas 3. jaanuaril S&P 500 indeksi jaoks kohe uue rekordi purustamisega (4796,56 punkti), kuid sisuliselt kogu 12kuuline periood tuli leppida allasuunas trendiga, mis jättis laiapõhjalise indeksi saldoks dollarites mõõdetuna –19,4% (eurodes –14,4%). Intressimäärade suhtes tundlikumaid tehnoloogiasektori ettevõtteid koondav Nasdaq 100 kaotas kolmandiku oma väärtusest ja Euroopa suuremaid ettevõtteid esindav Stoxx 600 alanes 12,9%.

    Üleilmne aktsiaturg MSCI World indeksi näol langes mullu eurodes mõõdetuna 12,8% ja üleilmne võlakirjaturg pidi leppima veelgi suurema kaotusega (–16,3%). Aktsiaturul nägime viimati nõnda negatiivset tootlust 2008. aastal ja võlakirjaturul tuleb minna tagasi aastasse vähemalt 1990.

    Nädalavahetusel avaldatud Hiina töötleva tööstuse aktiivsus jätkas detsembris langust, alanedes ühe punkti võrra 47,0 punktile, millega saavutas madalaima taseme alates koroonaviiruse pandeemia algusest 2020.a veebruaris ja jäi ka konsensuse 47,8punktisele prognoosile alla. Teenindus- ja ehitussektori PMI kukkus 46,7 punktilt 41,6 punktile, mis oli samuti nõrgem 45punktisest prognoosist. Detsembri näitajad peegeldavad Hiina valitsuse otsust hüljata koroonaviiruse nulltolerantsi poliitika ja lasta viirusel vabalt levida. Kuigi haigestumiste laine võib jätta majandusele tugeva jälje ka esimeses kvartalis, võiks linnade pidevast sulgemisest ja inimeste liikumise piiramisest loobumine kergendada valitsuse jaoks ülesannet SKP 2023. aastal uuesti kiiremini kasvama panna.

    Mitmel pool Aasias jäid täna aktsiaturud püha tõttu suletuks, mis vähendas kauplemist ka neil vähestel turgudel, mis olid avatud. Lõuna-Korea Kospi langes 0,5% ja India Sensex kerkis 0,4%. Bitcoin kallines 0,3% 16 652 dollarile ja Ethereum kauples ilma muutuseta 1202 dollaril.

    Täna selguvad euroala töötleva tööstuse detsembrikuu aktiivsusindeksid, mille esiaglsed tulemused on osade riikide puhul juba eelnevalt teada.

    NB! Ühendriikide börsid on täna püha tõttu suletud.

    10.00 Hispaania töötuse muutus (detsember)
    10.15 Hispaania töötleva tööstuse aktiivsus (detsember)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse aktiivsus (detsember)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse aktiivsus (detsembri lõplik)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse aktiivsus (detsembri lõplik)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse aktiivsus (detsembri lõplik)
  • Hispaania töötlev tööstus koges detsembris aktiivsuse aeglasemat langust kui novembris, pakkudes võimalikku märki sektori stabiliseerumise või koguni ümberpööramise kohta.

    Spain Dec. Manufacturing PMI 46.4 vs 45.7 in Nov.
    New Orders rise to 43.2 vs 41.2 in Nov.


  • "Erko Rebane"
    Hispaania töötlev tööstus koges detsembris aktiivsuse aeglasemat langust kui novembris, pakkudes võimalikku märki sektori stabiliseerumise või koguni ümberpööramise kohta.


    Oi-oi-oi, see on nüüd küll halb uudis.

    Teate isegi, tänapäeva väärastunud maailmas on hea uudis halb uudis, sest majanduskasv = intressitõus ja intressitõus on paha.
    Mitte, et majanduskasv aitab kõigist võimalikest probleemidest, k.a. intressikulude kasv, jagu saada ja taluda üle dekaadi intressimäärade tõusu minimaalsele normaalsele tasemele ja keskpank saaks rahulikult taastada normaalsust. Oooo-eiiii, see on ikkagi selgelt halb uudis! Kõik ju teavad, et keskpangad on ainult selleks loodud, et PE finantsoligarghiale asset strippingu tarbeks odavat laenuraha võimaldada.
  • Euroala töötleva tööstuse aktiivsus paranes detsembris mõnevõrra. Positiivseks uudiseks on pudelikaelte leevenemine tarneahelas, inflatsioonisurve taandumine ja energiakriisi leevenemine osaliselt tänu valitsuste toetustele. Kuid murekohaks jääb nõudluse aeglustumine ja küsimus, kui palju 2023. aastal makrokeskkond jääb nõudlust veel survestama.

    Italy Dec. Manufacturing PMI 48.5 vs 48.4 in Nov.
    France Dec. Manufacturing PMI 49.2 (flash 48.9) vs 48.3 in Nov.
    Germany Dec. Manufacturing PMI 47.1 (flash 47.4) vs 46.2 in Nov.
    Eurozone Dec. Manufacturing PMI 47.8 vs 47.1 in Nov.

    “The brighter news is tempered, however, by the ongoing weakness of demand, with inflows of new orders
    continuing to fall at a far faster rate than companies are reducing output, suggesting that manufacturers will have to cut production sharply further in coming months unless demand revives soon. With the global economic backdrop darkening and eurozone interest rates rising again in December, risks to the demand outlook remain skewed to the downside."

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon