Börsipäev 16. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 2680 tehingut ning käive oli 1,164 miljonit eurot. Vilniuse börs oli eile rukkimaarjapäeva tõttu suletud.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    18.08 Klaipedos Nafta KNF1L II kvartali majandustulemused
  • Kesine Hiina majandusolukord ja võimalik USA pankade krediidikvaliteedi alandamine Fitchi poolt ei andnud eile turuosalistele põhjust aktsiaturgudel riske suurendada, varjutades ära isegi nädala ühe oodatuima andmeavalduse, USA jaemüügi, mõju. S&P 500 puhul lõpetasid kõik 11 sektorit päeva miinusega, tuues indeksi 1,2% allapoole. Nasdaq 100 alanes 1,1%, Paypali, Lucidi ja Micron Technologiesi eestvedamisel. Nvidia ujus eile vastuvoolu ja sulgus plusspoolel, kui nii UBS, Wells Fargo kui Baird tõstsid aktsia hinnasihti.

    USA jaemüük kasvas 2023. aasta juulis kuuga võrreldes 0,7%, mis tähistab neljandat järjestikust kuist tõusu ja ületab prognoositud 0,4% kasvu. Ka kuu varasemat tulemust korrigeeriti ülespoole 0,3% peale, andes tugevaid vihjeid selle kohta, et tarbijakulutused püsivad kõrged, hoolimata intressimäärade tõusust. Jättes välja kõikuvama iseloomuga kaubaartiklid nagu toiduteenused, sõidukid, kütus ja ehitusmaterjalid, kasvas jaemüük kuuga koguni 1%, ületades samuti oluliselt ootusi.

    Kuna eelmisel nädalal selgus, et ka USA tootjahinnad on juulis oodatust kiiremini kasvanud, raskendavad juuli jaemüügi andmed FEDi otsustamist intressimäärade taseme osas septembrikuu istungil. Ehkki tõenäosus, et intressimäärad jäävad samaks, on praegu 90%, on see 2 protsendipunkti madalam kui veel eile hommikul.
    Aasia aktsiaturgudelgi valitses öösel kõikjal negatiivne meeleolu, kui eile avaldatud Hiina majandusolukorda peegeldavad andmed kinnitasid majanduse nõrgenemistendentsi. Hiina tööstustoodang kasvas juulis 3,7%, aeglustudes kuuga märgatavalt, samas kui jaemüük nõrgenes 2,5% peale, andes märku sisenõudluse vähenemisest ning kajastades tarbijakulutuste madalaimat taset viimase kuue kuu jooksul. Noorte töötus ulatub Hiinas juunikuu seisuga 21%ni, ehkki alates juulist riik seda näitajat enam ei avalda.

    Peamistest indeksitest alanes Hang Seng 1,6%, Shangai Composite 0,8%, Kospi 1,6%, S&P/ASX 200 1,5% ja Nikkei 1,5%. Brenti toornafta hind odavnes 0,4% 80,6 dollarile ning kulla unts kauples muutusteta 1936 dollaril. Bitcoin langes 0,8% 29 112 dollarile ning Ethereum 1,0% 1822 dollarile.

    Täna ootavad investorid eelkõige USA tööstustoodangu juulikuu andmeid, mis peaks ootuste kohaselt pöörduma eelneva kuu 0,5% langusest 0,3% suurusele kasvule. Eurotsoonis prognoositakse juunikuu tööstustoodangu languseks 0,1% (mais suurenes 0,2%).

    09.00 Suurbritannia inflatsioon (juuli)
    12.00 Euroala tööstustoodang (juuni)
    15.30 USA väljastatud ehitusload ja alustatud elamuehitused (juuli)
    16.15 USA tööstustoodang (juuli)
    21.00 USA FOMC juuli istungi protokoll

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon