Börsipäev 5. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3583 tehingut ning käive oli 1,873 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,192 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 657 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2518 ning 991.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    DelfinGroup DGR1R 12 kuu esialgsed majandustulemused
  • Investorid lootsid küll eile Föderaalreservi detsembri istungi protokollist teada saada lisainfot intressimäärade tänavuse võimaliku arengu kohta, kuid suures plaanis jäi kõlama siiski senine hoiak, et inflatsiooni edasiseks aeglustamiseks tuleb veel üksjagu tööd teha ning 2023. aastal ei maksa intressimäära langetamist oodata. USA aktsiaturu eelneva kahe päeva langus andis ilmselt siiski mõnevõrra rohkem julgust riski võtta ja nõnda suutis S&P 500 lõpetada kolmapäeal 0,8% võrra plussis 3852,97 punktil ja Nasdaq 100 indeks kosuda 0,5%. Euroopas sai Stoxx 600 kirja 1,4% võidu, millega suurendas tootlust aasta algusest 3,6%-ni.

    JOLTS tööturu küsitluse kohaselt oli Ühendriikides novembris 10,458 miljonit täitmata töökohta, alanedes oktoobriga võrreldes 54 tuhande võrra ning osutudes kõrgemaks konsensuse prognoositud 10,05 miljonist. Selle järgi püsib nõudlus töökäte järele endiselt väga tugevana, ent märtsis saavutatud tipust (11,855 mln) alla tulnud näitaja indikeerib siiski mõningast pehmenemist. Töölt lahkumise määr tööhõivest kerkis pisut 2,7% peale, ent jääb siiski madalamaks eelmise aasta alguses saavutatud tasemest ja seega ei näi ameeriklased veel kuigi palju ebakindlamaks olevat muutunud tööturul avanevate võimaluste osas.



    USA töötleva tööstuse aktiivsus alanes ISM indeksi kohaselt detsembris 0,6 punkti võrra 48,4 punktile, viidates sellega teist kuud järjest aktiivsuse langusele. Morgan Stanley toob välja, et majanduslanguses on töötleva tööstuse ISM indeksi väärtus olnud alates 1948. aastast keskmiselt 42,8 punkti, majanduse taastumise ja kasvu ajal keskmiselt 54,5 punkti ja keskmiselt 47,0 punkti majandussurutise eelsel perioodil (alates hetkest, kui indeks vajub alla 50 punkti piiri kuni surutise alguseni). ISM indeksi detsembri languse taga oli uute tellimuste indeksi alanemine kahe punkti võrra, tootmisindeksi langus kolme punkti võrra ja samuti jätkas alanemist hinnaindeks, mis tuli 43,0 punktilt 39,4 punktile tänu energia ja mitmete teiste toorainete odavnemisele. Tööhõive indeks kerkis 48,4 punktilt 51,4 punktile.

    FOMC detsembri istungi protokollis kordasid komitee liikmed, et inflatsioon on Ühendriikides liiga kõrge, kuigi tempo aeglustumine viimastel kuudel pakkus teatavat lohutust. Et olla kindel selle aeglustumise püsivuses, läheb vaja palju rohkem tõestust. Nii nagu selgitas Jerome Powell pressikonverentsil, nähakse inflatsiooni aeglustumise võtit eeskätt tööturu jahtumises. Komitee liikmed hoiatasid finantstingimuste põhjendamatu leevenemise eest ja samuti ei pea nad õigeks turuosaliste kasvanud ootust, et FED võiks tänavu hakata ühes punktis intressimäära langetama. Sellised ekslikud ootused muudavad komitee sõnul hinnastabiilsuse taastamise keerulisemaks.



    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel plussis, kerkides Jaapanis 0,4%, Hiinas 1,0%, Hongkongis 1,4%, Lõuna-Koreas 0,5% ja Austraalias 0,1%. Brenti toornafta taastus 1,5% 78,9 dollarile pärast eilset 5,2% langust, Bitcoin kosus 0,1% 16 834 dollarile ja Ethereum liikus marginaalse muutusega 1253 dollaril. Unts kulda maksis 1854,2 dollarit (0,0%).

    Tänastest majandusuudistest võiks välja tuua USA ADP tööturu detsembri küsitluse, mis annab vihjeid reedeseks tööturu raportiks ja samuti otsitakse tööturu pehmenemise võimalikke märke iganädalasest abiraha taotluste arvust.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (november)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    12.00 Euroala tootjahinnaindeks (november)
    12.00 Itaalia inflatsioon (detsember)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (detsember)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.45 USA teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
  • Euroala tootjahinnaindeks aeglustus detsembris 30,5% pealt 27,1%-le, osutudes madalamaks 27,5% ootusest
  • Nüüd kui Jaapani keskpank on ka oma rahapoliitikat korrigeerinud, ei ole maailmas enam negatiivse intressimääraga võlga. 2020. aastal oli selliste võlakirjade väärtuse tipp 18.4 triljonit dollarit.
  • ADP kohaselt näib USA tööturg olevat detsembris tugevam kui arvati

    ADP EMPLOYMENT CHANGE: +235K V +150KE; Notes labor market is strong but fragmented, with hiring varying sharply by industry and establishment size
  • Ja ka USA töötu abiraha taotlused olid oodatust tugevamad, kuigi võib-olla aastavahetuse eelne aeg mingil määral mõjutab hooajalist korrigeerimist

    - US Initial Jobless Claims: 204K (est 225K, prevR 223K)
    - US Continuing Claims: 1694K (est 1728K, prev 1718K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon