Börsipäev 17. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 2753 tehingut ning käive oli 1,200 miljonit eurot. Vilniuse börs oli eile Leedu iseseisvuspäeva tõttu suletud.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Baltic Horizon Fundi BHF teenis mullu 17,4 miljonit eurot puhast renditulu, mille juures kasvas kasum ülemöödunud aastal teenitud 1,4 miljonilt eurolt 3,9 miljonini euroni. Tulemile avaldas suurt mõju Galerija Centrsi majandustulemuste taastumine, mis saavutati tänu sellele, et rentnikele tehti 2022. aastal vähem pandeemiast tingitud rendisoodustusi ja rendi indekseerimine kasvas. Fondi varade brutoväärtus kahanes aruandeperioodil 0,7%, langedes neljanda kvartali lõpuks 344 miljonile euronile. Languse peamine põhjus oli kinnisvarainvesteeringute ümberhindamise kahjum summas 2,9 miljonit eurot. Tänavu jaanuari lõpuks oli fondi konsolideeritud varade kogumaht langenud 342,3 miljonile eurole.

    Arco Vara ARC1T mullune müügitulu kasvas aastavõrdluses 16,2% ligi 13,5 miljoni euroni, puhaskasum langes aruandeperioodil aga 66,4% 695 tuhandele eurole. Grupi 2022. aasta neljanda kvartali müügitulu oli 327 tuhat eurot, ühe protsendi võrra väiksem kui tunamullu samal perioodil. Puhaskahjumiks kujunes neljandas kvartalis aga 811 tuhat eurot
  • USA tootjahinnaindeksi oodatust märksa visam aeglustumine ja osade FEDi esindajate nägemus, et Ühendriikides võiks intressimäära tõstmist uuesti suuremate sammudega teha, jättis sealse aktsiaturu eile miinuspoolele. S&P 500 sulgus 1,4% madalamal ja Nasdaq 100 loovutas väärtusest 1,9%. Euroopas õnnestus Stoxx 600 indeksil sulguda 0,2% plussis.

    Ühendriikide tootjahinnaindeksi kasvutempo aeglustus jaanuaris 6,0% peale detsembris registreeritud 6,5% pealt (mida revideeriti kõrgemaks 6,2% pealt), osutudes kõrgemaks analüütikute prognoositud 5,4%-st. Energiat ja toitu arvestamata taandus kasvutempo 5,8% pealt 5,4%-le, jäädes samuti kõrgemaks 4,9% prognoosist. Kaupade hinnad kerkisid kuuga 0,6%, mis võib viidata sellele, et ka tarbijate korvis võib nende hinnalangus lähiajal lõppeda. Teenused kallinesid kuuga 0,4%. Kokkuvõttes annab see põhjust eeldada, et inflatsiooniline surve võib olla taandumas arvatust visamalt ja seetõttu peab FED hoidma intressimäärasid kõrgemal tasemel palju pikemalt kui turg arvab.

    Töötu abiraha taotlusi esitati Ühendriikides läinud nädalal 194 tuhat, näidates eelneva nädalaga võrreldes langust tuhande võrra ja osutudes paremaks konsensuse 200 tuhande suurusest prognoosist. Abiraha saajate arv kokku tõusis 4. veebruaril lõppenud nädalal 1,68 miljonilt 1,696 miljonile, jäädes sellega analüütikute ootuse lähedale. Ajalooliselt on 200 tuhande lähedal olnud töötu abiraha taotluste arv nädalas märk tugevast tööturust.

    USAs alustatud elamuehituste arv kahanes annualiseeritult jaanuaris 4,5% 1,309 miljonile, jäädes alla analüütikute 1,356 miljoni suurusele prognoosile. Väljastatud ehituslubade arv kasvas 0,1% 1,339 miljonile, mis valmistas samuti kerge pettumuse (oodati 1,350 mln). Ehitusaktiivsus on jäämas nõrgaks, olles mõjutatud halvenenud kättesaadavusest, inflatsioonist ja intressimäärade tõusust. Ent nagu majade ehitajate jaanuaris paranenud kindlustunne näitas, siis loodetakse, et intressimäärad on oma selle tsükli tipu saavutanud ja sestap loodetakse ka turul olukorra paranemist aasta teises pooles.

    Lisaks majandusnäitajatele pälvis eile investorite tähelepanu Cleveland FEDi presidendi Loretta Mesteri arvamus, et Ühendriikides võiks intressimäära taas 50 baaspunkti võrra kergitada. Lisaks temale leidis ka St. Louis FEDi president James Bullard, et ta ei välistaks märtsi istungil 25baaspunktise tõstmise asemel kergitamist 50 baaspunkti võrra.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel samuti allapoole, alanedes Jaapanis 0,7%, Hiinas 0,2%, Hongkongis 0,7%, Lõuna-Koreas 1,0% ja Austraalias 0,9%. Brenti toornafta odavnes 0,9% 84,36 dollarile, Bitcoin langes 3,4% 23 711 dollarile ja Ethereum alanes 1,6% 1655 dollarile. EUR/USD nõrgenes 0,3% 1,0637 dollarile ja unts kulda maksis 1827,36 dollarit (–0,5%).

    Majandusuudiste valik jääb täna tagasihoidlikuks kui esile võiks tuua vaid Saksamaa tootjahinnaindeksi jaanuari muutuse ja Suurbritannia jaanuari jaemüügi.

    09.00 Saksamaa tootjahinnaindeks (jaanuar)
    09.00 Suurbritannia jaemüük (jaanuar)
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (jaanuar)
  • Saksamaa tootjahinnaindeksi kasvutempo aeglustus jaanuaris 21,6% pealt 17,8%le

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon