Börsipäev 19. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 4039 tehingut ning käive oli 1,405 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,021 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 361 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2881 ning 1010.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:
  • Kuna kolmapäeval oodatakse Föderaalreservi rahapoliitikat koordineerivalt komiteelt intressimäära otsust, siis kuigi palju ei juleta turgudel enne seda teha, mis väljendus ka S&P 500 indeksi eilses 0,1% ja Nasdaqi 0,2% tõusus. Euroopas võtsid aktsiaturud järele USA reedesele liikumisele ning Stoxx 600 jäi 1,1% miinusesse.

    FED peaks praeguse turuootuse kohaselt jätma intressimäära vahemiku samaks (5,25–5,50%), mistõttu saavad suuremat tähelepanu paralleelselt avaldatavad prognoosid, kus teraselt jälgitakse intressimäära ootusi. Esiteks tahetakse teada, kas käesolevaks aataks nähakse jätkuvalt ette veel ühte 25baaspunktist tõstmist ja kui juunis prognoositi 2024. aastal intressimäära langetamist 100 baaspunkti võrra, siis teiseks soovitakse teada, kuidas on see ootus muutunud. Nende prognooside puhul tuleb siiski meeles pidada, et tegemist pole keskpanga rahapoliitilise nägemusega, vaid komitee liikmete isiklike ootustega, mis varasemalt pole ka kõige täpsemad olnud.

    Euroopa Keskpanga nõukogu liige ja Prantsusmaa keskpanga juht Francois Villeroy sõnas eile, et EKP kavatseb inflatsiooni ohjamiseks hoida intressimäära 4% peal nii kaua kui vaja, viidates sellele, et praegusel ajal ei soosi ta edasist kergitamist.

    Paari kuu pärast on algamas aastalõpu ostlemise kõrghooaeg ning sedapuhku plaanivad Challenger, Gray & Christmas andmetel USA jaemüüjad neljandas kvartalis juurde palgata vaid 410 tuhat hooajalist töötajat, mis oleks madalaim tase alates 2008. aastast. Kuna tõusnud hinnad ja intressimäärad on jahutanud tarbijate ostlemise huvi, siis on jaemüüjatel keerulisem kanda kõrgemaid tööjõukulusid edasi nõnda lihtsasti kui seda varasemalt on suudetud, mistõttu võib ka palkamine olla tänavu tagasihoidlikum.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel allapoole, alanedes Jaapanis 1,1%, Hiinas 0,2%, Hongkongis 0,2%, Lõuna-Koreas 0,7% ja Austraalias 0,4%. Brenti toornafta jõudis 0,6% tõusuga 95,0 dollarini, Bitcoin kosus 0,3% 26 849 dollarile ja Ethereum püsis 1637,7 dollaril. EUR/USD odavnes 0,1% 1,0677 dollarile ja unts kulda maksis 1930,9 dollarit (–0,2%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Ühendriikides augustis alustatud elamuehituste ja väljastatud ehituslubade arvud.

    12.00 Euroala inflatsioon (augusti lõplik)
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (august)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon