Börsipäev 9. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 4234 tehingut ning käive oli 1,756 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,078 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 659 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2870 ning 1256.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Teisipäeval sai nurgakivi Enefit Greeni EGR1T poolt Põhja-Pärnumaale rajatav Sopi-Tootsi taastuvenergia tootmisala, kokku investeerib ettevõte tuule- ja päikespargi väljaehitamisesse ligikaudu 350 miljonit eurot. Enefit Green ehitab endisele turbamaardla alale 38 tuulikut koguvõimsusega 255 megavatti. Tuulepargi lähistele rajatakse ka ligikaudu 112 000 kahepoolsest päikesepaneelist koosnev päikeseelektrijaam. Tuule- ja päikesepargi prognoositav toodang on kokku 750 gigavatt-tundi, mis katab ligi kümnendiku kogu Eesti tänasest elektritarbimisest.

    Täna:
    SAF Tehnika SAF1R 12 kuu vahearuanne
    DelfinGroup DGR1R II kvartali vahearuanne
    Indexo IDX1R II kvartali vahearuanne

    Sel nädalal:
    09.08 - 11.08 Enefit Green EGR1T juuli tootmisandmed
    10.08 Tallinna Sadam TSM1T II kvartali vahearuanne
    11.08 Coop Pank CPA1T juuli tulemused
  • Eile sattus investorite tähelepanu keskmesse taaskord pangandussektor, kui USA finantsuuringute ettevõte Moody langetas väiksemate pankade reitinguid ühe astme võrra, tuues põhjuseks potentsiaalse majanduslanguse USA-s 2024. aastal koos varade kvaliteedi tõenäolise halvenemisega. Peamised USA aktsiaindeksid lõpetasid sessiooni küll päeva kõrgeimate tasemete juures, kuid sellest hoolimata sai S&P 500 kirja 0,4% kaotuse. Nasdaq 100 odavnes 0,9% ja Euroopas alanes Stoxx 600 0,2% võrra.

    Tõenäolisele majandusolukorra halvenemisele ja inflatsiooni aeglustumisele järgmisel aastal viitas eile ka Philadelphia FED-i president, mis võib tähendada, et USA keskpank on intressimäärade tõstete osas oma töö suures osas juba ära teinud, ehkki intressimäärade langetamist ta lähiajal tõenäoliseks ei pea. Hetkel on tõenäosus, et septembrikuu istungil jätab keskpank intressimäärad samale tasemele, tõusnud 86% peale, võrrelduna 83%ga eelmisel nädalal.

    Üksikaktsiate lõikes võidutses eile 36% tõusuga kanepiaktsia Tilray, pärast seda kui ettevõte teatas 8 brändi omandamisest maailma suurimalt õlletootjalt, Anheuser-Buschilt. Tulemusi avalikustanud ettevõtetest kaotas Beyond Meat oodatust kehvemate kasuminumbritega 15% oma väärtusest ning Datadog, mis alandas oma majandusaasta käibeprognoosi, langes 17%. Euroopas aitasid uue ravimi edukad uuringuandmed kergitada Novo Nordiski turuväärtust enam kui kui 17% võrra.

    Aasia aktsiaturgudel kerkisid Austraalia ja Lõuna-Korea indeksid vastavalt 0,4% ja 1,2%, samas kui kõikjal mujal olid turud languses. Hiinas langes SSE Composite 0,5%, Hang Seng 0,2% ning Jaapani Nikkei 0,4%. Brenti toornafta kaupleb 82,7 dollaril ehk kõrgeimal tasemel alates 2022. aasta novembrist ning unts kulda maksab 1965 dollarit (+0,3%). EUR/USD vahetuskurss on 1,097 dollarit ning Bitcoin ja Ethereum kerkisid vastavalt 1,5% ja 1,1% võrra, tõenäoliselt saades tõuke Paypali loodud stablecoinist.

    Täna olulisi majandusuudiseid tulemas ei ole.
  • Lp. LHV, juba mitmendat päeva järjest kuvate börsipäeva all indeksite tabelit, kus 2023.a.YTD näitab korralikke miinuseid. Kust te need andmed võtate?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon