Börsipäev 2. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4803 tehingut ning käive oli 2,354 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,593 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 740 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3166 ja 1437.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Apranga APG1L jaekäive kasvas aastavõrdluses 28,6 protsenti 22,9 miljoni euroni; Eestis kasvas käive aastaga 32,5 protsenti. Leedus oli ettevõtte jaanuari käive 24,9 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal, teatas Apranga börsile. Lätis oli käibekasv 36,4 protsenti.

    Eften Real Estate Fund III EFT1T konsolideeritud 2022. aasta 12 kuu müügitulu oli 14,3 miljonit eurot, kasvades aastaga 10,7 protsenti; kontserni puhaskasum samal perioodil oli 11,4 miljonit eurot ehk 12,9 protsenti vähem kui aasta varem. Väiksem puhaskasum on seotud kinnisvarainvesteeringute ümberhindlusega, mis 2022. aastal oli 3,1 miljonit eurot ja 2021. aastal 6,4 miljonit eurot. 2022. aasta neljandas kvartalis teenis kontsern müügitulu kokku 3,7 miljonit eurot, mis on 191 000 eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

    Sel nädalal:
    03.02 Tallink Grupp TAL1T jaanuari veomahud
  • Eile FEDi poolt teatavaks tehtud intressimäära otsus turuosalistele üllatust ei pakkunud, kuid tugevalt positiivne mõju turgudele oli Jerome Powelli kõnel. Esimehe sõnade kohaselt on eesmärgipärase 2% inflatsioonitasemeni veel küll palju minna, kuid tõdes sealjuures, et näeb tänu eelnevatele intressitõstetele juba selgeid märke tarbijahindade kasvu aeglustumise osas ning võib potentsiaalselt tähendada leebemat rahapoliitikat lähitulevikus.

    Mõlemad USA suuremad indeksid alustasid veebruarit tugevalt - S&P 500 lisas 1,05% ning Nasdaq 100 kerkis 2,16%. Ka uus päev tõotab futuuride põhjal positiivne tulla, osaliselt tänu Meta Platformsi tugevatele neljanda kvartali tulemustele ja ligi 20% aktsia hinna tõusule järelturul. Euroopas püsis Stoxx 600 väärtus suures osas muutumatuna (−0,03%).

    ADP küsitluse kohaselt lisandus jaanuaris USA erasektoris juurde 106 tuhat töökohta, mida on tunduvalt vähem kui detsembris ülespoole revideeritud 253 tuhat ning jääb alla 178 tuhandelisele turuprognoosile. Ühtlasi on see madalaim näit alates 2021. aasta jaanuarist. Nõrk jaanuari tulemus oli osaliselt tingitud jaanuari keskpaigas valitsenud äärmuslikest ilmastikuoludest USAs. Teenindussektoris lisandus juurde 109 tuhat töökohta, eeskõige vaba aja veetmise ja hotellinduse valdkonnas (+95 tuhat). Kõige rohkem töökohti kaotas transporditööstus ning kommunaalsektor.

    Detsembrikuu JOLTS tööturu küsitluse kohaselt kahanes täitmata töökohtade arv 10,44 miljonilt 11,01 miljonile, osutudes paremaks analüütikute prognoositud 10,25 miljonist. Tegemist on kõrgeima tasemega alates 2022. aasta juulist, näidates, et vaatamata majanduse jahtumistele ja koondamistele mõningates sektorites püsib nõudlus tööjõu järele endiselt väga tugevana. Töölt lahkumise määr tööhõivest püsis stabiilsena 2,7% peal.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel vähemal või rohkemal määral plusspoolel, kerkides Hongkongis 0,01%, Hiinas 0,08%, Lõuna-Koreas 0,78%, Jaapanis 0,20% ja Austraalias 0,13%. Brenti toornafta kallines 0,5% 83,3 dollarile, Bitcoin lisas 0,4%, kaubeldes 23 774 dollaril ja Ethereum kerkis 1,9% 1666 dollarile. Unts kulda maksis 1952 dollarit (+0,1%).

    Tänase päeva fookuses on Euroopa Keskpank, mille nõukogu peaks kergitama intressimäärasid 50 baaspunkti võrra (sh hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 2,50% peale). Ühendriikides jälgitakse detsembrikuu tehaste tellimusi.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (detsember)
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    15.15 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA töötu abiraha taotlused
    15.45 Christine Lagarde’i pressikonverents
    17.00 USA tehaste tellimused (detsember)

  • ECB nõukogu tõstis taas intressimäärasid 50 baaspunkti, viies pankade hoiustelt makstava intressimäära 2,0% pealt 2,5% peale.
  • UVXY on kogu FED otsuse/kommentaaride järgse languse tagasi teinud. Mida see võiks meile rääkida?
  • Tänased Apple ja Google tulemused viivad homme tehnoloogia suurde miinusesse. Kuidagi ei usu sealt midagi head tulemas.


  • Kõiki neid nüansse ning turu setup arvesse võttes peaksime olema saanud korraliku miinus päeva. Või ma ei saa millestki aru?

    AGA, eelturul oli tõesti kõik kena ja ilus, aktiivse kauplemise ajal osteti see asi nii jõuliselt üles, et oioioi....
    Ja siin kahtlustataksegi neid mõne kuu taguseid 0DTE optsioonide sisse toomist. Ehk keeravad turu totaalselt gämbliks, sa ei saa enam headline info pealt midagi loogilist järeldada. Sest optsiooni turg sellest ei hooli, setup on juba varem valmis selleks päevaks ja selle vastu töötada oleks väga raske.

    VIX-le omakorda on ka 0DTE mõju > vaigistama (mute). Läbi selle saab iga päev VIX mõju "limiteerida" ja kaugemale ajas ei peagi väga minema. Mis VIX eile tegi? ... suurt midagi nii suure languse peale. Optsioonide käibes tehti üleeile vist ajaloo rekord, see viitabki, et turgu domineerib aina enam optsioonide tasemel toimuv ja sealne setup. Aktsiad on lihtsalt nö. cash turg.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon