Börsipäev 28. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 3273 tehingut ning käive oli 968 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 526 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 383 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2282 ning 878.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev

  • Ühendriikide juunikuu tarbijakindluse indeks tõusis 7,2 punkti võrra. Kuigi endiselt on tarbijatel mõttes ka võimalik majanduslangus, siis indeksi kiire tõus peaks selle algust suure tõenäosusega pidurdama või vähemalt veidi edasi lükkama. Tarbijakindluse indeks jõudis 109,7 punktini ning tähelepanuväärne on asjaolu, et nii kõrgel pole see olnud alates 2022. aasta jaanuarist.

    President Bideni administratsioon plaanib piirata USA ja Hiina vahelist AI süsteemide ja ka võimekate kiipide eksporti, sest need aitavad kaasa keeruliste tehisintellekti mudelite loomisel, milles Ühendriigid soovivad olla maailmas juhtival positsioonil. Uudise valguses langesid nii mõnedki Hiina AI tehnoloogiaga seotud ettevõtete aktsiad kui ka USA valdkonna suuretegijad Nvidia ja AMD. Mõlema puhul langes aktsia hind järelkauplemise ajal pärast uudist rohkem kui 2%
    .
    Peale mitu päeva kestnud langust tõusis Nasdaq 100 eile 1,7% võrra ning ka S&P 500 oli 1,2% rohelises. Samuti tõusis ka Euroopa Stoxx 600 0,6% võrra.

    Ühendriikide uute majade mai kuu müük näitas samuti häid tulemusi. Nimelt tõusis annualiseeritud müük lausa 12,2% 763 tuhandele (oodati 675 tuhat), mis on kiireim tõus viimase aasta jooksul. Tõusust said osa kõik neli Ühendriikide suuremat regiooni ja kõige paremaid tulemusi näitasid lõunaosariigid. Eelmise aasta alguses langema hakanud uute majade müük liigub viimase kahe aasta kõrgeimate tasemete suunas, kuid 2020. aasta tippudeni on veel pikk tee minna.

    Aasia börsidel oli olukord öösel pigem hea. Nikkei tõusis 2% ja ASX 200 1,1%, Hongkongi Hang Seng kosus 0,2% ja Shanghai Composite püsis eilsel tasemel. Brenti toornafta kerkis 0,5% 72,6 dollarile, Bitcoin langes 1,5% 30 197 dollarile ja Ethereum tuli 2,2% alla 1851,6 dollarile. EUR/USD nõrgenes 0,1% 1,0952 dollarile ja unts kulda maksis 1910,2 dollarit (–0,2%).

    Tänaste majandussündmuste keskmes on Euroopa Keskpanga Portugalis toimuv foorum, kus astub üles Jerome Powell koos Christine Lagarde`ga. Lisaks osalevad ka Andrew Bailey Ühenkuningriikidest ja Kazuo Ueda Jaapanist. Powelli üheks eesmärgiks on selgitada kolleegidele, miks USA otsustas intressimäärade tõstmisega pidurit tõmmata samal ajal kui näiteks Bailey Inglismaalt tegi vastupidise sammu.

    16.30 Powell, Lagarde, Ueda ja Bailey esinevad Sintras
    18.00 Christine Lagarde esineb

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon